Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

GENÇ YORUMCULAR


Melike KESKİN

Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi


     KADIN ÇOCUK ADAM

8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla Amazon Tiyatrosunun hazırladığı ?Kadın Çocuk Adam? adlı tiyatro Belediye Kültür Merkezinde sahnelendi.

Olay, dar gelirli bir ailede geçiyor. Baba, işsiz, ayyaş, sarhoş, kendine bile hayrı olmayan, ´el alem ne der´ diye yaşayan ve şiddet yanlısı bir kişidir. Kadın, 29 yaşında hayattan yorulmuş, çocuğu için yaşayan, hergün kocasından şiddet gördüğü halde kocasına karşı sesini bile çıkaramayan bir kadındır. Çocuk, herşeyden habersiz, babasının annesine uyguladığı şiddeti şaka zanneden 6 yaşında bir kız çocuğudur.

Sahnelenen oyunda kadın rolündeki oyuncu, seyirciyi o kadar etkiledi ki tüylerinin diken diken olmaması elde değildi. Hele ki kadının halıyı en büyük düşmanı olarak görmesi, sarmaşık için ?buz gibi duvarda ne bulup da sarılıyor? diye düşünmesi çok etkili? Bu sözler ve kadının oyunculuğu karşısında yanaklarımızın ıslanmama gibi bir şansı olmadığını gördük. Kadın oyuncu Kader, yüklendiği karakteri hem yaşadı hem yaşattı.

Her güzelin bir kusuru olduğu gibi bazı hususlar kusurluydu, aksilikler yaşandı. Örneğin erkek oyuncu bıçağı eline ilk aldığında bıçağın kanlı tarafı seyirciye dönüktü, oysa kansız tarafının seyirciye dönük olması gerekirdi. Ses düzeyinin yüksek olması, oyuncuların konuşmalarının duyulmasını engelledi.

Ama en rahatsızlık verici olan, oyunun 20:00´da başlayacağı belirtildiği halde 20.30´da başlaması idi. Bu kadar bekletilmek hiç kimsenin hoşuna gitmedi.
Hatta oyun başlamadan kalkıp gidenler oldu.

Oyunun geç başlama nedeninin protokolün beklenilmiş olması durumu daha da vahim hale getiriyor. Üstelik protokolün oyunu bu kadar bekletip gelmemesi hiç doğru değildir.

Neyse ki tiyatronun güzelliği ve mükemmelliği, oyuncuların başarılı performansı, müzik, dekor, kostüm ve makyaj gibi başarılı unsurlar o kusuru kapatıyor. Kadına şiddet, bu denli güzel anlatılmamıştı.

Unutulmamalı ki dünya´nın yarısını kadınlar oluşturuyorsa diğer yarısını da kadınlar yetiştiriyor. Kadınlar şiddete değil, sevgiye ve saygıya layıktır.