Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Zeki ORDU


MAVİ FLÜT


Zaman nedir? Zamanı tarif etmek mümkün mü?

Zaman öyle bir şey ki, nerede başlayıp nerede bittiği belli olmayan sihirli bir mefhum?

Zamanı yine en güzel kendi tanımlayabilir. Siz mütemadiyen yaşadığınız bir yerde zamanın nasıl geçtiğini çok kolay anlayamazsınız. Ancak uzun süre sonra daha önce yaşadığınız yerleri yeniden görünce bir şeylerin değiştiğini, hatta epey değiştiğini fark edersiniz. İşte bu değişikliğin temel unsuru zamandır.

?

Terme Söğütlü Ortaokulu adına çalışmalarını yaptığımız derginin ön hazırlıkları için kültürel bir seyahate çıkmamız gerekti. Hedefimiz Karadeniz´e sahili olan; Karadeniz Bölgesine ait olan vilayetlerin her birinden bir okulumuza ait edebi alanda bir yazı alarak; o okullardaki öğrencileri sayfalarda buluşturmak istedik. Bunun için her vilayeti temsilen bir okul idarecisi ile görüşmelere başladık.


Yolumuz Giresun´un Tirebolu ilçesine de düştü. Daha doğrusu biz Giresun ilini temsilen Tirebolu ilçesini seçtik. Niye seçmeyelim ki? Meslek hayatıma orada başlamıştım. Tirebolu bu manada özel bir ilçeydi.


Tirebolu´da uğradığımız okul yaptığımız işe uygun olsun diye, Halide Edip Adıvar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu.


Bizi o okuldan, dergimize bir çalışma istemek için uğramıştık. Mevsim yazdı. Okullar tatildi. Daha önce bilgilendirme yaparsak bir güven ortamı sağlamış olup işimiz daha kolaylaşır diye düşündük. Durum düşündüğümüzden de güzel oldu. Görüşmek için gittiğimiz okulun müdürü 35 sene önce dersine girdiğimiz öğrencimiz olması bizi mutlu etti.


Artık durum iş görüşmesinden çok; talebe, hoca ve hatıralar boyutuna vardı. Okul Müdürü Sayın Eyüp Yıldırım
Beyefendi ile geçmişi yâd ettik. Zaman su gibi akıp geçti. Eyüp yıldırım da bizimle karşılaştığına çok memnun oldu.

Hangi cümleyi kursak içinde bir meslektaşım, yani onun öğretmeni vardı.


Daha ortaokul sıralarında ayrıldığım öğrencimin bir okula müdür olması benim için çok önemliydi. Kendisiyle hem karşılaştığıma hem de çok güzel bir makama geldiğine sevindim. Bir öğretmen için harika bir duyguydu bu.


Sohbet ederken söz birden o devrin müzik öğretmeni Osman Çolak´a geldi. Osman Çolak şimdi Antalya´da bir Anadolu Lisesinde çalışıyor. Öğrencimiz olan Okul Müdürü Eyüp Yıldırım; Osman Çolak´ın korolarda kendisine görev verdiğini, flüt çalmasını ondan öğrendiğini hatta o zamandan kalma ?mavi flüt?ün hâlâ durduğunu ve çocukları da bu flütü kullandığını söylediğinde hep beraber duygulandık. Sohbet esnasında yanımızda sevgili eşi Samiye Yıldırım da vardı.

Sohbetimizi hayranlıkla dinliyordu.


Benim yolum uzundu. Daha Trabzon, Rize ve Artvin illerinden bir okulla anlaşacaktım. Bir kere yola çıkmıştık. Dediğim gibi Tirebolu bizim için manevi özelliğe sahip bir yerdi. Her ilden bir okulu seçmek için koyulduğumuz seferde Giresun ilinden Tirebolu´yu seçmemek olmazdı. Tirebolu bir ilçeden öteydi?


Bu gazete öğrencimizin eline geçtiği sıralarda kendisinden okulundaki öğrencilerinden bir çalışma istemek için bir telefon görüşmesi yapacağım. Hem okulu, hem ilçesi Giresun ilini en güzel şekilde temsil edeceğinden eminim.


Sayın Eyüp Yıldırım ile tekrar buluşmayı çok arzu ediyorum. Belki bu sefer daha uzun süre sohbet etme şansına sahip oluruz.


Kendisine meslek hayatında başarılar dilerim.

Sahi zaman neydi?