Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Selim EROĞLU


MAVİ IŞIKLAR IŞIK SAÇIYOR

MAVİ IŞIKLAR IŞIK SAÇIYOR


Samsun Büyük Şehir Belediyesi, engellilere yönelik çok güzel bir tesis yapmış. Adını da Mavi Işıklar koymuşlar. Engellilere yönelik uygulama ve rehabilitasyon merkezi.

Canik sınırları içerisinde, deniz doldurularak ve düzenlenerek yapılmış bir yer.

Anayoldan geçerken tesisin tabelasını zar zor görebiliyorsunuz. Burayı yakından görmeyen basit bir oyun sahası olarak algılayabilir. İlk etapta ben de öyle algılamıştım. Tesisi yakından gezip görünce hiç de öyle olmadığını anladım. Tesisin içinde yok yok. Engellilere yönelik ne ararsan var. Hayran kalmamak elde değil.

Tesiste sizi, alanında uzman, güler yüzlü ve işini bir ibadet aşkıyla yapan müdür ve personeli karşılıyor. Zevkle ve şevkle tesisi anlatıyorlar.

Burası engelliler ve yakınları için düşünülmüş yerel ve aynı zamanda genel bir otel; bir konaklama tesisi.

Engelliler buraya Türkiye`nin ve dünyanın her yerinden gelip konaklayabiliyorlar, tatil yapabiliyorlar. Ben gittiğimde, Kıprıslı engelliler tatillerini yapmışlar ve yeni ayrılmışlardı.

Tesis müdürü Ede Hanım ve ekibi, büyük bir iş başarmanın hazzı içerisinde olanları büyük bir memnuniyetle anlatıyorlar.

Kişi yaptığı işten zevk alırsa yorulmaz. Yaptıklarını anlatırken heyecan duyar ve mutlu olur. Gönülsüz yenen aş ya karın ağrıtır ya baş. Bunun başka bir izahı yok. Ben, Eda Hanım ve ekibinde bunu gördüm.
Tesiste neler mi var?

Engelliler ve yakınları için tasarlanmış basketbol, voleybol, futbol, masa tenisi sahaları. Çok iyi tasarlanmış yüzme havuzu. Yemekhane, kantin, dinlenme ve okuma salonu, gezi yolları, uyuma odaları, kütüphane, su parkı ve diğerleri. Az kalsın unutuyordum, uzman fizyoterapistler nezaretinde fizik tedavi uygulamaları.

Peki, buraya engelliler nasıl ulaşacak?
Size bir telefon kadar yakınız diyorlar ya, aynen denildiği gibi.

Belediye bu iş için özel tasarlanmış iki özel araç tahsis etmiş. Kaydınızı yaptırdıktan sonra telefon ediyorsunuz, hemen sizi adresinizden alıyorlar, istediğiniz zaman da geri bırakıyorlar. Bunun için hiçbir ücret almıyorlar.

Araçların üzerinde hatırlayabildiğim kadarıyla “yaşamak ve gezmek onların da hakkı” yazıyordu.

Tesis rast gele yapılmamış. Yapılmadan önce bütün dünyadaki örnekleri gezilmiş ve incelenmiş. Hepsinden bir şeyler alınarak sentez yapılmış ve milli bir model ortaya konulmuş. Tesisi gezen Avrupalılar buraya hayran kalıyorlarmış.

Tesis eski parayla tam altı tırilyona mal olmuş. Belediye Başkanı burası için hiçbir talebi geri çevirmemiş. İki güne bir, mutlaka uğradığını söylediler.

Tesis, ziyaret amaçlı olarak da herkese, özellikle de okullara açık. Okul gezileri için mutlaka listeye alınması gereken bir yer. Geze geze ta Gürcistanlar`a kadar giden Termemizin Evliya Çelebi`si Seyfi Bey` e duyurulur.

Tesisi gezince hayran kadım ve memleketim adına gurur duydum. Burayı görünce, sizin de benim gibi düşüneceğinize inanıyorum.

Bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Sağlıcakla kalın.