Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Seyfi GÜNAÇTI


Muharrem ayı

Muharrem ayı


İnsanların ailesi, şehirlerin isimleri, senelerin de ayı vardır. Muharrem de Hicri- Kameri aylardan biridir. 1 Muharrem, 1436 Hicri yılın başlangıcıdır. Öncesinde Zilhicce, sonrasında Safer ayı vardır. Muharrem ayı, 25 Ekim Cumartesi günü başlamış olup halen bu ayın içinde bulunmaktayız.
Muharrem, Müslü-manlar için önemli bir aydır. Aslında İslamiyet’ten önce Araplar arasında da bu ayın ayrı bir yeri vardı. O dönemde Kâbe ziyaretini ve de ticareti aksattığı için savaş yapılması yasaklanan aylardan biriydi, Muharrem.

Muharrem, “Allah’ın ayı” olarak bilinir. Allah’ın ayı, günü, yılı olmaz. Ancak “Allah’ın ayı” ifadesi, bu ayın önemini belirtmek içindir. Peygamberimiz(sas) bir hadislerinde, “Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan muharremde tutulan oruçtur” buyurmuştur(Müslim, Sıyam:33).
Bu ayın önemi, içinde “Aşure Günü” gibi önemli bir günü barındırmasındandır. Muharrem’in 10. gününe “Aşure Günü” denir. Aşure, Arapçada 10 anlamına gelen ‘Aşere’ kelimesinden gelir ve ‘onuncu gün’ demektir.
Aşure Günü önemli bir gündür. Bu günde Yüce Allah 10 peygamberine 10 çeşit ikramda bulunmuştur.

Neler olmuştur Aşure Gününde?
1.Hz. Adem’in tövbesi Aşure Günü kabul edilmiştir.
2.Hz Nuh’un gemisi tufandan sonra o gün Cudi Dağı’na demirlemiştir.
3.Hz İbrahim, o gün Nemrutun ateşinden kurtulmuştur.
4.Hz İbrahim’in oğlu İsmail o gün doğmuştur.
5.Hz Yusuf, kardeşleri tarafından atıldığı kuyudan o gün kurtarılmıştır.
6.Hz Yakup, o gün oğlu Yusuf’a kavuşmuştur.
7.Hz Eyyüb, hastalığından o gün şifa bulmuştur.
8.Hz İsa, o gün dünyaya gelmiş ve o gün semaya yükseltilmiştir.
9.Hz Yunus, balığın karnından o gün kurtulmuştur.
10.Allah Hz Musa’ya aşure gününde mucize ihsan etmiş, Musa asası ile denize vurarak denizde yollar açılmış, firavun ve askerleri bu denizde aşure günü boğulmuştur.

Aşure gününde ilk akla gelen ibadet oruç tutmaktır. Peygamberimiz (sas) Medine’ye hicret ettiğinde oradaki Yahudilerin oruç tuttuklarını gördü.
-Bu ne orucudur, diye sordu. Yahudiler de;
-Bugün, Allah’ın Musa’yı düşmanlarından kurtardığı ve Firavun’u denizde boğduğu gündür. Hz Musa, Allah’a şükür olarak bugün oruç tutmuştur. Bu yüzden biz de oruç tutuyoruz, dediler.

Bunun üzerine Peygamberimiz, “Ben, Musa’ya ve onun orucunu tutmaya sizden daha yakınım” buyurdu. Ancak Yahudilere benzememek için sadece o gün oruç tutmak yerine, öncesinde ve sonraki günde de oruç tutmayı tavsiye etmiştir.
Muharrem ayında Müslümanları derinden yaralayan bir üzücü olay da vardır. Peygamberimiz’in (sas) torunu Hz. Hüseyin ve ailesi, Kerbelâ’da zalim Yezid tarafından günlerce aç ve susuz bırakıldıktan sonra aşure gününde şehit edilmiştir (680). Bu yüzden Aleviler Muharrem ayının ilk oniki günü oruç tutarlar, 13. günde de Kerbelâ faciasında sağ kurtulan İmam Zeynel Abidin için şükür kurbanı keserler. Hz Hüseyin ve şehit yakınları için ağıtlar yakıp, dua ederler. “Allahım! Sen bizlerin gönüllerini Muhammed Mustafa’nın ve onun tertemiz ehlibeytinin sevgisi ile aydınlat. İmam Hüseyin’i bizlerden hoşnut eyle…” diye yakarışta bulunurlar.

Halkımız arasında o gün aşure pişirip dağıtma geleneği vardır. Aşure yemeğinin Nuh tufanına dayandığı söylenir. Rivayete göre tufan sırasında gemideki yiyecekler tükenmiş, karaya çıktıklarında çuvalların dibinde az miktarda tahıl kalmıştır. Bunların hepsi bir kazanda pişirilmiş ve insanlara dağıtılmıştır. Her ne olursa olsun, bu güzel bir gelenektir.

Yeni Hicri yılınız mübarek olsun.