Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


?KUT´ÛL AMÂRE ZAFERİ? Mİ DEDİNİZ?


Bu ülkede işgal ordularının bile yapamadığı en büyük kötülük; bu milleti büyük, adaletli ve erdemli millet yapan din, dil ve tarih şuurundan uzaklaştırmak olmuştur.

Bu ülkede 29 Nisan gününün, 1952 yılına kadar ?Kut Bayramı? olarak kutlandığını, NATO´ya girişimiz ile kutlanmadığını biliyor muydunuz? 1916 yılında İngilizlerin işgali altında olan Kut´ûl Amâre kasabasını ele geçirmek için Halil Paşa (Kut) ve onun emrinde aralıksız 4,5 ay kanını döken kahraman Mehmetçiklerden, Birinci Dünya Savaşı´nda Irak Cephesi´ndeki Kut´ûl Amâre Zaferi´nden bu ülkede kaç kişinin haberi vardı?

Bu tarihi hakikatleri yakın zamanda öğrenen bir eğitimci-yazar olarak tam anlamıyla şok yaşadım. Tarihçi Mustafa Müftüoğlu´nun yıllarca haykırdığı gibi: ?Yalan söyleyen tarih utansın!? dedim bir kere daha.

Muhteşem zaferin komutanı Halil Paşa, 29 Nisan 1916´da ?Orduma? başlıklı yayınladığı aşağıdaki metinde görüleceği gibi 29 Nisan gününü ?Kut Bayramı? ilân etmiştir:

?Arslanlar!.. Bugün Türklere şerefü şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın müşemmes semasında şühedamızın ruhları şadü handan pervaz ederken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum.

Bize iki yüz seneden beri tarihimizde okunmayan bir vakayı kaydettiren Cenab-ı Allah´a hamdü şükür eylerim. Allah´ın azametine bakınız ki, bin beş yüz senelik İngiliz Devleti´nin tarihine bu vakayı ilk defa yazdıran Türk süngüsü oldu. İki senedir devam eden Cihan Harbi böyle parlak bir vaka daha göstermemiştir.

Ordum, gerek Kut karşısında ve gerekse Kut´u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve on bin neferini şehit vermiştir. Fakat buna mukabil bugün Kut´ta 13 general, 481 subay ve 13.300 er teslim alıyorum. Bu teslim aldığımız orduyu kurtarmaya gelen İngiliz kuvvetleri de 30.000 zayiat vererek geri dönmüşlerdir.

Şu iki farka bakınca cihanı hayretlere düşürecek kadar büyük bir fark görülür. Tarih bu vakayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır. İşte Türk sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci vakayı Çanakkale´de, ikinci vakayı burada görüyoruz. Yalnız süngü ve göğsümüzle kazandığımız bu zafer, yeni tekemmül eden vaziyet-i harbiyemiz karşısında muvaffakiyet-i âtiyemizin parlak bir başlangıcıdır.

Bugüne Kut Bayramı namını veriyorum. Ordumun her ferdi, her sene bu günü tesit ederken şehitlerimize Yasinler, Tebarekeler, Fatihalar okusunlar. Şühedamız, hayat-ı ulyatta, semavatta kızıl kanlarla pervaz ederken, gazilerimiz de atideki zaferlerimizle nigehban olsunlar. Mirliva Halil, Altıncı Ordu Kumandanı?

Büyük ve bağımsız Türkiye´yi inşa etmek istiyorsak, Osmanlı´nın Çanakkale´den sonraki en büyük askeri zaferi olan, İngiliz tarihçisi James Morris´in ?Britanya askeri tarihindeki en aşağılık şartlı teslimi? olarak bahsettiği Kut´ûl Amâre Zaferi´nin bayram olarak kutlanması gerekir. Yavuz Bahadıroğlu´nun da ifade ettiği gibi: ?Kut´ül Amare Bayramı´nı kutlamaktan vazgeçerek İngilizleri sevindirdiğimiz yeter!..

?Başta Halil Paşa (Kut) olmak üzere, ?Kut´ûl Amâre Savaşı?nı kazanıp bu günü bize armağan eden şanlı komutanlarımıza ve şerefli şehitlerimize Allah´tan rahmet diliyorum.