Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Hasan ÖZDEMİR


NEREDE KALDI ESKİ BAYRAMLAR?


Mayıs ayı bolluk, bereket ayı adeta. Hiç boş geçen bir haftası veya günü yok. Bahar Bayramı, Anneler günü, Engelliler haftası, Çiftçiler günü, Hemşireler haftası, Hıdrellez, Gençlik haftası, İstanbul`un fethi, Müzeler haftası, Trafik ve ilk yardım haftası bunlardan bazıları.

Bunların hepsi de önemli gün ve haftalar. Ama Gençlik haftası var ki, bu hepsinden önemli bence. Türk Tarihinde kutlanması gereken en önemli günlerden biri.19 MAYIS1919. Bu tarih Anadolu`da yeni Türk Devleti`nin fiilen temellerinin atıldığı gündür ve Türkiye Cumhuriyeti tarihimizin başlangıcıdır. Namık Kemal`in, “Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,

Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?”mısralarına karşılık, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk,

“Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,

Bulunur elbet kurtaracak bahtı kara maderini.”diyerek, Türk Milletini şaha kaldırmıştır bu tarihte.

Sadece Samsun için değil, Türkiye için önemli bir gündür bu. Yüce Önder Atatürk`ün Büyük Nutkunu bu olayla başlatması, doğum gününü soranlara 19 Mayıs`ı işaret etmesi bunun kanıtı sayılmalıdır. 19 Mayıs`ın millî bayram olarak ilân edilmesi bu yargıyı daha da pekiştirmektedir. Atatürk, gerek Millî Mücadele döneminde, gerekse Cumhuriyet döneminde yurdumuzun Samsun, Amasya, Sivas, Erzurum gibi birçok şehri ziyaret etti. Bu ziyaretler, o şehirlerin mahallî övünç günleri olarak kutlandığı halde, sadece 19 Mayıs yasa ile millî bayram kabul edildi.

19 Mayıs, sadece Türk millî kurtuluş hareketinin başlangıcı olmakla kalmadı, yeni Türk devletinin çağdaş değerlerle Dünya milletleri içerisinde yerini almasını da sağladı. Mustafa Kemal Paşa`nın Samsun`a çıktığı andan itibaren Kurtuluş mücadelesinin ancak milletle birlikte kazanılabileceğini biliyordu. İzmir söz konusu olduğunda "ordu ve millet bu işgali tanımayacaktır" derken Türk askeri ve milletine güveniyordu.

Bugün büyük önder Mustafa Kemal`in Samsun`a çıkışının 96.yıldönümü. Önceden Milli Bayramların geldiğini belediye hoparlöründen yapılan ilanlardan, ya da ana caddelere asılan büyük afişlerden anlardık. Kamu kurum ve kuruluşlarına Kaymakamlık tarafından yazılar imza karşılığı iletilir,

“Bu tebrigat kamu kurum ve kuruluşlarına emir, vatandaşa davetiye niteliğindedir.”diye not düşülürdü. Unutuldu şimdi bunlar. Vatandaş da çok da istekli değildi zaten. Geçmişini unutan, geleceğini bulamaz.

3-4 yörenin halk oyunları ekibinin gösterilerini izledik bugün. Üç yüze yakın öğrenci, öğretmen ve vatandaşın katılımına şahit oldum. Samsun Büyükşehir Belediyesinin mehteran takımının gösterilerini büyük bir zevkle izledik. Bayramın spor ayağı ise hiç yoktu. 100 m. Koşuları, 1500m koşuları, ritmik hareketler ayrı bir heyecan veriyordu. Ben gördüklerime sayarım, ya siz gençler? Ben her bayramda olduğu gibi 3x6 ebadındaki şanlı bayrağımızı oturduğum apartmanın en üst katına astım. Sizler de meydanları doldurarak, evlerinizi bayraklarla süsleyip bayramlarınıza sahip çıkarsınız umarım.

Kalın sağlıcakla