Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

MİSAFİR KALEMLER


Mümin ARGUN

(Yeşilay Cemiyeti Samsun İl Temsilcisi)


BİÇTİĞİNİ BEĞENMİYORSAN EKTİĞİNE BAKACAKSIN

Hayat bir merdiven gibidir. Merdiveni kurarak tırmanırız ve geri inişte bizim kurduğumuz merdivenle olacaktır. Onun için sağlam bir hayat kuralım ki ineceğimiz merdiven de sağlam olsun.

Bazen işlerimizin gönlümüzce olmadığına, çabalarımızın meyvelerini alamadığımıza üzülürüz. Bunların gerçek nedenleri üzerinde duracağımıza koyu bir karamsarlığa kapılırız.

Oysaki insan hayatta genellikle yaptıklarının karşılığını alır. Başkalarına iyi davrananlar iyi, kötü davrananlar kötü karşılık alır. Bu nedenle hayatımız boyunca her zaman davranışlarımıza dikkat etmeli, bu davranışların bize bir gün mutlaka geri döneceğini hiçbir zaman unutmamalıyız.

İyi niyetle attığımız her adım, yaptığımız her iş, er geç yüzümüzü güldürecektir. Bilinmelidir ki; iyilik dünyanın en güzel davranışıdır. İyilik yapmaktan kimseye asla kötülük gelmez, bu nedenle karşımızdaki kişilere her zaman iyi davranışlarda bulunmaya özen gösterelim. Yersiz düşüncelerle, yanlış davranışlarla çevremize ve kendimize zarar vermekten kaçınmalıyız. Başkalarının bize karşı iyi niyetli olmalarını istiyorsak önce kendimize iyi olmalıyız. Önemli olanda budur.

Unutmayalım ki! ?İyilikler kendilerini çoğaltan tohumlar gibidir. ?Karşılık beklemeden, elinizden gelenin en iyisini verin, en iyisi size dönecektir.

İnsan ilişkilerinde ne ekersek onu biçeriz. Eğer kendimizi insan ilişkilerinde başarısız görüyor, insanların bize gülümsemediğini, bizimle ilgilenmediğini, bizi sevmediğini düşünüyorsak öncelikle bu insanlara nasıl davrandığımızı düşünmemiz gerekir.

İnsanlar çevrelerine nasıl davranırlarsa öyle cevap alırlar. Bugün nasıl bir yatırım yapar, nasıl bir tavır sergilersen, yarın yaşayacağın şeyde odur. Dün bugüne gebedir ve bugün dün neler yaptığımıza bağlıdır. Yaptığımız iyilikler ve başarıya ulaşmak için çektiğimiz sıkıntıların hiç biri boş değildir. Vakit geldiğinde yaptığımız iyiliklerin ve başarılı olmak için çektiğimiz sıkıntıların karşılığını fazlasıyla alacağız.

Unutmayın ki ?Ekim zamanı varsa hasat zamanı da vardır.? Yalnızca doğru zamanı beklemek gerekir.

Herkes bir şekilde yapılan bir kötülüğün karşılığının elbet görüleceğine bilir veya inanır. Dünyada yapılan her davranışın gelecekte bir karşılığı olacağını ve bundan kaçış olmayacağını aklımızdan çıkarmayarak vicdan dediğimiz iç sesimizi dinlemeliyiz. Birisine istemediği bir şeyi yapmaya karar vermeden evvel bir değil birkaç kez düşünerek hareket etmeliyiz.

Hatırlatmak gerekir ki, kimsenin yaptığı yanına kar kalmıyor. Er geç de olsa yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

Hayat denen zorlu yolda kendimizi kaybetmeden, iradeli, azimli bir şekilde ilerleyip çabalarımızın sonuçlarının mutlaka geri dönmesini beklemeliyiz.

Hayatta hiçbir şeyi elden bırakmayıp, hayata dört elle sarılmalı ve karşılığının gelmesi için var gücümüzle çalışmalıyız.