Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Nazmi KILIÇ


MUTLULUĞUN REÇETESİ

MUTLULUĞUN REÇETESİ


    “Sadece kendi davranışlarımızı kontrol edebilirsiniz, diğerlerinin değil” gerçeğini, tartışmasız kabul edin.  
    Kimse size istemediğiniz bir şeyi yaptıramaz, sizin de diğerlerine yaptıramadığınız gibi. Başkalarını kontrol etme isteğini ve bu istek için harcadığınız enerjiyi kendinize yönelttiğinizde, yapabilme gücünüz ve özgürlüğünüz artar; ancak özgürlüğünde bir bedeli olduğunu unutmayın. Bu bedeli pahallıya alınmaması önerilir.
    Özgürlüğünüze ait istekleriniz, diğerlerinin hak alanına girdiğinde, çatışma yaratır. Bu yüzden isteklerinizin, diğer kişinin hangi alanına girdiğine ve ne anlam ifade ettiğine dikkat edin. Laf olsun diye istemeyin. Bedelini ödemeyecekseniz dile getirmeyin. Bencilikten arınmaya çalışın.
    Ne kadar büyük acı verici olursa olsun, sorunu kabul edip, yüzleşin. Üzüntüyü çekmeden, çözüm üretip güçlenmeniz mümkün değildir. Sakinleşin, önceliklerinizi belirleyin ve düzenleyip, yapılandırın.
    Geçmişe saplanıp kalmayın; değiştiremeyecekleriniz için yanıp yakılmak ve pişmanlık duymak faydasızdır. Şu andan sonrasına etki edebileceğinizi fark edin. Hatalarınızı ve nedenlerini bulup, yolunuza devam edin. Kurtulmayı düşündükçe ve istedikçe er geç kurtulursunuz.
    Sevgi, huzur, paylaşım, gevşeme gibi ihtiyaçlarınızı reddetmeyin. Şartlar gereği şu anda karşılayamıyorsanız, yapabildiğiniz kadarını gerçekleştirin. Düşünceleriniz, çabalarınız olumlu olsun.
    Esneme ve uyum yeteneklerinizi geliştirin. Katı prensipleri olmak, kişilik gücüne işaret etmez. Temel özelliklerinizi koruyarak, gelişime açık olun ve gelişimin getireceği değişmelerden korkmayın. Sevdiğiniz insanların da gelişimi için fırsat tanıyın; korkularınızı kontrol altına alın.
    Hareket alanınızı geniş tutun. Birey olma hakkınızı kullanacağınız alanın büyüklüğü, kendinize duyduğunuz güveni artıracaktır. Uğraşlar, hobiler, farklı arkadaşlar, bakış alanınızı genişleteceği gibi, kişisel gücünüzün artmasına etki edecektir. Bu etkilerin daima olumlu olması gerekir.
    Zaafsız insan yoktur. Neler olduğunu belirleyin. Bu zaaflara yönelik durum, duygu, düşünce vb. ile karşılaştığınızda, her zamandakinden daha dikkatli olun. Tedbiri elden bırakmayın.
    Olumsuz özelliklerinizi görmede gösterdiğiniz hassasiyeti, olumlu özelliklerinizi görmek için de kullanın, ama kantarın topuzunu sakın ola kaçırmayın.
    Reçete daha uzar gider, ama temel kurallar bunlar. Elbette uygulayabilene. Kuralları zaten daha önce fark ettiğiniz halde uygulamada problemlerle karşılaşıyor ya da okuduktan sonra zorluk yaşıyorsanız, bir profesyonelin yardımına ihtiyaç duyuyorsunuz demektir. Hayatımızda azda olsa olumlu değişiklikler yapmaya çalışalım. Herkese huzurlu ve mutlu hayat dilerim.