Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Neden Metin Oktay?


Metin Oktay. Türk futbolunun efsane ismi. 6 defa gol kralı olarak erişilmez bir rekora imza atan kişi. 1962-63 sezonunda 38 golle kral olduğunda bu bir rekordu. Bu rekor ancak 25 sene sonra Tanju Çolak tarafından sadece 1 gol fazlasıyla kırılabildi.

Metin´i Metin yapan sadece golcülüğü ya da futbolculuğu değildir. Aynı zamanda efendiliği ve nezaketidir. Bu yüzdendir ki, Metin´in jübile maçında bir Fenerbahçeli, tel örgülerin ardında Metin´in gidişine gözyaşı dökmüştür.

O, Metin´di. O, G.saray´ın kralıydı. Türkiye´nin ´Taçsız Kral´ı. Metin´i, 1966-1967 sezonunda bir Türkiye Kupası maçında Adana´da Adana Demirspor´a karşı seyretme şansını yakalamışımdır.


Metin´in jübilesinde G. Saray, F. Bahçe ile karşılaştı. Acaba bugün böyle bir olay yaşanabilir mi? Bu iki ezeli rakip, bir jübile maçında bir araya gelebilir mi? O gün Metin, maçın son 10 dakikasında formasını çıkarıp F.Bahçe kaptanı

Can Bartu´ya vermiş. F.Bahçe´li olan Can, G. Saray forması ile F.Bahçe´ye karşı oynarken, G. Saray´lı olan Metin de F. Bahçe forması ile G. Saray´a karşı oynamıştır. Şimdi biz, böyle bir şeyi hayal bile edemiyoruz, sadece ´özlemle anıyoruz.´


Atatürk, ?Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlâklısını severim? demiş. Demiş ama son zamanlarda sahalarımızda, bu spor ahlâkına uymayan görüntüler ve olaylarla sıkça karşılaşır olduk.


Bir zamanlar G. Saray´ın, sonra da İspanyol devi Barcelona´nın ve de Türk Milli Futbol Takımı´nın as elemanlarından Arda Turan, Milli Takım uçağında bir gazeteciye saldırdı. Ağıza alınmayacak küfürler sarf etti. Gazeteci Bilal Meşe olgun adammış ki, Arda´ya karşılık vermedi. Büyüklerimiz(!) de Arda´nın haddi aşan bu suçunu örtbas ettiler.


Yine Arda, yakın tarihte bir şarkıcının eşine sözlü tacizde bulundu. Şarkıcıyı hastaneye kadar takip etti ve adamın ayağına kurşun sıktı. Bu olaydan dolayı Arda, 12.5 yıl hapis isteği ile yargılanıyor.


Ben Arda´nın notunu daha G. Saray´da oynarken vermiştim. Aldığı eksiler (-), öğrencimiz E.Ö.in eksilerini bile geçmişti. Fakat uzak görüşlü(!) yöneticilerimiz geleceği göremediler.


Arda, kiralık gittiği Manisaspor´dan G. Saray´a döndüğünde, kulübün başkanı onu, kendisinden daha yaşlı ve daha G. Saraylı olan futbolcuların başına kaptan yaptı. Arda´yı şımartan belki de bu olay oldu. Arda, kendisine verilen makamın ya ağırlığını kaldıramadı, ya da bu şerefli görevin önemini kavrayamadı. S.K. adındaki kadınla nikâhsız birliktelik yaşamaya başladı. Magazin dünyasına malzeme oldu. Sonra evli olmadığı bu kadınla yurt dışı tatiline gitti.
Bu, bir G. Saray kaptanına asla yakışacak bir durum değildi.


Nasıl ki; bir dönem G. Saray´ın sevilen başkanı, nazik insan Özhan Canaydın, takımı şampiyon yapmış bir hocayı hiç gereği yokken kovarak, bana göre G. Saray´daki en büyük hatasını yapmışsa, bir diğer başkan Adnan Polat´ın en büyük hatası da Arda Turan´ı, zamansız olarak G. Saray´a kaptan yapmasıydı. Ne Adnan Polat´ın G. Saray´ı, ne de Özhan Canaydın´ın takımı, onların zamanında felâh bulmadı, taraftarlarını mutlu edecek bir performans sergileyemedi.


İki hafta önce (02 Kasım) bir derbi oynandı. Türk futbolunun en büyük derbisi: G.Saray- F.Bahçe maçı. Maçtan sonra yaşananlar, maçı gölgede bıraktı. Bitiş düdüğüyle birlikte futbolcular birbirlerine girdiler. Sahada birbirlerini kovaladılar. İşin acı tarafı, kavgayı yatıştırması beklenen hocaların da kavgaya karışmış olmalarıydı.


Olaylarla ilgili olarak TFF ceza yağdırdı. Basında bu, ´tarihi ceza´ adıyla yer aldı. İşte o cezalar:


G.Saray´dan: Fatih Terim 7 maç, Hasan Şaş 8 maç, Ryan Donk 6 maç ve Badou N´diaye 5 maç.


F.Bahçe´den: Jailson 8 maç ve Soldado 6 maç.


Ben bir G.saray taraftarıyım. Lâkin, suçu işleyenin cezasını çekmesinden yanayım. Basın mensuplarının hakkında yazı yazmaktan çekindikleri, Milli Takımın eski hocasına TFF bu cezayı verdiğine göre, Fatih Terim bunu hak etmiştir, diye düşünüyorum.

Yine rahmetli Metin´e dönelim.

Posta Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, onunla yaşadığı bir anıyı şöyle anlatıyor:


?Bir akşam Ferdi Özbeğen´in proğramına gittik. Öyle gerekti, birlikte tuvalete gittik. Çıkışta Metin ağabey, tuvalet bekçisi kadına, o günün parasıyla neredeyse 2 asgari ücret tutarında bahşiş verdi. Şaşırdım, ?Ne yapıyorsun baba?? dedim. ?Bak Yılmaz! Biz neredeyse her gece lokallerde eğlenip keyfimize bakıyoruz. Anamız yaşındaki bu kadınlar da sabaha kadar pislik kokuları içinde oturuyor. Sana vasiyetimdir, bundan sonra sen de en büyük bahşişi
bu teyzelere vereceksin? dedi.


Nur içinde yat Metin ağabey. Vasiyetini tuttuğumdan hiç şüphen olmasın.? (Posta, 27.07.2015)

İşte Metin bu!