Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Kusseri Seferi


Ya­zı­nın baş­lı­ğı­nı ?Türk­ler Her yerde? koy­mak daha isa­bet­li ola­cak­tı ama bu ko­nu­ya ye­te­rin­ce de­ği­ne­me­ye­ce­ğim için yu­ka­rı­da­ki baş­lı­ğı seç­tim.


Tarih bo­yun­ca Türk­ler dün­ya­nın dört bir ya­nın­da boy gös­ter­miş­ler. Gez­mek için bu­lu­nan­la­rı, ça­lış­mak için gi­den­le­ri kast et­mi­yo­rum. Dev­let eliy­le gidip, git­tik­le­ri yer­ler­de derin izler bı­ra­kan­lar­dan söz edi­yo­rum.


Geç­miş­te Türk­ler İngil­te­re´den Ara­kan´a, So­ma­li´den Kore´ye kadar pek çok ül­ke­ye git­miş­ler. Hem de hep in­sa­ni amaç­lar için git­miş­ler. Ya, Ana­do­lu´dan bin­ler­ce km uzak­ta­ki mil­let­le­rin öz­gür­lü­ğü için git­miş­ler, ya da kıt­lık ya­şa­yan halka gıda ve maddi yar­dım gö­tür­müş­ler.


Bugün dün­ya­nın 34 ül­ke­sin­de 78 Türk Şe­hit­li­ği´nden söz edi­li­yor. Bir başka kay­nak bu bil­gi­yi, ?27 ül­ke­de 59 Türk Şe­hit­li­ği? diye ver­miş. En düşük ra­ka­mı baz alsak bile 27 ül­ke­de, baş­ka­la­rı­nın hu­zu­ru için hak ve hukuk mü­ca­de­le­si ver­miş bir başka mil­let ta­nı­yor mu­su­nuz?


?Türk­ler git­tik­le­ri yer­ler­de iz bı­rak­mış­lar? dedik. Bu, kuru bir övünç ifa­de­si de­ğil­dir. Bir ger­çek, canlı bir ha­ki­kat­tir. Bunun is­pa­tı da var­dır. Şöyle ki;


Bugün Av­ru­pa´nın iki ül­ke­sin­de, iki spor ku­lü­bü­nün ar­ma­sın­da ay- yıl­dız var­dır. Hem de bizim ay- yıl­dı­zı­mız. Bu ay- yıl­dız oraya rast­ge­le ko­nul­ma­mış­tır. İlha­mı­nı, biz­zat bay­ra­ğı­mız­da­ki ay- yıl­dız­dan al­mış­tır.


Kim­dir bu ku­lüp­ler?


İngil­te­re´nin Pre­mi­er Lig´de mü­ca­de­le eden Porst­mo­uth F.C. Ku­lü­bü ve İrlan­da´nın Drog­he­da Uni­ted Ku­lü­bü. Drog­he­da Uni­ted´ın ar­ma­sın­da­ki ay- yıl­dı­zın yanı sıra forma renk­le­ri de bor­do- mavi. Ne te­sa­düf!


Bu ku­lüp­le­rin ar­ma­sı­na ay- yıl­dı­zın nasıl kon­du­ğu, ayrı bir yazı ko­nu­su ola­cak kadar kap­sam­lı­dır. Ben bugün ben­ze­ri başka bir ko­nu­yu siz­ler­le pay­laş­mak is­ti­yo­rum.


Geç­miş tarih, bir top­lan­tı ve­si­le­siy­le Ka­me­run´dan ül­ke­mi­ze gelen Müs­lü­man li­der­ler, Di­ya­net İşleri Baş­ka­nı­mı­za 16 mad­de­lik bir istek lis­te­si su­nar­lar. Baş­kan der ki; ?Bun­la­rın hep­si­ni ya­pa­mam. Bir ta­ne­si­ni söy­le­yin, onu hal­let­me­ye ça­lı­şa­yım.? Bunun üze­ri­ne lis­te­nin en son sı­ra­sın­da­ki is­te­ği işa­ret eder­ler. Bu talep, Tür­ki­ye Di­ya­net İşleri Baş­ka­nı´nın cüb­be­si ve sa­rı­ğıy­la ül­ke­le­ri­ni zi­ya­ret et­me­si, ora­da­ki Müs­lü­man­lar­la ku­cak­laş­ma­sıy­dı. Di­ya­net İşleri Baş­ka­nı, ?Onca me­se­le­niz var­ken, bir baş­ka­nın zi­ya­re­ti sizin için neden bu kadar önem­li?? diye sorar. Cevap çok şa­şır­tı­cı­dır:


?Siz, Müs­lü­man ola­rak azın­lık­ta ya­şa­ma­nın ne zor şey ol­du­ğu­nu bi­le­mez­si­niz. Siz bu kı­ya­fet­le ül­ke­mi­ze gel­di­ği­niz­de, bizim sa­hip­siz ol­ma­dı­ğı­mız gö­rü­lecek.?


Bunun üze­ri­ne Di­ya­net İşleri Baş­ka­nı­mız ilk fır­sat­ta Ka­me­run´a gider. Gün­ler­den Cuma´dır. Cuma na­ma­zı­nı kıl­dır­mak üzere ca­mi­ye doğru gi­der­ler­ken Baş­kan ya­nın­da­ki­le­re, ?Orada kaç yüz kişi var­dır?? diye sorar. Ya­nın­da­ki­ler; ?Hocam. 30 bin kişi sizi bek­li­yor? der­ler. Baş­kan şa­şır­mış­tır. Ca­mi­ye var­dık­la­rın­da gö­rür­ler ki, mes­cit kü­çük­tür ama ger­çek­ten de ca­mi­nin ge­ri­sin­de sah­ra­da saf tut­muş on bin­ler­ce insan ken­di­le­ri­ni bek­le­mek­te­dir. Na­maz­dan sonra 90 ya­şın­da bir ih­ti­yar yan­la­rı­na yak­la­şır ve ?El­ham­dü­lil­lah! Bugün Kus­se­ri Se­fe­ri ta­mam­lan­dı? der.


Di­ya­net İşleri baş­ka­nı sorar; ?Kus­se­ri Se­fe­ri nedir??


İhti­yar cevap verir:


?Bi­zim­le Çad ül­ke­si ara­sın­da Kus­se­ri diye bir yer var­dır. Sizin ata­la­rı­nız(Os­man­lı­lar) oraya kadar gel­di­ler ama bu top­rak­la­ra ge­çe­me­di­ler. Biz bunun acı­sı­nı 400 yıl­dır çe­ki­yo­ruz. Bugün siz gel­di­niz ve bana göre Kus­se­ri Se­fe­ri ta­mam­lan­dı. Bunun için Allah´a hamd edi­yo­rum.? (Yeni Şafak, 14.03.2016)


Ben an­la­ya­ca­ğı­mı an­la­dım. Başka yo­ru­ma gerek var mı?


Bo­şu­na söy­le­me­dik ?Türk­ler Her Yerde? diye. Bo­şu­na de­me­dik, ?Türk­ler git­tik­le­ri yer­le­re ada­let ve huzur gö­tür­dü­ler? diye.


Hep ?Atam, izin­de­yiz? di­yo­ruz. Ger­çek­ten ata­la­rı­mı­zın izin­de ol­du­ğu­mu­zu gös­ter­me­ye devam ede­lim.