Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Selim EROĞLU


MEHMET ARSLANTUĞ KÜLTÜR SARAYI


Evde otur­muş kitap oku­yor­dum. Bir ar­ka­da­şım te­le­fon açtı.´´Bir te­le­viz­yon ka­na­lın­da Meh­met Ars­lan­tuğ var, iz­le­me­ni tav­si­ye ede­rin,´´ dedi.

Tav­si­ye üze­ri­ne te­le­viz­yo­nu açtım. Terme Li­se­si´nin unu­tul­maz Ede­bi­yat Öğ­ret­me­ni Hü­se­yin Özbay, canlı ya­yı­na bağ­lan­mış, gü­nü­mü­zün ba­şa­rı­lı ak­tör­le­rin­den, öğ­ren­ci­si Meh­met ARS­LAN­TUĞ ile ala­ka­lı ha­tı­ra­la­rın­dan bah­se­di­yor­du.

Bu­ra­dan iti­ba­ren so­nu­na kadar bir Terme sev­da­lı­sı ola­rak prog­ra­mı iz­le­dim.


Prog­ram ya­pım­cı­sı Veyis Örnek, gör­sel bir Meh­met Ars­lan­tuğ prog­ra­mı ha­zır­la­mış. Onun ha­ya­tı­na dair ula­şa­bil­di­ği bütün bilgi ve bel­ge­le­ri ek­ra­na ta­şı­dı. Bun­lar­la il­gi­li canlı ya­yın­da Meh­met ARS­LAN­TUĞ´a so­ru­lar yö­nelt­ti. Meh­met Ars­lan­tuğ da ´´ma­şal­lah, bir hayli bilgi ve belge top­la­mış­sı­nız´´ di­ye­rek ola­bil­di­ğin­ce mü­te­va­zi bir şe­kil­de ce­vap­lar verdi.


Bu arada olaya ilgi duyan Te­me­li­ler, bir­bir­le­ri­ne haber ver­miş­ler, prog­ra­mı iz­li­yor­lar ve sos­yal med­ya­dan yo­rum­lar ya­pa­rak bir nevi topa gi­ri­yor­lar­dı.


Bir yan­dan prog­ra­mı iz­li­yor bir yan­dan da sos­yal med­ya­da­ki yo­rum­la­rı takip edi­yor­dum.

Yo­rum­la­rı, ge­nel­lik­le Meh­met Ars­lan­tuğ´u ta­nı­yan okul ar­ka­daş­la­rı, ak­ran­la­rı veya bir şe­kil­de ken­di­siy­le hu­ku­ku olan­lar ya­pı­yor­du.

Bir grup,´´sa­nat­çı­nın Ter­me­li­yim de­mek­ten im­ti­na et­ti­ği­ni, bize hiç­bir fay­da­sı­nın ol­ma­dı­ğı­nı ve ve­fa­sız ol­du­ğu­nu´´ söy­lü­yor­du.


Bir grup da,´´hiç de öğle ol­ma­dı­ğı­nı, sa­nat­çı­nın adam gibi adam ol­du­ğu­nu´´ söy­lü­yor­du.


Bense, prog­ram devam et­ti­ğin­den sa­de­ce ´iz­li­yo­rum´ de­mek­le ye­tin­dim.


Prog­ram bit­tik­ten sonra köşem va­sı­ta­sıy­la gö­rüş­le­ri­mi pay­laş­ma ih­ti­ya­cı his­set­tim.


Bilgi sa­hi­bi olun­ma­dan fikir sa­hi­bi olu­na­maz.


Bun­dan 5-6 sene önce il­çe­mi­ze yeni gel­miş sta­jer öğ­ret­men­le­re resmi ola­rak uyum ders­le­ri ve­ri­yor­dum. Bir der­sin ko­nu­su Ter­me­li ün­lü­ler­di. Bu ün­lü­ler­den Meh­met Ars­lan­tuğ hak­kın­da bi­le­bil­di­ğim ka­da­rıy­la bilgi ver­dim. Çoğu, Meh­met Ars­lan­tuğ´u bir filim yıl­dı­zı ola­rak ta­nı­yor, fakat Ter­me­li ol­du­ğu­nu ilk defa duy­mak­la hay­ret­le­ri­ni giz­le­ye­mi­yor­lar­dı.


?´Meh­met Ars­lan­tuğ, 1961 do­ğum­lu. Dik­bı­yık´ta doğ­muş. Dört ya­şın­da ba­ba­sı­nı kay­bet­miş. Bun­dan sonra aile­siy­le bir­lik­te Hü­se­yin­mes­çit´e yer­leş­miş. İlko­ku­lu, Or­ta­oku­lu ve Li­se­yi Terme´de oku­muş. Lise yıl­la­rın­da sos­yal fa­ali­yet­ler­de bu­lun­muş, ti­yat­ro ça­lış­mış. 12 Eylül ön­ce­si si­ya­si or­ta­mın­dan et­ki­len­miş. Li­se­yi bi­tir­dik­ten sonra Terme´den ay­rıl­mış, İstan­bul´da çe­şit­li iş­ler­de ça­lış­mış, İzmir´de Üni­ver­si­te­de oku­muş. Terme´den ta­nı­dı­ğı Lok­man Kon­dak­çı´nın da­ve­ti üze­ri­ne okulu bi­tir­me­den ´Var­lık Filim´ bün­ye­sin­de fi­lim­ler­de rol al­ma­ya baş­la­mış ve bu­gün­le­re kadar gel­miş.´´

Eniş­te­si rah­met­li Ömer Lütfi Tanış, li­se­den ho­ca­mız­dı ve uzun yıl­lar il­çe­miz­de Milli Eği­tim Mü­dür­lü­ğü yaptı.
Meh­met Ars­lan­tuğ, prog­ram­da, ço­cuk­lu­ğu­nun, genç­li­ği­nin Terme´de geç­ti­ği­ni, Lok­man Kon­dak­çı´nın elin­den tut­tu­ğu­nu, ve onun sa­ye­sin­de bu­gün­le­re gel­di­ği­ni hiç­bir komp­lek­se ka­pıl­ma­dan açık­lık­la ifade etti. Olum­suz bir şey­den de bah­set­me­di.

Eleş­ti­ri­ler ge­nel­lik­le şu­ra­da yo­ğun­laş­tı:

?´Meh­met Ars­lan­tuğ Terme´ye hiç gel­mi­yor. Terme´ye ve Ter­me­li­ler´e sahip çık­mı­yor. Ter­me­li­ler´in hiç­bir fa­ali­ye­ti­ne ka­tıl­mı­yor. Kim­se­yi ara­yıp sormuyor.? Terme´yi ön plana çı­kar­mı­yor. Terme´de ken­di­si­ni ha­tır­la­ta­cak hiç­bir ya­tı­rı­mı yok. İsmi hiç­bir yerde geç­mi­yor. Çok ve­fa­sız­lık ya­pı­yor?´´

Benim ken­di­siy­le biz­zat ta­nı­şık­lı­ğım yok. Bu ko­nu­da her­han­gi bir ka­na­ate sahip de­ği­lim. Eleş­ti­ri ya­pan­lar ken­di­si­ni az buçuk ta­nı­yan­lar. Onun il­çe­miz hak­kın­da ne dü­şün­dü­ğü­nü okul ar­ka­daş­la­rı, ta­nı­yan­lar daha iyi bi­lir­ler.

Sa­mi­mi sınıf ar­ka­daş­la­rı­na, dost­la­rı­na düşen görev, Be­le­di­ye ile de iş bir­li­ği ya­pa­rak Meh­met Ars­lan­tuğ´u il­çe­mi­ze davet etmek, geniş ka­tı­lım­lı bir prog­ram yap­mak, onu Ter­me­li­ler´le bu­luş­tur­mak. İlçe­mi­zin ta­nı­tı­mı­na katkı sağ­la­mak. Bu­ra­da bir filim çe­vir­me­si­ne ve­si­le olmak. Ken­di­si­ni ölüm­süz­leş­ti­recek bir eser bı­rak­ma­sı­na yar­dım­cı olmak. Me­se­la ´´MEH­MET ARS­LAN­TUĞ KÜL­TÜR SA­RA­YI´´ ola­bi­lir.

Böy­le­ce sa­nat­çı-halk kay­naş­ma­sı sağ­lan­mış olur.

Zor şey mi?

İste­nir­se olur.

Hele bir tu­rizm­ci olan Be­le­di­ye Baş­ka­nı­mız Şenol KUL is­ter­se zi­ya­de­siy­le olur.

Hem de ta­nı­tı­mın mü­kem­me­li olur.