Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Mutlu tatiller!


Milli bayramlardan en uzun süreli tatil, 1.5 gün süre ile Cumhuriyet bayramıdır. Birkaç sene öncesine kadar 23 Nisan ve 19 Mayıs´ta okullar 2 gün tatil yapıyordu. Şimdi onlarda da tatil süresi 1 güne indi.

Dinî bayramlardan Ramazan bayramı 3.5 gün, Kurban bayramı da 4.5 gündür. Hayli uzun süreli bir tatil sayılır. Fakat bu bile bazılarına yetmiyor. Son zamanlarda alışkanlık haline geldi, hükümet arefe günlerindeki yarım günlük tatili de 1 tam güne çıkardı. Lakin bu da yeterli görülmedi. Ülke gelişmiş, fazla çalışmaya da ihtiyaç olmadığından(!) artık dini bayramların önündeki veya sonundaki 2´şer gün de bayrama eklenerek dinî bayramlarda tatil süresi 9 güne çıkarılmış bulunuyor.

Bu Kurban Bayramı´nda da 9 gün tatil kararı var. İyi de bunun gerekçesi nedir? Faydası nedir?


Benim bir önerim var:


Madem her dinî bayramda bu işlem yapılıyor, her bayramda ayrı kararname çıkarmaktan kurtulalım. Yönetmelik mi olur, kanun mu olur, ilgili yere bir madde ekleyelim;


?Hafta sonu tatili ile dinî bayramlar arasında kalan 2 gün otomatikman tatildir? diyelim. Vatandaş olsun, turizmciler olsun, seyahat şirketleri olsun kimse tereddütte kalmasın. Haftalar öncesinden herkes planlarını yapsın.


Hemen eklemeliyim ki bu uygulama ile iki yanlış yapılıyor:


1.Kamuda işler aksıyor. Sonradan tatil yapılan günlere ait randevular iptal ediliyor.


Mesela; 21 Eylül Pazartesi benim bir diş randevum vardı, iptal edildiğine dair mesaj geldi. Bayramdan sonra okullar açılıyor. Bakalım uygun günü ne zaman bulurum?


Bir başka olumsuzlukla daha karşılaştım. 18 Eylül Cuma günü öğleden sonra bir aile hekimine gittim. Doktor şikayetimi dinledikten sonra, ?Bunun için tahlil gerekiyor. Ancak tahlil işlemleri saat 11.00´de sona eriyor? dedi. İyi de ne zaman
tahlil yaptıracağım? Önümüzdeki 9 gün tatil.


Acaba mahkemelerde tatil yapılan günlere konulan duruşmalar kaç ay sonra yapılabilecek?


2.Dinî bayramlarda tatil süresini uzatmakla bayramlar manevî kimliğinden uzaklaşıyor. Çoğu kişi dinî bayramları artık ?Bir tatil zamanı? olarak algılamaya başlıyor. Belki kurban kesecek ama ?uzun tatil? fikri onu engelliyor. ?Kurban kesersem tatil bölünür, Kuşadası´na gidemem? deyip vazgeçiyor. ?İnancı olan her halükârda kurbanını keser? tezini de dikkate alıyorum.


Kısacası uzun tatillerin, dini bayramlara zarar verdiğini düşünüyorum.


Devlet, memurlarına tatil veriyor ama çalışmanın gerekli olduğuna inananlar bu günlerde çalışmaya devam ediyorlar. Mesela bankalar. Mesela elektrik işletmeleri?


Şimdi akla bir soru geliyor.


Bu durumda biz ne yapacağız?


Bayramı tatil bilip, uzaklara gezmeye gidenlere ne diyeceğiz? ?Bayramınız kutlu olsun? mu diyeceğiz, yoksa ´iyi tatiller´ mi dileyeceğiz?


Bir Türk büyüğü ?Demokrasilerde çareler tükenmez? buyurmuşlar. Biz de buna göre hareket ederiz. Tatile gidenlerin bayramını kutladıktan sonra ?Mutlu tatiller? de dileyebiliriz.


Devlet bayram tatilini kaç gün yaparsa yapsın biz Kurban Bayramında buradayız.


İster ailesi ve yakınlarıyla bayramı memleketinde geçirsin, isterse bayramda tatile gitsin, herkesin bayramını kutluyorum. Herkesin bayram tadında bir bayram geçirmesini diliyorum.


Allah (CC) dualarınızı kabul, ibadetlerinizi makbul eylesin.