Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Ahmet SEZGİN


MEHMET AKİF ERSOY`U TANIYOR MUYUZ?

MEHMET AKİF ERSOY`U TANIYOR MUYUZ?


Kışın giyecek bir paltosu dahi olmadığı halde İstiklal Marşı yazılması için verilecek büyük para ödülünü kabul etmeyip şehit dul ve yetimleri için açılan Darü`l Mesai`ye bağışlayan, Millî Mücadele`ye büyük destek veren, “Çanakkale şehitleri” için en büyük ve kıymetli şiiri yazan şahsiyet abidesi ve millî şairimiz Mehmet Akif`in hayatını ne kadar biliyorsunuz?

"Cânı, canânı bütün varımı alsın da Huda/ Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda" diyerek Allah`tan vatanından ayrı kalmamayı dileyen bu büyük şair ve mütefekkirimiz, ömrünün son 10 yılını neden Mısır`da geçirmek zorunda kaldı?
Büyük vatan ve İstiklal şairi M. Akif`in "vatan haini" muamelesi görmesi ve peşinde her gün bir "polis hafiyesi"nin dolaşmasının nedeni nedir? Yazı yazdığı "Sebilürreşat" dergisi neden kapatılmıştır? Kendisine neden maaş bağlanmamış ve iş verilmemiştir? Bu onurlu adam, Mısır`a hicret etmeseydi İstiklal Mahkemeleri`nde yargılanacak mıydı?

Mehmet Akif, yıllarca emek vererek yazdığı Kur`an-ı Kerim Meali`nin yakılması için niçin vasiyet etmiştir?
Ölümüne az bir zaman kala Mısır`dan ülkesine dönen bu millî şairimiz, niçin Mısır Apartmanı`nda vefat etmiştir? Bu apartman neden yakın zamana kadar koruma altına alınmamıştır? İstiklal Marşı`nın yazıldığı Taceddin Dergâhı`na yıllarca ne olmuştur?
M.Akif`in cenazesinde neden bir tek devlet yetkilisi bulunmamıştır? Bir ülke düşünün ki İstiklal Marşı şairi ölsün ve devlet töreni yapılmasın?

Yakın zamana kadar İstiklal şairimiz Mehmet Akif`in ismi üniversite, lise ve ilkokullara neden verilmiyordu? Ders kitaplarında Mehmet Akif`in üç dört şiirinden başka bir şiirine neden yer verilmemiştir? İstiklal Marşımızın anlam ve ruhu okullarımızda yeterince verilebildi mi? İstiklal Marşı`mızın değiştirilmesi için bir zamanlar Türkiye Büyük Millet Meclisi`ne önerge verilmiş midir?

Mehmet Akif Ersoy`un çocukları nasıl yaşamış ve ölmüştür? Oğlu Emin Bey`in askerde askerlere Kur`an öğrettiği için hapse girdiği doğru mudur? İstiklal şairimizin büyük oğlu Emin`in Beşiktaş`taki çöp bidonlarından birinde ölüsünün bulunduğunu biliyor musunuz? Emin Ersoy`un babasını anlattığı kitaptan haberiniz var mı? Kızları ne zaman nasıl ölmüştür, merak eden var mı bu ülkede? Akif`in dostları Eşref Edip, Mahir İz, Hasan Basri Çantay ve Mithat Cemal Kuntay`ı tanıyor muyuz? Mankurtlaştırıcı ve yoz kültür ve medya sistemi; futbolculara, sinema oyuncusu, popçu ve mankenlere gösterdiği ilginin ne kadarını Mehmet Akif gibi önemli şahsiyetlerimize göstermektedir?

Bu ülkenin ve milletin İstiklal Marşı`nı yazmış, yazdığı gibi dostdoğru ve namuslu olarak yaşamış bu karakter abidesinin oğlu Emin`in mezarı dahi bilinmiyor bu ülkede.
Mehmet Akif`in idealindeki "Asım`ın nesli"ni yetiştirebilmek, istiklal ve "Çanakkale ruhu"nu yaşatabilmek, tarihteki büyük ve ulvi misyonumuzu yeniden kuşanıp "diriliş medeniyeti"ni yeniden inşa edebilmek için Mehmet Akif`in hayatı, şahsiyeti, mücadelesi, fikir ve sanatı, her yönüyle doğru usul ve yöntemlerle yeni nesillere anlatılmalı ve onlara ideal bir millî şahsiyet kazandırılmalıdır.

Sadece "Nerdesin ey vefa, ey insanlık?" diye haykırmak ve "Yazıklar olsun!" diye lanet etmekle mi yetinelim? Mehmet Akif`in Safahat`ını, vaazlarını, tefsirlerini, yıllar sonra ortaya çıkıp basılan kısmî Kur`an Meali`ni, mektuplarını, makalelerini, tercümelerini,
hakkında yazılanları okuma, okutma ve anlama çabası içinde olmamız gerekmez mi?

"Asım`ın nesli diyordum ya, nesilmiş gerçek./İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek!" mısralarını ruhumuza ve hayatımıza hâkim kılmaya ne dersiniz dostlar?
Mehmet Akif gibi zirve şahsiyetleri yalnızca "anmak" değil, "bilmek ve anlamak" gerekir.

“Toprakta gezen gölgeme toprak çekilince
Günler şu heyulayı da er geç silecektir
Rahmetle anılmak ebediyet budur amma
Sessiz yaşadım kim beni nerden bilecektir?” (M.Akif)

27 Aralık 1936`da -Peygamber Efendimizin vefat ettiği 63 yaşında- Hakk`a kavuşan M.Akif`e Allah`tan rahmet dileğiyle…