Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Merhaba

Merhaba


Sıcak bir hitap ifadesi. Hoş bir kelime. Bazılarını selâm sözü.

Bundan yaklaşık 40 yıl önce bir spor dergisi vardı. Adı: Foto Spor.

Çarşamba günleri yayınlanırdı. Futbol başta olmak üzere haftanın bütün spor olaylarını bu dergide bulabilirdiniz. 1. Lig, 2. Lig ve 3. Ligde oynanan bütün maçların sonuçları, takım tertipleri, maçların seyri, puan cetvelleri, gol krallığı listesi…

Kaç yıl yayınlandı, ne zaman yayın hayatına son verdi bilmiyorum. Fakat bugün o özellikte bir spor dergisi yok.

G. Saray ve Milli takımın efsane kalecilerinden ve kaptanlarından Turgay ŞEREN`in futbolu bıraktığı hafta bu dergide Turgay`la ilgili yazılar da vardı. Bunlardan birinde yazar, yazısını şu cümle ile bitiriyordu: “Sana `merhaba` diyorum, sevgili

Turgay.”
Burada bir ayrıntıya dikkat çekmek istiyorum. Yazar merhaba kelimesinin üzerine bir yıldız koymuş ve dipnotta şöyle açıklık getirmişti:
“Merhaba; kalbimde senin için hiçbir kötülük yok, demektir.”

Bugün sözlükler bu kelimeye acaba hangi anlamı vermişler?

Kelime Farsça kökenli olup, “Benden sana zarar gelmez” demekmiş.

Öyleyse herkese “merhaba.”

Peygamberimiz (SAS)`e saygı ve sevgi ifadesi olarak yazılan Mevlid`in bir bölümü de Merhaba adını taşıyor:
“Merhaba ey âli Sultan merhaba,
Merhaba ey kân-i irfan merhaba.”

Yani merhaba güzel bir söz, anlamlı bir kelime.

13 Haziranda öğrenciler de tatile “merhaba” dediler.

Biliyorsunuz, 2013-2014 eğitim ve öğretim yılı Cuma günü karnelerin dağıtılması ile sona erdi. İlkokul, ortaokul ve liselerde okuyan 25 milyon 430 bin öğrenci tatile girdi. Hepsine iyi tatiller diliyorum.

Zaman göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor. Daha dün gibi. Ağustos 2013`de sosyal paylaşım sitesinde öğrencilere “Sizi özledik. Okullar başlasa da özlem gidersek” diyorduk. Eylül ayı geldi, öğrenciler okula başladılar. Yarıyıl tatiline girdik derken, bir de bakmışız bir eğitim ve öğretim yılı daha geride kalmış.

Öğrenciler tatile “merhaba” dediler ama diyemeyenler de vardı. Lise son sınıf öğrencileri ancak 15 Haziranda üniversite ikinci basamak sınavına girdikten sonra tatile başlayabildiler. Umarım hepsi de emeklerinin karşılığını alırlar. Kendileri için hayırlı olacak bir sonuca ulaşmalarını diliyorum.

“Sınav bitmiş. Sen daha neyin duasını yapıyorsun?” demeyin. Henüz ortada belli olan bir şey yok. Sonuçlar açıklanmadı. Ben öğrencilerimin başarılı olması için dua ediyorum. Ancak onların da dua etmesini istiyorum.

Bunun faydası olur mu?
Bence olur!

Vaktiyle bir gurup üniversite öğrencisi dönem sınavının sonucunu öğrenmek için okula gidiyormuş. Yolda kız öğrencilerden biri, “Allahım! Bu sınavın sonucunu hakkımda hayırlı kıl” diye dua ediyormuş. Arkadaşları, “Ayol, senin haberin yok galiba. Sınav bitti. Sen sınava girmeden önce dua edecektin” demişler. Dua eden kız da, “Sınav sonucu belli, onu Allah biliyor. Ama biz bilmiyoruz. Belki Allah duamı kabul eder ve başarılı olmama vesile kılar” demiş.
İşte `kader` inancının açıklaması.
Tatile merhaba dedikleri şu günlerde bütün öğrencilere iyi tatiller diliyorum.