Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Ahmet SEZGİN


MALCOLM X´E RAHMET

1925 yılında Nebraska eyaletinin Omaha şehrinde Baptist bir papazın oğlu olarak dünyaya geldi


1925 yılında Nebraska eyaletinin Omaha şehrinde Baptist bir papazın oğlu olarak dünyaya geldi. Hayatı mücadeleyle dolu olan Malcolm X, 6 yaşındayken, Amerikalı beyaz tedhişçilerin teşkilatı olan Ku Klux Klan tarafından evleri yakıldı. Malcolm´un isyan duyguları o olayla kabarmıştı. Bu olay, Malcolm´un kardeşleriyle sokakta kalmasına sebep olmuştu.
Karınlarını doyurmak için hırsızlık yapıyorlardı. Malcolm, bir ıslah yurduna sevk edildi. Bu yurtta sevgi ve şefkat gördü. Birkaç zenci arkadaşı vardı. Beyazların çocukları onlara işkence, küfür ve eziyet ediyorlardı. Bu yüzden beyazlara cephe almışlardı. Malcolm, himayesine sığındığı rahibenin sayesinde ıslah yurdunun yanındaki ortaokula tek zenci talebe olarak girdi. Çalışkanlığıyla sınıfının birincisi oldu.
Okulun son sınıfında ne olmak istediği sorulduğunda, avukat olmak istediğini söylemişti. Beyazlar; avukatlığın bir zenci için uygun olmadığını, onun ancak marangozluk yapabileceğini söylüyorlardı. Malcolm X, bu yanlış saplantılar karşısında, istediği mesleği seçemeyeceğini anlayarak okulu bıraktı.
New York´a gitti, kötü işlerle uğraşan insanlarla tanıştı. Onlara zeka ve becerisini gösterdi. Bu adamların güvenine sahip oldu. 18 yaşına geldiğinde, bu iş sahasında ?Koca Kızıl? lakabıyla hatırı sayılır bir isim yaptı.
TÜM HAYATINI
GERİ PLANA ATTI
Malcolm X, afyon ve eroin gibi uyuşturucu maddeleri satmakla iyi para kazanıyordu. Hırsızlık suçuyla hapse girdi. 1947´de mahkûmiyetini çekmeye başladı. Hapiste hayatının yönünü değiştirecek olaylar yaşadı. Kardeşi Reginald´ın tavsiyeleriyle başlayan ilgi, sonunda ?Siyah adamın tabii dini? olan İslâm´a girmesine sebep oldu. Önceleri Harlem´de sıradan bir adi suçlu gibi yaşıyordu.
1952´de Siyah Müslümanlar Hareketi´ne girerek İslâmiyet´le tanıştı. (Müslümanlığının ilk yıllarında beyazlardan nefret eden bir ırkçıydı ama Hacca gidince bütün Müslümanların kardeş olduğunu yaşayarak idrak etti.) Müslüman olunca, ?Vaktiyle beyazların buyruğu altında kör, sağır ve dilsiz bir insandım, hüviyetim artık maziye karışmıştır. Yeniden doğmuş gibi ayrı bir insanım.? manasını taşıyan X sembolünü kullanmaya başladı. Amerika´da Müslümanlığın yayılmasında üstün başarılar göstererek, son nefesine kadar tebliğ yaptı.
1964´de Müslüman Camii´nin kurulacağını ilan etti. Haziran 1964´de Afro-Amerikan Birliği Organizasyonu´nun ilk kamu mitingini yaptı. 1964 Kasım ayında Afrika´ya gezi yaptı. 14 Şubat 1965´te Malcolm´un evi bir ateş bombası ile tahrip edildi. 21 Şubat 1965´te ise, öldürüleceğini bile bile gittiği konferansta şehit edilen Malcolm X, Amerikalı Müslümanların önde gelen ismi olarak adını dünya tarihine yazdırmıştı.
(Muhammed UZUN, Yeni Akit)