Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Selim EROĞLU


MUTLULUĞA KURŞUN SIKMA

Samsun Valiliği,düğünlerde-derneklerde silah atılmasını caydırıcı mahiyette çok önemli bir kampanya başlattı.


Samsun Valiliği,düğünlerde-derneklerde silah atılmasını caydırıcı mahiyette çok önemli bir kampanya başlattı. Kampanyanın adı ´ Mutluluğa Kurşun Sıkma´
Daha önceleri de bu tür kampanyalar yapılmıştır ama bu kadar etkili olmamıştı. Bu seferki kampanya öncekilerin aksine eğitmeyi amaçlıyor.
Malumunuz, ilçemizde haziran-temmuz ayları ´düğün zamanı´ olarak biliniyor. İnsanlar, sohbet esnasında ´yine geldi düğün zamanı´ cümlesini çok sık kullanıyorlar. Artık ´düğün zamanı´ diye yeni bir sosyolojik bir kavram günlük hayatımıza girmiş bulunmakta.
Mutluluk herkesin hakkı. Evlenmek, yuva kurmak bir neslin mürüvvetini görmek herkesin arzusu çünkü milletimizin huzuru, refahı ve özellikle bekası buna bağlı.
Gelin arabalarının görünür yerlerinde ´mutluyuz´ ibaresi yer alır .Geleceği kimse bilemez, ancak bir takım tahminlerde bulunabilir. Anlaşılıyor ki an itibarı ile´ mutluyuz´ ibaresi insanları mutlu ediyor. İrade beyanı bu yönde. Ne diyelim, ´mutluyuz´ diyenlerin mutluluğu daim olsun.
İnsanlar,en mutlu günlerinde mutsuz olmak istemezler mutluluklarına kurşun sıkılsın istemezler. Hele hele kurşun ve alkol birleşince mutsuzluk katmerlenmiş oluyor. Ondan sonra ayıkla pirincin taşını.
Bütün bunları düşünen devletimiz , milletimizin mutluluğuna gölge düşmemesi için güzel bir kampanya başlatmış.
Katıldığım bir çok düğünde gördüm.
Emniyet yetkilileri resmi araçla geliyor. Düğün sahibi ile hasbıhal ediyor. Güler yüzle ve medeni bir şekilde cemiyetin hayırlı olması temennisinde bulunuyorlar. Bir nev-i gün sahibinin, evlenen çiftlerin mutluluğuna ortak oluyorlar. Adeta ´biz sizin mutluluğunuz için varız´ diyorlar. Halkla tokalaşıyorlar.
Çok güzel bir pankart hazırlamışlar. Pankartı düğün meclisinin görünür bir yerine asıyorlar. Bu güzel uygulamanın çok faydalı ve caydırıcı olduğuna bizzat şahit oldum.
Silah atma düşüncesinde olan bir çok hevesli, ´mutluluğa kurşun sıkma´ pankartını görünce bu düşüncesinden vazgeçti. Beni bağlamaz diyenler duyarlı halkımızca ikaz edildi. Bu domino etkisi yaptı. İlk hamleyi yapan olmayınca devamı da gelmedi. Zaman zaman çevrenin gazına gelerek kural ihlali yapanlar olduysa da pek itibar görmediler. Yaptıklarının iyi bir şey olmadığı yüksek sesle dile getirildi.
Silah ve alkol tam bir felaket. Sarhoş, eline silahı alınca ve bir de gaza gelince kendinisini ´Ali Kıran Baş Kesen´ zannediyor. İnsanların en mutlu gününü berbat ediyor. Adamın kafası dumanlı,eli silahlı; basıyor tetiğe kurşunun nereye gittiği belli değil.
Korku, panik, tedirginlik, bağrışma, çağrışma, yaralanma ve hatta ölüm gırla gidiyor. Sorsan bir şey yaptım zannediyor. Bunun adı silah sevdası değil; ´magandalık´.
Silah namustur, can, mal ve namus güvenliği için taşınır. Ona buna hava atmak için değil. Silahtan güç almak aciz insanların işidir.
Kampanya etkili olmuş gözüküyor. Katıldığım bir çok düğün cemiyeti mutluluğa kurşun sıkılmadan sona erdi. Kimsenin başı ağrımadı. Bu sefer silah atılması değil atılmaması itibar gördü.
Kural ihlali yapanlar olsa da, zamanla bu kampanyanın etkisinin daha da yaygınlaşacağını söylemek kehanet olmasa gerek.
Kampanyayı başarıyla yürüten emniyet güçlerimize ve duyarlı halkımıza teşekkür ediyorum.
Mutluluğumuza kurşun sıkılmasına müsaade etmeyelim.
Mutluluk satın alınmaz, emek ister.