Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Nazmi KILIÇ


MUTLULUK

MUTLULUK


    500 kişi bir seminerdeydi. Birden konuşmacı durdu ve bir grup çalışması yapmaya karar verdi. Herkese bir balon vererek başladı. Herkes gazlı kalemle balonuna adını yazmalıydı. Sonra bütün balonlar toplandı ve bir odaya kapatıldı. Katılımcılar odaya alındı ve 5 dakika içinde üzerine isimlerini yazdıkları balonu bulmaları söylendi. Herkes deli gibi kendi adını aramaya başladı, insanlar çarpıştılar, bir birlerini ittirdiler, tamamen bir kaos ortamı oluştu.
    5 dakikanın sonunda kimse kendi balonunu bulamamıştı. Konuşmacı bu sefer herkesin bir balon almasını ve üzerinde adı yazan kişiye o balonu vermesini söyledi. Bir kaç dakika içinde herkes kendi balonuna kavuşmuştu.
    Konuşmacı dedi ki: "Yaşamımızda bunu görüyoruz. Herkes deli gibi mutluluğu arıyor ve nerede olduğunu bilmiyor. Bizim mutluluğumuz başkalarının mutluluğunda gizlidir. Onlara mutluluk verin; sizinki size gelir. Ve insanların yaşam amacı da budur mutluluğun peşinden gitmek."
    Kimi sevdiğine yanmakla mutlu olabiliyor. Sevdiğini gönlüne yerleştiriyor. Onunla ilgili hayalleri oluyor. Sevdiğini mutlu etmek için arayışlara giriyor. Sevdiği hayatının gayesi, yaşama sebebi oluyor. Sevdiği ile mutlu oluyor veya mutluluğunu arıyor. 
Kimi sevdiği işi yapabilmenin mutluluğunu yaşıyor. İşi için yaşıyor. Sevdiği işi yapabilmenin verdiği haz hem kendini hem de etrafındakileri mutlu etmeye yetiyor. Sevdiği işi yapanlarında çok verimli ve başarılı olduğu görülüyor. Mutluluğu sevdiği işte arıyor.
    Kimi dinlediği müzikle mutlu olduğunu sanıyor. Her an müzik, hep müzikle ilgilidir hayatı. Ya dinliyor, ya söylüyor ya da çalıyor. Kendini o şekilde mutlu ediyor ve çevresindeki insanları mutlu etmeye çalışıyor. Mutluluğunu müzikte arıyor.
    Kimi sevdikleriyle mutlu oluyor. Bu yüzden dünyasını sevdiklerinden ibaret yapıyor. Sevdikleri ile birlikte olmak, onlara yakın olmak ve bir arada tutmak için uğraşıp duruyor. Kendisini sevdiklerine adıyor. Sevdiklerinin derdiyle hemhal oluyor. Sevdiklerinden uzak kalmamak için varını yoğunu harcıyor.
    Kimi sınırsız yaşamakla mutluluğu tadıyor. Gönlünce yaşıyor. Dilediğini yapmakla beraber düşüncelerine ve davranışlarına sınır koymuyor. O da sınırsız yaşamakla mutlu oluyor. Hâsılı kimi anlık mutluluklarla yetiniyor. Uzun veya kısa sürmesi o kadar önemli değil. Kimi de ebedi mutluluğu ararken elindekini kaçırıyor.
    Sahip olduğumuz her şey aslında bizim mutlu olmamıza bir vesiledir. Ne ile mutlu olabiliyorsak onun peşinden koşalım. İçimizdeki mutluluk sebebimizle tanışalım, ortaya çıkaralım. En doğal mutluluk aldığımız nefestir. Sonsuz mutluluk Allahın bize verdiklerine razı gelmekle olunur. En temiz, en saf mutluluk başkalarının mutluluğu ile olunur.
    Ayrıca mutlu olmak için “Kibirli olma, alçakgönüllü davran. Kendini fazla abartma. Her şeyin üstesinden gelemeyeceğini asla unutma. Çaresizlik tuzağına düşme. Her zaman bir umut ışığı olduğunu aklından çıkarma. Her şeye hakim olmak için uğraşıp hayatı yaşanmaz hale çevirme. Büyüklük kompleksine kapılıp, insanları ezerek arkadaşlarını kendinden uzaklaştırma. İyiliği karşılık beklemeden yap. Tek başına mutlu olunamayacağını bil. Çevrenin mutluluğu için gayret göster. Ölümden korkmak yerine, ölüm gerçeğiyle yüzleş. Yaptığın iyilikleri unut. Anlatarak onları kıymetsizleştirme” der özetle yüceler yücesi. Sağlıcakla ve mutlulukla kalın.