Bugün, 8 Mayıs 2024 Çarşamba

Zeki ORDU


NOT ALMA BECERİSİ

NOT ALMA BECERİSİ


    Belki de en zayıf yanlarımızdandır not almak. 
    Atalarımız “Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür”  demişler. Yani günümüz kelimeleriyle “Hafızaya güven olmaz, unutkandır” demek.
    Unutmak insanın tabiatında var. Eskinin uleması “Akıl delil olarak” kullanılamaz” buyurmuşlar. Çünkü delil kesin olan ve herkes tarafından bilinen veya kabul edilen doğrulardır.
    Delil hukuki bir terimdir.
    Biz gelelim konumuza. 
    Not almasını biliyor muyuz? Veya yeterli notlar alabiliyor muyuz? Aldığımız notlar varsa onlardan bir şeyler anlayabiliyor muyuz? Ve notları kullanabiliyor muyuz?
    Kimimiz notları konuşmak, kimimiz yazmak için tutarız. Teferruatlı bir not her zaman tutan için yol göstericidir. Ancak konuşmacı konuşmasını yaptıktan sonra notlarını imha ederse zaman içinde ihtiyaç duyabilir. 
    Notlar yazı veya bir araştırma için tutulmuşsa ona çok faydası olacaktır.
İster bir konuşma, ister bir yazı için olsun notların anlaşılır, okunaklı ve başkası tarafından da kullanılabilecek hüviyette olması lazımdır.
    İyi tutulmuş notlar insana her zaman yol gösterici olur. Olmuştur da. Ayrıca aynı konuya benzer konular için de çok faydalı olur. Notlar hafızamızı tazeler, gezdiğimiz, gördüğümüz, duyduğumuz şeyleri bize yeniden yaşatır. Zaman içerisinde farklı yorumlar yapmamıza yarar. Belki de aynı konuda yeni bir çalışma ihtiyaç duyduğumuzda bu notlara çok ihtiyaç duyulabilir.
    Not almak için özel bir not defteri veya not kartları olmalıdır. Rastgele bir kâğıda yazılanlar not değil bir karalamadan ibarettir. Zaten yapılan işe ehemmiyet verilmemesidir.       Çünkü bu şekildeki notlar, bizi iyi bir çalışma için özendirmez; bir zaman sonra önemsiz kabul edip atmamıza sebep olabilir. Özen gösterilerek alınan notlar saklanır ve zamanı geldiğinde kullanılır.
    İyi bir not, bir yazının özeti, bir şiirin en güzel mısraı gibidir. Siz bir notu kullanmamakla belki de tarihe mal olacak bir eseri imha etmiş olabilirsiniz.
    Hiçbir bilgi lüzumsuz değildir. Her bilginin kullanılacağı yer mutlaka vardır.  Tıpkı varlığına alıştığımız, normal zamanda bizim için hiçbir önemi yokmuş gibi duran yıldızlar gibi. 
    Bir gün o yıldızlardan biri sizi selamete ulaştırabilir. Bütün mesele ondan nasıl fayda sağlanacağını bilmek. 
    Zaten doğru bilgiden mahrum olan; başkalarının bilgisine güvenmek veya onunla yetinmek durumundadır.
    Bilgileriniz çöpe atmayınız…