Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Zeki ORDU


LOJMAN KİTAPLIĞI

LOJMAN KİTAPLIĞI


“SahafZade” kitabevinin düzenlediği bir programa dinleyici olarak katılmak üzere yolumuz Giresun`a düştü. Program gereği üç kişi sohbet edeceklerdi.
Buluşma yeri olarak da Giresun Emniyet Müdürlüğü önü olarak belirlenmişti.

Tarif edilen yere belirtilen saatte ulaşmış, diğer misafirlerimizi bekliyorduk. Konuşmacılardan birisi de Giresun Emniyet Müdürlüğünde görevli bir polis memuru idi. Programın yapılacağı yere gidene kadar lojmanda bekledik.
Zaman dolmasını beklerken şiir ve edebiyat üzerine sohbet etmeye başladık. Polis memuru arkadaşımız bir şiir kitabı çıkarmıştı. Diğerlerinin ise roman, deneme ve şiir kitapları vardı. Biz de okuyucu sınıfından addedilip programı dinleme şansına sahiptik.

Artık “SahafZade” kitabevine gitmek için hazırlıklar bitmişti. Bir dinleyici olarak ben dahi heyecanlı idim. Ne de olsa konuşmacılardan biri arkadaşım hatta yarım asırlık dostumdu.
Lojmandaki daireden girişe çıkar çıkmaz karşımda raflara dizilmiş kitaplar gördüm. Kitapların daire içinde olmaması dikkatimi çekti. Kitaplığın üzerinde “Lojman Kitaplığı” ibaresi vardı. Çok şaşırmıştım. “Bu ne” diye sordum. Bana “Lojman olarak ortak olarak kullanıyoruz” diye bir cevap verdi Gürsel Karataş. Gürsel Karataş Emniyet Müdürlüğünde polis memuruydu ve konuşmacılardan birisi de oydu. Bizi lojmandaki dairesine misafir eden de.

Daha önce hiç görmediğim bir şeydi. Herkesin evinde az veya çok kitaplar bulunurdu ama böyle bütün daireler için ortak kitaplık ilk defa görüyordum. Hani tabiri caizse polis lojmanında. Aslına bakılırsa çok manidar bir şeydi. Kaç apartman dairesinde böyle bir şey var diye düşündüm. Sanırım hesaba gelmeyecek kadar azdır.

Tamam, lojmanda okumayı yazmayı seven biri var. Ancak bu durum diğer kişilerce de kabul görmüş olmalı ki bu işi hayata geçirmişler. Ne diyelim? Darısı diğer lojman ve apartman dairelerine…
Hazır konu açılmışken diğer kişilerden de bahsedelim. Konuşmacılardan biri olan Nurten Akpunur`un “yabancı” ve “Dağların Eteğinde” adlı romanları var. Şair-yazar dostum İsa Yar`ın ise “Hüzün ve Sağanak” adlı bir şiir kitabı ile “Saklı Sözler” adlı bir deneme kitabı var.

Ben daha lojmandan çıkmadan bu konuyu nasıl duyururum diye düşündüm. Çünkü faydalı bir örnekti. Her apartman dairesinde ve lojmanda ortak kullanılacak bir kitaplığın olması hiç de fena bir fikir değil. Bunun yaygınlaşması lazım. Yaygınlaşması için de duyulması ve duyurulması lazım. Biz de elimizden geleni kadarıyla durumu satırlara dökmüş olduk.

Bu arada Giresun Emniyet Müdürlüğüne teşekkür ederiz. Bu fikir kimden çıkmış, ortaya atılan bu fikre kim ön ayak olmuş ve kimler kitap temininde bulunmuşsa tebrik ve teşekkürü fazlasıyla hak ettiler.
“SahafZade” kitabevindeki sohbete gelince. Çok faydalı bir toplantı oldu. Dinleyicilerin memnun kaldığı bir sohbetti. Zaten yer yer sorularıyla konuşmacılara sorular sordular. Ayrıca kitabevi sahibi Fatma Civelekoğlu Geçer`e de bu faaliyetinden dolayı teşekkür ederiz.

Resmi isimler aynı zamanda özel isim hükmünde olduğundan “SahafZade”nin ortasındak “Z” harfi kitabevinin tabelasında öyle yazıldığı için aynen aldık. Bir tertip hatası değildir.

Gürsel KARATAŞ
23.12.2014 16:13:46
Başta bu yazıyı yazan ve bir lojman girişindeki kütüphaneye dikkat çeken; Sayın Zeki ORDU hocama, gazetesinde yayımlayan TERME BİLGİ gazetesine ve çalışanlarına teşekkür ederim.