Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Zeki ORDU


MAHMUT AYPARÇASI

MAHMUT AYPARÇASI


 Tarihlerin 5 Ekim 2023'ü gösterirken yanımda aynı zamanda tarih öğretmeni de olan Barbaros Çavuşoğlu ile birlikte Ordu'nun Çamaş ilçesinin yolunu tuttuk.  Fatsa ile Çamaş güzergâhı üzerinde Gaga Gölü adıyla maruf şirin bir yerde etrafı seyrederken önümüzde bulunan çayları yudumlayıp yola revan olduk. 
Çamaş ilçe sınırlarına geldiğimizde mütevazı ilçeyi kısa bir tur atıp bir çay ocağına oturduk. Maksadımız kısa süre için de olsa ilçeyi tanımaktı. Daha doğrusu ilçe ile zahiren tanışmaktı.
Çay ocakları bir yerin yazılı olmayan tarihi, kültür dili, hisleri ve dilsiz konuşan mekânlarıdır. Şayet etrafı “gönlünüzle” dinlerseniz o sessiz konuşmaları duyar; yine “gönül” ile bakarsanız gözünüzün gördüğünden daha çok şey görürsünüz.
Kısa süren bir istirahatin ardından Barbaros  Çavuşoğlu ile Belediye binasının yolunu tuttuk.  Gördüğümüz ilk kişiye ziyaret sebebini kısaca izah ettikten sonra bizi Çamaş Park Kafe adı verilen yerde Sayın Mahmut Ayparçası ile tanıştık.
Başkan bizi mütebessim bir çehre ile karşıladı. Kısa süre sonra Çamaş ile ilgili konuları konuşmaya başladık. 
Çamaş belki çok kişi tarafından bilinen bir yer değildi. Ancak Sayın Başkanın çalışmaları Çamaş'ı neredeyse sınıf atlatmış.  Yapılan çalışmaları büyük bir hayretle dinledik. Sekiz bin nüfuslu bir ilçede yapılanlar fevkalade güzel şeylerdi. Ben Karadeniz'de 115 ilçeyi dolaşmış biri olarak bir ilçeye kısa sürede hizmet etmiş çok az yönetici gördüm. 
Sayın Başkan Mahmut Ayparçası 8 bin nüfuslu ilçede göçü nasıl önlerim diye düşünmüş ve istihdam artırıcı birçok faaliyetlerde bulunmuştur. Bunların başında an itibariyle iki olup üçüncüsü de yolda olan tekstil atölyeleri. İki tanesi sadece Çamaşlı çalışanlara hitap ediyor diğeri ise komşu ilçe ile ortak bir teşebbüs ki tamamlandığında Çamaş'a düşecek olan sayı 250 kişi daha olacaktır.
Ayrıca Park Kafe denilen yerde Çamaş'ın pazarı olan günler ve sair günlerde hem dinlenip hem de çayınızı ve meşrubatınızı içebiliyorsunuz. Ayrıca Tescilli olan Nuray Sultan Sütlacının tadına bakabilirsiniz. Tavsiye ederim. Yalnız bağımlılık yaptığını da belirtmem lazım.  Nuray Özcan Hanımefendi hakkını vermiş. Sütlacın sunumu ise Hikmet Kartal Beyefendi'den dinleyebilirsiniz. Bu arada çocuklar kafenin bahçesinde vakit geçirebilir. 
Ayrıca Çamaş'ta bulunan kanyon,  Türkiye'nin en uzun “Dere Kanyonu” özelliğini taşıyor. Turizme açık olup, her geçen gün daha da günün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde düzenlenmekte. Bu arada “Hanımeli Kooperatifi'ni” de unutmamak lazım. Orada da sizi mütebessim çehresiyle Sebile Gelmez ve Nurcan Çamaş karşılayacaktır. Çamaş'a has bitkilerden müteşekkil bilumum ürünler en sıhhi şekilde ambalajlar içine yerleştirilmiş, ünü; değil il, bölge sınırlarını da aşmıştır.
Bütün bunların ötesinde, bir eğitimci olarak benim için en önemli çalışmalardan biri de Çamaş ile ilgili bir kitabın Sayın Mahmut Ayparçası tarafından hazırlanmasına katkı sağlamak. Prof. Dr. Necati Demir'e hazırlatılan kitap ders kitabı ebatlında ve 434 sayfadan ibaret. Kitap, “Tarihi Süreç İçinde ÇAMAŞ, ” ismini taşıyor ve beş bölümden teşekkül ediyor. 
Kitabın beş bölümü; “ 1071 Öncesi Çamaş ve Çevresi, 1071 Sonrası Çamaş, Çamaş'ta Sosyokültürel Yapı, Çamaş'ta Halk Kültürü ve Çamaş'ta Dil ve Edebiyat” şeklinde adlandırılmış. Eserde Çamaş, çok yönlü tanıtılmaya çalışılmış. 
Yine bir eğitimci olarak yerel yöneticilerin bu tür çalışmalara ön ayak olmasını taktirle karşılıyorum. Bu tür çalışmalar aidiyet duygusunu artırır. O belde için köklerine ve dününe dair bilgilerin devamlılığını sağlar. Şu iyi bilinmeli ki dünü olmayanın yarınları da olamaz.
Çamaş Belediye Başkanı Sayın Mahmut Ayparçası'nı yapmış olduğu çalışmalarından dolayı bir defa daha tebrik ediyor, kendisine sağlıklı ve üretken bir ömür diliyorum. Diğer ilçelerin ve illerin yöneticilerinin de Çamaş'ta yapılan çalışmalardan örnek almalarını tavsiye ediyorum.