Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Nasihat

Karacaoğlan, bir şiirine; ?Dinle sana bir nasihat edeyim, Hatırdan, gönülden geçici olma. Yiğidin başına bir iş gelende, Anı yâd ellere açıcı olma.? dizeleriyle başlar.


Karacaoğlan, bir şiirine;
?Dinle sana bir nasihat edeyim,
Hatırdan, gönülden geçici olma.
Yiğidin başına bir iş gelende,
Anı yâd ellere açıcı olma.? dizeleriyle başlar.
Sözlüklerde nasihat; ?İbret verici ders, öğüt, tavsiye? olarak açıklanmış.
Küçüklüğümüzde büyüklerden sıkça duyduğum bir söz var: ?Büyük sözü dinle? derlerdi. Bunu da bir nasihat sayıyorum.
Nasihati, öyle sıradan söylenmiş bir laf olarak görmeyiniz. Akıllı da olsa her insanın nasihate ihtiyacı vardır. Hatta nasihat isteyene nasihat etmek, dini bir görevdir. Peygamberimiz (SAS), Müslüman´ın Müslüman üzerindeki haklarını sayarken, nasihate de yer vermiştir:
?Karşılaştığında selâm vermek. Davet ettiğinde davetine uymak. Hastalandığında ziyaret etmek. Aksırdığında ´yerhamukellah´ demek. Nasihat istediğinde nasihat etmek. Öldüğünde cenazesine katılmak.?
Ayrıca, Peygamber Efendimiz´in ?Din nasihattir? hadisini de biliyoruz.
Eğitim de bir çeşit nasihattir. Eğitimin amacı; insanı önce kendisine, sonra da ailesine, milletine, vatanına, devletine ve bütün insanlığa faydalı bireyler olarak yetiştirmektir. Milli Eğitim Temel Kanunu´nun 2. Maddesi de bunu emreder:
?Türk Milli Eğitiminin genel amacı; Türk milletinin bütün fertlerini,
?Türk Milletinin millî, ahlâki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan? yurttaşlar olarak yetiştirmektir.?
İnsanlar için örnek eğitimci Hz. Muhammed´dir. İnsanoğlu, Allah´ın ve Peygamberinin emir ve yasaklarına uyduğu müddetçe rahat ve huzurlu bir hayat yaşamıştır. Aksi durumda ise; toplumun huzuru bozulmuş, zulüm, haksızlık ve ahlâksızlık bütün cemiyeti sarmıştır. Bu sebeple, güvenilir kişilerin nasihatleri dinlenmelidir.
İmam Rabbanî Hazretleri, ?Nasihatlerin en kıymetlisi, Allah adamları ile buluşmak ve sohbetlerinde bulunmaktır? diyor. Ashab-ı Kiram; Allah Resulü ile oturmuş, sohbet etmiş, onun söylediklerini can kulağı ile dinlemiş ve uygulamıştır. Bunun sonucu olarak da, hem bu dünyada huzurlu bir hayat yaşamış, hem de ahirette ebedi saadetle müjdelenmiştir.
Ünlü mutasavvıflardan Bayezid-i Bestami Hazretleri de şöyle nasihatte bulunmuştur:
?Dilini, gereksiz şeyleri konuşmaktan koru. Nefsini hesaba çek. İlme yapış ve edebi muhafaza et. Hak ve hukuka uy. Güzel ahlâklı, merhamet sahibi ve yumuşak huylu ol.?
Karacaoğlan´ın nasihatiyle başladık, yine onun şiiri ile bitirelim:
?Mecliste ârif ol kelâmı dinle
El iki söylerse, sen birin söyle
Elinden geldikçe sen iylik eyle
Hatıra dokunup yıkıcı olma.

Dokunur hatıra kendisin bilmez
Asilzadelerden hiç kemlik gelmez
Sen iylik et de o zayi olmaz
Darılıp da başa kakıcı olma.

Muradım nasihat bunda söylemek
Size lâyık olan onu dinlemek
Sev seni seveni, zay etme emek
Sevenin sözünden geçici olma.?

Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğiyle.