Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


MÜSLÜMANLARIN ÖNEMLİ İCATLARI


?Dünyada ilk kez ışığın göz içine girerek kırılması sonucunda dünyayı gördüğünü keşfeden 10. yüzyılda yaşamış bir Müslüman âlim olan İbni Haytam´dı. Karanlık odayı ve ışık oyunlarıyla görüntü elde etmeyi ilk olarak İbni Haytam keşfetmişti.

Sıvıları farklı kaynama noktalarına göre birbirinden ayırma da ilk kez Müslüman bilim insanı Cabir İbni Hayyan tarafından bulundu. Yaptığı deneylerle de modern kimyanın kurucusu sayıldı.

Satrançın bugün oynanan formu ilk kez İran´da geliştirildi ve buradan Batı´ya yayıldı. 10. yüzyılda İspanyollar, Emeviler aracılığıyla satrançla tanıştı.

Wright Kardeşlerin ilk uçma denemesinden 1000 yıl kadar önce 852 yılında Abbas İbn Firnas adlı bir Arap, Cordoba´daki Ulu Caminin minaresinden tahtadan kanatlarla atladı. Uçmayı umuyordu, tabii uçamadı. 875 yılında 70 yaşındayken bu kez ipek ve kartal tüylerinden yaptığı kanatlarla bir uçurumdan atladı. 10 dakika kadar havada kalmayı başardı.

Düz hareketi döner harekete çeviren mil sistemi de ilk kez bir İslam bilgini olan El Ciziri tarafından geliştirilmiş ve içten ateşli motorun icadına kadar tüm dünyadaki mekanik cihazların temel prensibini oluşturmuştu.

Elbiselerin kumaşı ve astarının arasına dolgu malzemesi kullanılması da yine Ortadoğu´da ortaya çıkan bir icattır.

İlk olarak geceleri uyanık kalıp çalışmak ya da dua etmek isteyen Sufi âlimler tarafından kullanıldığı tahmin edilen kahve, ancak 1645 yılında Venedik´e ulaştı.

Kubbe ve kemer şeklindeki yapılar, İslam mimarisinin ürünüdür.

İngiltere Kralı V Henry´nin sarayının mimarı da bir Müslümandı.

Dünyada bugün kullanılan cerrahi aletlerin tümünün nihai dizaynları, Endülüs Emevilerinden El Zehravi´ye aittir. Neşter, kemik testereleri, göz ameliyatı makaslarının da aralarında bulunduğu 200 cerrahi alet modern tıpta da kullanılır.

Hayvan bağırsaklarından yaptığı iplikle attığı dikişlerin kendi kendine kaybolduğunu da Zehravi keşfetmiş ve yine hayvan bağırsaklarından ilk kapsülü yapmıştır. 13. yüzyılda İbn Nafis de dolaşım sistemini tanımlamıştır.

Rüzgâr değirmeni ilk olarak İran´da keşfedilmiş ve Arap ülkelerinde de geliştirilmiştir. Avrupa´da ilk rüzgâr değirmeni bundan tam 500 yıl sonra kullanılmaya başlamıştır.

İlk aşı da İslam dünyasında geliştirildi. Çiçek aşısının Avrupa´da kullanılmasından 50 yıl önce Osmanlı´daki çocuklar Çiçek hastalığına karşı aşılanıyordu.

İlk dolmakalem de 953 yılında ellerini mürekkeple kirletmekten bıkan Mısır Sultanı´nın isteği üzerine icat edildi.

Alogratma ve Trigonometri de İslam dünyasından Avrupa´ya gitti.

Halı da Müslümanlar tarafından Avrupa´ya taşındı.

Cebir ismi Arap kökenli İslam âlimi El Cabir Bin Hayyam´ın isminden gelir. Bu âlim cebirsel ifadeleri, denklemleri bulan ve ilk kullanan bilgindir. Daha sonra cebiri kullanan ve geliştirenler de İslam bilginleridir.

Sıfır, matematiksel olarak Hârizmî tarafından aritmetik işlemler ile kullanılmış ve açıklamaları yapılmıştır.?

(Habervaktim)