Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Selim EROĞLU


MARMARAY VE TERME

MARMARAY VE TERME


Asrın projesi ve dünyanın 8.harikası olarak nitelendirilen Marmaray ulaşım hattı kısa zamanda bitirilerek insanlığın hizmetine sunuldu.
Artık iki kıta denizin 60-70 metre altından birbirine bağlandı. Günde bir buçuk milyon insanın taşınacağı söyleniyor.

İstanbul`daki tanıdıklarıma telefon ettim. Marmaray`a bindiniz mi diye, aşırı izdiham var henüz binemedik, hatta yanına bile yaklaşamadık, dediler.
Biz de buradan açılışı gururla seyrettik.

Böyle muhteşem bir eseri milletimizin ve insanlığı hizmetine sunanlardan Allah razı olsun.
Benim dikkatimi çeken hadisenin başka bir boyutu.İşin proje kısmı yeni değil. Bundan yüz elli yıl önce Osmanlı padişahlarından Abdülaziz ve daha sonra da Abdülhamit projeyi tasarlamış. Avrupa`dan mühendisler getirtmişler. Para vermişler. Kafa yormuşlar.İstanbul`un iki yakasını birbirine bağlamak için çizimler yaptırmışlar. Bunu belgelendirmişler. Araştırmacılar,bu projeleri arşivlerden bulup çıkarmışlar ve yayınlamışlar.

Ben de bu projeleri Yedikıta dergisinde yıllar önce görmüş,okumuş ve incelemiştim. Açıkçası bugünkü aklımla bile bana pek inandırıcı gelmemişti:Geçmişi yüceltme duygusu olarak algılamıştım. Anladım ki hayal değil,gerçekmiş.
O günün algı dünyasıyla böyle projeleri düşünmek bile insana çok uçuk gelebilir. Hatta proje sahiplerine farklı sıfatlar bile yakıştırabilirler.

Şunu anladım ki her şey hayal etmekle başlıyor. Bu alemde hayal ettiğin kadar varsın.
Hep derler,iyi politikacı gelecek seçimleri düşünür,iyi devlet adamı ise gelecek nesilleri düşünür diye. Osmanlının hasta adam denildiği son zamanlarda bile böylesine uzun vadeli projeler tasarlamak ecdadımızın büyüklüğünü gösterir.

Mahalli seçimler arefesindeyiz. İlçemizin yönetimine talip olan birbirinden değerli adaylarımızın böyle güzel ve uzun vadeli projelerle halkımızın karşısına çıkmalarını arzu ediyorum. Marmaray`da olduğu gibi yıllar sonra şu falanca zatın projesiydi,bunu o,yıllar öncesinden düşünmüştü denilebilsin.

Mesela ilk aklıma gelenler. Sahilimize beş yıldızlı bir otel neden yapılmasın. Terme ırmağı denize kadar ıslah edilerek uluslararası su sporlarının yapıldığı güzel bir mekân haline getirilemez mi? İlçemize bir çikolata fabrikası kurulamaz mı ? Bir limanımız neden olmasın. Terme`den İç Anadolu`ya tünellerle geniş bir karayolu yapılamaz mı? Sularımız neden boşa akıp gitsin. Her ırmağımıza birer baraj yapılamaz mı ?Bütün Terme ovası bilimsel metotlarla sulanan ve yılda en az iki ürün alınan yerler haline getirilemez mi? Tarıma dayalı gıda fabrikaları,konserve tesisleri kurulamaz mı? Ulaşım, hızlı trenlerle sağlanamaz mı?

Bunların hepsi olur. Marmaray`da olduğu gibi her şey ilk önce düşünmekle başlar.
Projelerimize bugün için ulaşılabilir olmasa da biz söylemekten ve düşünmekten çekinmeyelim.

Bugün hayal dediğimiz yarın gerçek olacaktır.
Şairin dediği gibi insan bu alemde hayal ettiği müddetçe vardır.

Yarınımız bugünümüzden daha iyi olsun.
Sağlıcakla kalın.