Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

MİSAFİR KALEMLER


MUCİZE BESİNLER-II

MUCİZE BESİNLER-II


Geçen haftaki mucize besinler-1 yazısının devamı bu hafta sizlerle. Aslında bu hafta birden fazla besini ele almayı planlamıştım fakat yeşil kahve konusu benim kalemimde bir umman haline gelince kendimi durduramadım ve yeşil kahveyi a`dan z`ye yazıya dökmek istedim.
Yeşil Kahve:

Son zamanlarda oldukça gündemde olan besinlerden biri de yeşil kahvedir. Özellikle zayıflamak isteyenlerin merak ettiği konulardan biridir. Yeşil kahvenin özelliği kavrulmamış yani çiğ olmasıdır. Çiğ kahvede bulunan klorojenik asit denilen bir madde kavurma esnasında azalmaktadır. Klorojenik asit, çeşitli etkilerle kandaki glikozun yükselmesini önler. Kafein ile beraber vücutta yağ miktarının azalmasına ve kilo kaybına yardımcı rolü vardır. Yeşil kahvenin metabolizmayı hızlandırma ve yağ yakma dışında vücut için başka faydaları da bulunmaktadır. Bunlar;

 Antioksidan etkisi kavrulmuş kahveye oranla 3 kat daha fazladır. Bu yüzden kansere karşı koruyucu etki gösterir.

 Enerji verici etkisinden dolayı yorgunluğa ve halsizliğe karşı iyi gelir.

 Toksinleri vücuttan atarak yaşlanmayı geciktirir.

 Kandaki şekeri dengeleme özelliğinden dolayı şeker hastalığı riskini azaltır.

 Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Peki, bu kadar faydalarını sıraladığımız yeşil kahvenin hazırlanışı nasıl olmalıdır? Bir fincan yeşil kahve için 1 tatlı kaşığı yeşil kahveyi 200 ml sıcak suda yaklaşık 3-4 dakika bitki çayı gibi demleyerek hazırlayabilirsiniz. Tıpkı kavrulmuş kahvede olduğu gibi yeşil kahve de süt kullanabilirsiniz.
Mümkün olduğunca az yağlı olan sütleri tercih etmeye çalışın.

Hamileler, emziren bayanlar veya herhangi özel durumu olan bireylerde yeşil kahve tüketimi konusunda yeterince çalışma olmadığından bu yazılanların sağlıklı bireyler için geçerli olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum.

Yeşil kahve de kavrulmuş kahve ve çay gibi demir bağlama özelliği olduğundan yemeklerimizden en az 1 saat önce veya sonra tüketmeliyiz. Ve günde 2 fincandan fazla tüketmemeliyiz. Yeşil kahve tüketilen dönemlerde su içmeye özen göstermeliyiz.

Günde en az 2.5 litre su içmeliyiz.

Yeşil kahve hakkında en çok merak edilenleri özetle bu yazıda bulduğunuzu umuyorum. Önümüzdeki haftalarda mucize besinlere yenileri eklenecektir. Sağlıklı günler.