Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Selim EROĞLU


NE ZAMAN?


Cumartesi günkü mahalli gazetelerde beni heyecanlandıran ve uzun süredir hayalini kurduğum önemli bir haberle karşılaştım.

Haberin başlığı ?Terme´ye Venedik Modeli? adını taşıyordu.

Haberin içeriğinde Belediye Başkanımız Şenol Kul, ?Terme Irmağı´nın 3 km´lik alanını ıslah edeceğiz. Terme´yi denizle buluşturacağız. Terme´yi turizme kazandıracağız. Şimdilik bu iş için iki adet gezi teknesi aldık?? diyor.

Heyecan verici bir proje?

Geç kalınmış ama ivedilikle uygulanması gereken bir proje.

Terme´nin en önemli avantajlarından birisi coğrafi konumu. Hem denize yakın olması, hem de içinden bir ırmağın geçmesi. Bunlar parayla pulla yapılabilecek nimetler değil. Allah´ın yöremize lütfettiği bir nimet. Un var, yağ var, şeker var, geriye helva yapmak kalıyor.

Venedik´e gitmedim, ama su cenneti Hollanda´ya gitmek nasip oldu. Adamlar suya hayat vermişler. Bataklığı baştan başa kanallarla bezemişler. Adeta bulundukları yeri bataklıktan gülistana, lalezara dönüştürmüşler. Kanallar sayesinde hem bataklığı kurutmuşlar hem de ülkelerine akın akın turist çekiyorlar. Bu kanallar sayesinde uluslararası düzeyde akla gelebilecek her türlü su sporlarını gerçekleştiriyorlar.

Su hayattır, su medeniyettir. Eskiden bir söz vardı: ?Sudur akar, Türk bakar? diye. Şimdi bunu değiştirmenin tam zamanı. Şimdilerde yeni anlayış, ?Sudur akar, Termeli yapar? olmalı.

Suyu kontrol altına alabilen milletler medeni milletlerdir. Suyun kontrolünde olan milletler ise geri kalmış milletlerdir.

Arkadaşlarla gezi yolunda yürürken hep hayal ediyorduk. Buralar ıslah edilse, güzelleştirilse, turizme kazandırılsa diye?

Bütün işler hayal etmekle başlar.

Salıpazarı´ndan itibaren Terme ırmağı esaslı bir şekilde ıslah edilse, su seviyesi 12 ay boyunca aynı seviyede tutulabilse denize yakın 3 kilometrelik bölüm genişletilse ve derinleştirilse, kenarlarına sosyal tesisler, lokantalar, seyir terasları, yürüyüş ve bisiklet yolu, mesire alanları inşa edilse, ırmağın içene yüzergezer kafeteryalar yapılsa yılın belli zamanlarında ülke çapında ve uluslar arası düzeyde su sporları yarışmaları hatta olimpiyatları düzenlense? fena mı olur.

Olmayacak şeyler mi. Dünya örneğine baktığımızda hiç de öyle değil.

Bizim yapmamız gereken tek şey suya şekil vermek. Bazı yerler suya hasretini dindirmek için denizden karaya doğru kilometrelerce kanal açıyor.

Eski bir idarecimiz ?Ben bu Terme´yi anlayamıyorum. İlçenin en güzel yerlerine karşılıklı arıtma tesisiyle çöplük kondurmuşlar? demişti.

Çöplüğün olduğu alan ıslah edilerek turistik bir tesise dönüştürülebilir.

Kim bilir ilçemizin ulaşımı denizyoluyla da sağlanır. Öğrenciler bile okullar bölgesine gezi tekneleriyle gelip gidebilirler.

Sayın başkanı bu projesinden dolayı tebrik ediyorum. Ancak proje için tarih verilmemiş. Bu hayati projenin ne zaman gerçekleştirilebileceğini bilmek Terme halkı olarak hakkımız diye düşünüyorum.

Bu vesileyle mübarek Ramazan Bayramının herkese sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini Cenab-ı Allah´tan temenni ediyorum.