Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

MİSAFİR KALEMLER


MUCİZE BESİNLER – I

MUCİZE BESİNLER – I


Mucize besinler başlığı altında zaman zaman çok gündeme gelen popüler besinleri ve genel beslenme alışkanlıklarımıza adapte etmemiz gereken sağlıklı besinleri ele alacağım. Belki bazılarını ilk kez duymuş bile olabilirsiniz. Hangi besin ne için faydalıdır gibi sorularınıza cevap getirmeyi umuyorum. Öyleyse başlayalım…

Tarçın: Birçok kişinin bildiği gibi en önemli özelliği kan şekerini düzenlemesidir. Şeker hastalıklarında sık sık önerdiğimiz bir besindir. Özellikle tatlı tüketme isteğine karşı koyamayan insanlar için kurtarıcıdır.

Meyvelerin üzerine serpiştireceğimiz bir tutam toz tarçın tatlı krizlerini önlemeye birebirdir. Ülkemizde piyasada bulunan tarçınların çoğu `seylan tarçını` denilen türdendir. Tarçındaki tokluk hissinin oluşmasını sağlayan madde `çin tarçını`nda daha fazla bulunmaktadır. Fakat Seylan tarçını kullanmamızda her hangi bir zarar söz konusu değildir. Tarçının kabuk şeklinde olanlarını da bitki çaylarınıza veya tatlılara aroma vermesi için kullanabilirsiniz. Görsel olarak da sofralarınızda kullanabileceğiniz güzel bir alternatiftir.

Yeşil çay: Uzun zamandır üzerine en çok konuşulan en çok yorum yapılan bitkilerden biri de yeşil çay. Bilimsel çalışmalar yeşil çayın yüksek antioksidan kapasitesi ile kansere karşı koruduğunu, kan şekerini dengelediğini, fazla ödemin atılmasına yardımcı olduğunu, bağışıklık sisteminizi destekliyor, kolesterol seviyesini düşürdüğünü gösteriyor! Bu mucizevi özelliklerinden yararlanmak için günde en az 2 fincan yeşil çay ile ara öğünlerinizi çeşitlendirin, ancak günde 4 fincandan fazla tüketmeyin! Kalp damar hastaları ve tansiyon hastaları için bu miktar 1-2 fincanı geçmemelidir!

Eğer yeşil çayın buruk tadını sevmiyorsanız; tarçın, karanfil veya limon ile aromalandırıp tüketebilirsiniz. Ben limon sever bir diyetisyen olarak yeşil çaya en çok limonu yakıştırıyorum

Hünnap: ismi çiğde olarak da bilinmektedir. Genel olarak çok sık tüketilmese de medya da zaman zaman yer alan bir meyvedir. 3 farklı şekilde tüketilir. Taze olarak, dış kabuğu kırmızı ve parlak içi yeşilimtrak halinde tüketilebilir. İkini olarak dış kabuğu biraz buruşmuş ve yumuşaklaşmış şeklinde tüketilebilir. Üçüncü olarak aktarlarda bulabileceğiniz kurutulmuş şekli tüketilebilir.

Kurutulmuş halini çay veya reçel olarak tüketebileceğiniz gibi öylece herhangi bir işlem yapmadan da tüketebilirsiniz. Gelelim hünnabın faydalarına, en iyi bilinen özelliği göğüs yumuşatmadır. Balgam söktürücü özelliktedir. Ayrıca idrar söktürücü özelliği de vardır böylece vücudumuzdaki fazla suyun atılmasını sağlar. Öksürük problemlerine de iyi gelir. İshal durumlarında ishali kesmeye de yardımcıdır.

Her şeyde olduğu gibi bu besinde de aşırıya kaçılmamalıdır. Günde ortalama 50 g hünnaptan hazırlanmış 4 bardak hünnap çayından fazlasını tüketmemelisiniz.

Bu haftalık üç besin hakkında bilgilerimizi gözden geçirdik. Önümüzdeki haftalarda bunlara yenileri eklenecektir.

Sağlıklı günler.