Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Seyfi GÜNAÇTI


Öğrenme çağı


Bilim adamları uyarıyor: ?Eğitim için 7 yaş çok geç. Çocuğunuzun hayatta başarılı olmasını istiyorsanız eğitime daha erken başlayın!? Ana Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) uzmanları, 0-6 yaş çağında eğitime başlayan çocukların okulda ve hayatta daha başarılı olduğunu belirtiyor.

Alanında başarılı olmuş bilim adamlarının hayatı da yukarıda varılan sonucu doğruluyor. İşte birkaç örnek:

1-İmam Şafii: Doğumundan kısa bir süre sonra babası vefat etmiştir. Annesi onu iki yaşında iken Mekke´ye götürmüş ve orada büyütmüştür. 7 yaşına gelince Kuran´ı ezberlemiş ve ilim tahsiline bu yaşlardan itibaren başlamıştır.

2-Ebu Hanife: O çağdaki dindar insanların çocukları gibi o da çok küçük yaşta Kuran-ı Kerim´i ezberledi. Hafızlığını ve Kıraat ilmini tamamladıktan sonra genç yaşında Hadis tahsil etti.

3-Ahmet bin Hanbel: Çocukluğundan itibaren İslami ilimleri öğrenmeye başlamıştır. Önce Kuran-ı Kerim´i ezberlemiş, daha sonra Arapça ve Hadis okumuş ve Peygamberimizin hayatını öğrenmeye koyulmuştur.

4-İbni Cerir et-Taberî: Kendisini çok küçük yaşta ilme vermiştir 7 yaşına geldiğinde Kuran´ı ezbere biliyordu.

5-Celaleyn Tefsiri´nin yazarı Celaleddin Suyuti kendisini şöyle anlatıyor:

?8 yaşında iken Kuran´ı ezberlemiştim. Daha sonra Minhacül Fıkıh´ı, Usul´ü ve İbni Malik´in Elfiye´sini ezberledim.?

Görülüyor ki, bu değerli bilim adamları küçük yaşta ilmi çalışmalara başlamışlar ve yine bugünkü ilköğretim çağının daha ilk yıllarında Kuran-ı Kerim´i ezberlemişlerdir. İlimde belli yerlere gelmiş, kendini kabul ettirmiş, halkın güvenini kazanmış Müslüman bilim adamlarından 12 yaşından, hele hele 15 yaşından sonra Kuran´ı ezberleyene rastlamıyoruz. Bu da gösteriyor ki, Kuran-ı Kerim´i ezberlemek için en uygun dönem, 12 yaşın altındaki dönemdir. Ana Çocuk Eğitim Vakfı uzmanlarının, yazımızın başlangıcına aldığımız uyarıları da bu doğrultudadır.

?Bugün için bunu gerçekleştirmek mümkün değil. Çünkü ilköğretimi bitirmeden çocuğunuza bu yönde eğitim vermeniz sizin elinizde değil? diyecekler çıkacaktır. Ancak insan istedi mi çaresini bulabiliyormuş.

Hafızlığını tamamlamış birkaç gençle konu hakkında konuşuyorduk. Onlara ?Bugünkü şartlarda hafızlığı tamamlamak zor olsa gerek. Nasıl başardınız? Yoksa Açık İlköğretimde mi okudunuz?? diye sorduğumda;

?Hayır. Hatta ikili öğretim bu iş için bize çok uygun geldi. Sabah okula gittik, öğleden sonra da hafızlık çalıştık.? dediler.

Bir insan için inandığı dinin kutsal kitabını okumak ne güzel. Öğrenmenin yaşı yoktur. Belki herkes hafız olamaz ama şu yazıyı okuyabilen aklı başında herkes her gün 1-2 saatlik bir çalışma ile 15-20 günde Kuran-ı Kerim´i okumasını öğrenebilir. Ve bunu isteyen kimseye her Müslüman yardımcı olacaktır. Kuran-ı Kerim´i okumak da bir ibadettir. Çünkü Allah (cc), ?Kuran´ı tane tane oku? buyurarak, onun okunması gerektiğini bildirmiştir.

´Azmin önünden hiçbir şey kurtulmaz´ demişler. İnsan yeter ki istesin.