Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


MEHMET AKİF'İN HAYATI VE KİŞİLİĞİ

MEHMET AKİF'İN HAYATI VE KİŞİLİĞİ


    Fikir ve dava adamı, veteriner, vaiz, hafız, Kur'an mütercimi, milletvekili, yazar ve en önemlisi de İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Âkif Ersoy; 20 Aralık 1873'te İstanbul'da doğar.
    Güreşte şampiyon olan M.Akif, gülle atar, ata biner ve çok iyi yüzer.
    Arapça, Farsça ve Fransızcayı da iyi bir şekilde öğrenen Mehmet Akif, “Halkalı Baytar ve Ziraat Mektebi”nden birincilikle mezun olur.
    Mehmet Akif, yirmi beş yaşında İsmet Hanım ile evlenir. Mehmet Âkif'in üçü kız olmak üzere beş çocuğu olmuştur. 
    M.Akif, Halkalı Ziraat Mektebi'nde kompozisyon, üniversitede edebiyat dersleri verir. Halkı uyandırmak ve İslam birliğini sağlamak üzere “Sırat-ı Müstakim” ve “Sebil'ür-Reşat” adlı dergilerde şiirler, İslam ve edebiyat üzerine makaleler yazar.
    M.Akif, Anadolu'ya geçerek Bolu'dan Ankara'ya kadar camilerde halka vaazlar verir, Millî Mücadele'yi destekler. Şiirleri Mehmetçiğimize, milletimize moral ve umut olur.
        M.Akif, 1920 yılında Birinci Millet Meclisi'nde Burdur milletvekili olur. Millî Mücadele sırasında millî marş yazılması için TBMM, yarışma açar. Mecliste Hamdullah Suphi Tanrıöver, Mehmet Akif'in yazdığı İstiklal Marşı'nı dört kez arka arkaya okur, şiir büyük bir coşkuyla karşılanır. İstiklal Marşı, TBMM'nin 12 Mart 1921 günkü oturumunda bir kez daha okunup oylanır ve millî marş olarak kabul edilir. Âkif, bu muhteşem şiirini “Kahraman Ordumuza” ithaf eder ve hiçbir kitabına almaz. Ödülü de şehit ailelerine bağışlar.
    Mehmet Akif, çok sevdiği vatanını 1925 yılında büyük bir acıyla terk edip Mısır'a hicret eder. 1926 yılından itibaren Mısır'da Ezher Üniversitesi'nde Türkçe dersleri verir. 
    1935 yılında karaciğerinden hastalanır 1936 yılı Haziran ayında çok özlediği vatanına döner. 27 Aralık 1936'da Mısır Apartmanı'nda İstanbul'da vefat eder. Edirnekapı Mezarlığına defnedilir.     Cenazesinde tek bir devlet yetkilisi yoktu maalesef. Ama Asım'ın nesli, millî şairimizin cenaze namazını kılıp ay yıldızlı al bayrağa sarılı tabutunu tekbirler ve İstiklal Marşı eşliğinde omuzlarında taşıyarak, son görevlerini yaparlar.
    Mehmet Akif; çok merhametli, yardımsever, cömert, dürüst, namuslu, adaletli, mert ve güzel ahlaklı bir insandır. Çok samimi ve şuurlu bir Müslümandır o. Vatanın ve İslam ümmetinin büyük bir felakete uğradığı bir devirde yaşayan M.Âkif, bütün acıları derinden hissederek yaşamıştır. Mehmet Akif; İslam, vatan ve millet aşığıydı. Mehmet Akif, milletini ve dinini seven, zulme ve haksızlığa karşı dik durup haykıran bir mizaca sahip örnek bir şahsiyettir. 
    İstiklal Marşı'ndan sonra en önemli şiirleri; Çanakkale Şehitlerine”, “Bülbül”, “Zulmü Alkışlayamam”, “Ordunun Duası” ve “Hüsran”dır. Manzum hikâye türünün Türk edebiyatındaki önemli isimlerinden biridir. 
    Yedi şiir kitabından oluşan “Safahat”, “Kastamonu Kürsüsünde”, “Kur'an'dan Ayet ve Hadisler”, “Mehmet Akif Ersoy'un Makaleleri”, “Mehmet Akif'in Mektupları”, “Mehmet Akif'in Tercümeleri” ve “Kur'an-ı Kerim Meali”, onun en önemli eserlerindendir.
    Büyük şair, fikir, gönül ve dava adamı Mehmet Akif'i okuyup anlamak dileğiyle ruhuna Fatiha…