Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Ahmet SEZGİN


NECİP FAZIL´IN SAMSUN VE TERME KONFERANSI


?Kaldırımlar?, ?Çile?, ?Zindandan Mehmet´e Mektup? ve ?Sakarya Türküsü? isimli şiirleriyle meşhur Üstad Necip Fazıl, Cumhuriyet döneminin en büyük şair, yazar ve mütefekkirlerinden biridir.

Necip Fazıl, 1943´te ?Büyük Doğu? dergisini çıkarmaya başlar. Hocalıktan istifa etmek zorunda kalır. Elli kişilik sınıflar yerine bütün Anadolu´yu kürsü yapan Necip Fazıl, ?fildişi kulesi?den meydanlara inip Türk milletinin haykıran sesi olmuştur.

Anadolu şehirlerinde verdiği konferanslarla cemiyete ?Büyük Doğu? adını taşıyan millet ve İslâm davasını anlatan Necip Fazıl; Eylül 1967´de Samsun ve Terme´de ?Yolumuz, Hâlimiz, Çaremiz? konulu çok önemli konferanslar verir.

Şair-Yazar Necip Fazıl´ın Terme´de verdiği tarihî konferansı dinleyenler arasında Termeli Ahmet Şişman, İsmail Şişman, M.Yetkin Karamollaoğlu, Yusuf Bayraktar, Ahmet Katar, Ahmet Akbulut, Abdulmuttalip Küçükbekir, Ali Kuzu Şahin gibi şahsiyetler de vardır. Büyük Doğu Dergisini takip eden Büyük

Doğucular tarafından organize edilen bu konferans, Eski Terme Garajı yanında bulunan bir lokantanın salonunda gerçekleşiyor.

Üstad Necip Fazıl Kısakürek´in, Büyük Doğu dergilerinde ?Hadiselerin Muhasebesi? başlığı altında ?BE-De? imzası kullanarak kaleme aldığı yazıları Büyük Doğu Yayınları tarafından kitaplaştırılmıştır. ?Hâdiselerin Muhasebesi? isimli eserin 3. Cildinde ?Konferanslar? başlığıyla Necip Fazıl´ın Samsun ve

Terme konferanslarına da yer verilmekte. Bu kıymetli yazı, Büyük Doğu dergisinin 11. Sayısında 27 Eylül 1967 tarihinde bizzat Necip Fazıl tarafından yazılıp yayınlanmıştır.

İlk baskısı 2003 yılında yapılan ?Hâdiselerin Muhasebesi? 3 isimli eserde Necip Fazıl´ın Samsun ve Terme konferansları hakkında 122. sayfada üstadın kendisi tarafından şöyle ifade edilmektedir:

?Necip Fazıl, geçen hafta Samsun ve kazası Terme´de iki konferans verdi. Samsun´da ellerinde bez ilanlarla onu karşılayan yüzlerce Samsunlu tarafından kucaklandı ve orada bir sinemada üç saat müddetle, sualli cevaplı bir sohbet yaptı.

Samsun´a ait büyük konferansını 28 Ekim Cumhuriyet Bayramı arefesinde ?Sahte Kahramanlar?a tahsis etmek vaadi ve şartiyle Terme´ye gitti. Bu 8 bin nüfuslu kasabacıkta binlerce Karadenizli tarafından denizler ve gökler dolusu alkışlandı. Termeli gençler, konferanstan sonra güfte ve bestesini bizzat yaptıkları Büyük Doğu marşını okudular. Bu da konferanslar serisinin Terme´de kazandığı büyük hususiyet oldu.

Artık Necip Fazıl´ın konferansları, Paris´te Eyfel kulesinin bile gözlük takıp dikkat etmeye başladığı bir mahiyet almıştır. Fakat gözlerini yumup kulaklarını tıkayan küfür basının hiçbir şeyden haberi yoktur.?

Tam 51 yıl önce -1967 yılında- o zaman 8 bin kişilik bir küçük kasaba olan Terme´de Necip Fazıl gibi çok büyük bir şair-yazar, fikir ve dava adamının Termeli gençlere konferans vermesi, Termeliler için çok önemli ve onur verici bir hadisedir.Üstelik bu tarihi olayın, bizzat Necip Fazıl tarafından çok önem atfedilerek Büyük Doğu dergisinde dile getirilmesi ise çok daha anlamlıdır.

25 Mayıs 1983´te vefat eden üstat Necip Fazıl´a Allah´tan rahmet dileğiyle?