Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeki ORDU


MAZİDE BİR GÖNÜL DOSTU


Yıl­lar önce Ha­li­de Nus­ret Zor­lu­tu­na´nın ?Benim Küçük Dost­la­rım? adlı es­ri­ni oku­yun­ca ben de ha­fı­zam­dan si­lin­me­yen öğ­ren­ci­le­rim ve mes­lek­taş­la­rım­la il­gi­li bir­kaç satır yazı yaz­ma­yı hayal et­miş­tim.
Bir kişi hak­kın­da ya­rın­la­ra ait bir şey­ler bı­rak­mak ne güzel bir duygu. Hem kar­şın­da­ki­ne değer ve­ri­yor­sun hem de asla unu­tul­ma­ya­cak bir eser bı­ra­kı­yor­sun. Söy­le­nen her söz söy­len­di­ği yer­den dı­şa­rı­ya çık­maz. Çıksa da za­man­la ya ila­ve­ler olur ya da bazı azal­ma­lar. Ha­ki­kat­le­ri ancak kalem bir araya ge­ti­rir ve yıl­lar son­ra­sı­na de­ğiş­me­den ak­ta­ra­bi­lir.
Bugün bah­se­de­ce­ğim ki­şi­nin adı küçük olsa da ufku büyük biri. O bir­çok öğ­ren­cim­den yaşça küçük ol­ma­sı­na rağ­men görev icabı mes­lek­taş du­rum­da­yız. Aynı iş­ye­ri­ni, aynı sı­nıf­la­rı ve ortak ola­rak da aynı öğ­ret­men oda­sı­nı pay­laş­tık.
Bahse konu şahıs Fatoş Küçük. Kad­ro­lu ola­rak en son görev yap­tı­ğım okul olan Hü­se­yin­mes­cit Or­ta­oku­lun­da bir yıl be­ra­ber görev yap­tık. Üç ar­ka­daş­tı­lar ve ben on­la­ra ?nazar Bon­cuk­la­rı? der­dim. Daha sonra diğer iki­siy­le il­gi­li bir iki kelam ede­ce­ğiz. Ancak bu ya­zı­mı­zı mün­ha­sı­ran Fatoş Küçük´ e ayı­ra­ca­ğız.
Bana Fatoş Küçük hak­kın­da en kısa cümle ile ne dü­şü­nü­yor­su­nuz diye sor­sa­lar ce­va­bım hazır. Ka­rak­te­ris­tik bir Ka­ra­de­niz­li özel­li­ği­ni üze­rin­de ta­şı­yan Fatoş ho­ca­mı­zı; dobra, mert, sö­zü­nü sa­kın­ma­dan söy­le­yen, dost can­lı­sı ve sa­mi­mi biri ola­rak tarif eder­dim. Sa­de­ce bu kadar mı değil tabii. Bir genç kızda olan diğer bütün va­sıf­lar onda da var. Ancak ben fark­lı olan ya­nı­nı yaz­dım.
Yak­la­şık yarım asır­dan fazla sü­re­yi okul­da ge­çir­miş, an iti­ba­riy­le 35 yılı öğ­ret­men ola­rak görev yap­mış biri ola­rak ha­fı­zam­da kalan nadir şah­si­yet­ler­den biri. Her genç bayan gibi o da ne­za­ket sı­nır­la­rı­na ri­ayet eden, ko­nu­ya göre ko­nu­şan, her­kes kadar yar­dım­se­ver, her­kes kadar güzel ve her­kes kadar mes­le­ği­ne say­gı­sı olan biri. Bunun ya­nın­da bazı fark­lı özel­lik­le­ri de var ki ar­dın­dan öğ­ren­ci­le­ri göz­yaş­la­rı­na hakim ola­ma­ma­sı onun nasıl biri ol­du­ğu­na en büyük örnek.. Bazı fark­lı­lık­lar in­san­la­rı di­ğer­le­rin­den bir adım öne ta­şı­yor.
Dünya eski dünya değil. Daha ön­ce­le­ri dar bir me­kan­da ya­şa­yan in­sa­noğ­lu za­man­la çev­re­si­ni ge­niş­let­ti ve ta­nı­dık­la­rı ve dost­la­rı da arttı. Böy­le­ce her­ke­se ye­te­rin­ce vakit ayı­ra­maz oldu. Hele benim gibi dün­ya­da kalma sü­re­si aza­lan bi­ri­si için meş­gu­li­yet­le­rin biri bit­me­den di­ğe­ri ile kar­şı­la­şın­ca gönül dost­la­rı­mı­za ye­te­rin­ce ayı­ra­cak vak­ti­miz ola­ma­mak­ta­dır. Hal böyle olun­ca sanki bir­bi­ri­miz­den uzak­laş­mış gibi al­gı­la­na­bi­lir.
Ama bu doğru de­ğil­dir.
Gönül sı­nır­sız bir ül­ke­dir. Ve orada kişi sa­yı­sı için bir rakam yok­tur. Gönül kendi için mak­bul say­dı­ğı her ki­şi­yi hu­dut­la­rı için­de ba­rın­dı­rır. Bi­ri­ni di­ğe­ri­ne ter­cih etmez. Biz de Fatoş Küçük´ü hak et­ti­ği yerde mu­ha­fa­za edi­yo­ruz. Tah­mi­nim buna ben­zer başka me­kan­lar­da da ken­di­si­ne yer edi­ne­cek­tir.
Ha­ya­ta en önem­li ha­zır­lık aile­den baş­lar. Ken­di­le­ri­ne bir defa mi­sa­fir ol­du­ğum­da nasıl bir aile­den ye­tiş­ti­ği­ni öğ­ren­miş oldum. Aile­den almış ol­du­ğu temel in­sa­ni de­ğer­ler ona ger­çek ha­yat­ta da reh­ber ola­cak­tır.
Hazır ce­vap­lı­lı­ğı ve olay­lar kar­şı­sın­da­ki pra­tik çözüm üret­me­si kendi özel­li­ğin­den başka bölge özel­li­ği­ni de kap­sa­mak­ta­dır.
İki kız ba­ba­sı ola­rak de­ğer­li mes­lek­ta­şı­mı on­la­ra ilave et­ti­ği­mi be­lirt­me­min bir ge­re­ği yok. Sa­yı­la­rın art­ma­sı benim için de önem­li bir durum.
Fatoş Küçük ma­zi­de bir gönül dostu ola­rak ha­fı­za­mız­da­ki ye­ri­ni hep ko­ru­ya­cak­tır. Daha nice ha­fız­lar­da ve gö­nül­ler­de ge­rek­li yeri ala­ca­ğın­dan hiç şüp­hem yok. Ken­di­si­ne sağ­lık­lı, hu­zur­lu, mutlu ve ba­şa­rı­lı bir ge­lecek di­le­rim.