Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Hasan ÖZDEMİR


MİLLİ BAYRAMLARDAN SONRA, ŞİMDİ DE?


Milli bayramlardan sonra şimdi de dini bayramlara geldi sıra. Vatandaş bayramlardan uzak dursun mu deniliyor vallahi anlamadım. Eskiden milli bayramlar öyle ya da böyle halkın katılımı sağlanarak yapılıyordu. Son yıllarda gizli kapaklı, fazla duyuru yapılmadan bayramlar kutlanır oldu adeta. Vatandaş milli kavramını neredeyse unuttu gitti.

Şimdi sıra dini bayramlara geldi. Bu yıl o da tırpan yedi milli bayramlar gibi. Eskiden, şeker bayramı bu diyorduk. Daha sonra şekerci diyenler ve Ramazan ayı diyenler diye ayrılmaya başladık. Bayram bayram olduktan sonra ne fark eder ki? Varsın çocuklar şeker tadında bayram desin, şeker bayramı desin, küsler barıştıktan sonra, akrabalar ziyaret edildikten sonra, çocuklar sevindirildikten sonra, öpülesi eller başa konulduktan sonra ne fark eder ki?

Bayramın ilk gününü bu yıl ilçemizde geçirmek istedim. Devlet-millet kaynaşmasına dahil olayım dedim içimden. Saat 10.30´a gelirken Öğretmen evine doğru yol almaya başladım. Belki ilan vermişlerdir, ben duymamışımdır diye kendimi avutuyordum. Görünürlerde kimseler yoktu.
Bayramlaşma başladı galiba dedim içimden. Baktım ki yukarıda in cin top oynuyor. Sordum ne zamanmış kutlama diye, bu yıl yok denildi yetkili bir ağızdan. Ne güzel de oluyordu. Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, yönetim kurulları bir araya geliyor hoş sohbetler ediyorduk. Yoksa başka türlü bir araya gelmek çok zordu. Zaten adı da bayram değimliydi ki? Olmadı işte. Orada oturan üç beş arkadaşla bayramlaştıktan sonra aşağıya indim.

Belediye hoparlöründen gelen sese kulak verdim. Belediye başkanı ile bayramlaşma önce saat 14.00, daha sonra da 15.30´da yapılacaktır diye anons geçildi. Belediyeye bayramlaşmak için hiç gitmemiştim. Yanıma emekli bir arkadaşımı alarak saat 15.30´da belediye önüne geldik. Başkan, tam verilen saatte belediye önünde görüldü. Bayramın ilk günü olmasından galiba, fazla kalabalık değildi bayramlaşma. Başkanımızın sıcak karşılamasıyla koyu sohbete daldık. Orada sohbet sırasında sordum, neden devlet-millet bayramlaşması olmadı diye. Resmi kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının bayramlaşması bundan sonra belediye başkanlığı adı altında yapılacakmış. Samsun büyükşehir belediyesi ilk örneğini yapmış. Nasıl olur, katılım olur mu onu zaman gösterecek.

Kaymakam, Arapça kaim-i makamdan gelir. Sağlam, güçlü yerdir orası. İlçenin en büyük yönetim görevlisi, devlet memuru odur. Şimdilerde ilçebay da denilmeye başlandı onlara. Onların öncülüğünde yapılırdı bayramlaşmalar. Bundan sonra göremeyeceğiz galiba böyle toplantıları. Milli bayramlar gibi, onları da bitireceğiz anlaşılan. Zaten toplu mesaj atmalar, facebook denilen sosyal medya da bu işi bitiriverdi. Bir ara ben de yaptım bu işi ama sevmedim, sevemedim. Dostlarımı ve sevdiklerimi en azından telefonla arayıp seslerini duyuyor, hasbıhal ediyorum. Sizlere de öneririm.

Kalın sağlıcakla?