Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

MİSAFİR KALEMLER


METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN 9 BESİN

METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN 9 BESİN


Metabolizmayı etkileyen birçok faktör vardır. Bunlardan biri genetik faktörlerdir. Bir diğeri de vücuttaki yağ ve kas oranıdır. Beslenmemizle metabolizmamızı bir nebze olsun hızlandırıp vücudumuzun yağ yakma kapasitesini artırabiliriz. Peki bunu hangi besinler mi sağlarız?
İşte metabolizmamızı hızlandıracak aslında bize hiç de yabancı olmayan doğal besinler: 

1.Yumurta: Yumurta akında metabolizmamızı hızlandırma etkisi olan aminoasitler vardır. Ayrıca bildiğimiz gibi yumurta protein ve D vitamini kaynağıdır.
2.Kahve: Yapılan bir araştırmaya göre kafeinli kahve içenlerin metabolizma hızı kafeinsiz kahve içenlere oranla %16 daha hızlı olduğu saptanmıştır.

3.Tam tahıllar: Tam buğday unundan elde edilen tam tahıllı ürünler, kepekli ürünler lif oranı bakımından zengindir. Lif oranı yüksek bu besinler vücutta kullanılırken daha fazla enerji harcandığında beyaz ekmek ve beyaz undan yapılan diğer ürünlere kıyasla yağ yakımına katkı sağlar. Bu yüzden beslenmemizde esmer pirinç, yulaf ezmesi, tam tahıllı ekmek gibi lif oranı yüksek besinleri tercih etmeliyiz.

4.Yağsız et: Yağsız et tam bir demir deposudur. Demir eksikliğinde metabolizmamız yavaşlayacağından demir depolarımızı doldurmak için yağsız et tüketimi oldukça faydalı olacaktır.
5.Kırmızıbiber: İçeriğindeki kapsaisin denilen kimyasal bileşik metabolizmamızı hızlandıracaktır. Yemeklere kattığımız bir çorba kaşığı doğranmış taze kırmızıbiber hem metabolizmamızı hızlandıracak hem de C vitamini yönünden beslenmemizde destek olacaktır.

6.Yeşil çay: Araştırmalar demlenmiş yeşil çayda EGCG adında yağ yakıcı bileşiklerin bulunduğunu göstermektedir.
7.Süt: Kalsiyum tüketimi özellikle bel çevresi ve tüm vücutta yağların yakımını kolaylaştırıcı etkisi vardır. Araştırmalar süt, yoğurt tüketiminin metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımında etkili olduğunu göstermiştir.
8.Mercimek: Bel çevresi yağlarından şikâyetçi kadınların yaklaşık %20sinde demir eksikliği görülmüştür. Bir bardak mercimek özellikle kadınların günlük demir ihtiyacını %35 oranında karşılamaktadır. Demir ihtiyacı karşılanan metabolizma daha da hızlanacaktır.

9.Su: Ve tabii ki su! Hafif susuzluk anında bile metabolizma hızımızda düşüş yaşanabilir. Bu nedenle sabah bir bardak suyla güne başlamak ve gün içinde en az 2-2.5 litre su tüketmek hem sağlığımıza hem metabolizma hızımıza yaptığımız en kolay yatırımdır.

Çevremizden rahatlıkla edinebileceğimiz bu besinlerle metabolizmamızı hızlandırmak bizim elimizde.
Sağlıklı günler.