Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Hasan ÖZDEMİR


ÖĞRENME ŞENLİKLERİ


Geçen hafta içinde ilçemizde bir ilk yaşandı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen ve 17 okulun katılımıyla gerçekleştirilen “Öğrenme Şenlikleri”ni izledik iki gün. Gençlerimiz okullarında yapmış oldukları çalışmaları diğer okullarla ve Termelilerle paylaştılar. Bilgi paylaştıkça çoğalır, sıkıntılar paylaştıkça azalır değil mi ya?

Ben de emekli bir eğitimci olarak hepsinin stantlarını gezip bilgi aldım. Gurur duydum hepsiyle. İyi ki varsınız. Türkiye ikincisi okulumuz Endüstri Meslek Lisesi “TERME-NATÖR” adlı robotuyla yüzümüzün akı olmuş. Okullarında yapmış olduğu el emeği çalışmalarını sergilemişler burada. Fatih

Anadolu Lisesi, “Öz kütle, genleşme ve basit elektrik üretimi” gibi çalışmalarla, Ticaret Meslek Lisesi internet bankacılığı hakkındaki çalışmalarıyla aydınlattı bizleri. Kız Meslek Lisesi her evin vazgeçilmezi olan gözümüze çok hoş görünen masa düzeni ve yemek masası süslemeleri hakkında bilgi verdi bizlere. Anadolu İmam-Hatip Lisesi hat işlemelerinden güzel örneklerle katılmış etkinliklere. M. Akif Anadolu Lisesi de “Güneş enerjisinden elektrik üretimi, cep telefonlarının şarjlarının basit bir aygıt ve pil aracılığıyla doldurulmasını paylaşmış Termelilerle.

Bülent Çavuşoğlu Anadolu Lisesi Hidrolik robot makinesi, çarpım tablosu gibi çalışmalarla katılmış etkinliklere. Benim de yıllarca müdürlüğünü yapmış olduğum bu okul, asıl sürprizi okulun bahçesinde hazırlamış olduğu “Bilim Şenliği ve Tarihi Değerlerimiz” adlı etkinliklerle yapmış. Başarılı ve özverili çalışmalarıyla tanıdığım Kimya öğretmeni Kebire Moral, ve Fizik öğretmeni Burcu Uzun öğrencileriyle yapmış olduğu birbirinden güzel çalışmaları paylaştı bizlerle. Deneyleriyle adeta büyüledi gelenleri. Volkanlardan püsküren lavlar, biten serum habercisi gibi çalışmalar beni en çok etkileyen çalışmalar oldu.

Tarih öğretmeni Adem Güngör tarafından hazırlanan stantlar inanın büyüledi bizleri. Keşke tüm Termeliler bunu izleyebilseydi. Keşke bu stant şehir merkezinde açılsaydı. Geçmişini bilmeyen geleceğine ışık tutamaz demiş, atalarımız. Tam teşekküllü bir kağnı arabası boyunduruk(böndüllük) ve üzerinde çitiyle hazır bekliyor gelenleri. Maziye bir bakıveriyorum depel ve kör öküz ile manda öküzlerimiz geliyor aklıma. Ne günlerdi onlar diyorum içimden. Göl ardından çektiğimiz odunlar, çitlere doldurup Çarşamba`ya götürdüğümüz karpuzlar geliyor aklıma. Mazı ses çıkarmasın diye sık sık sürdüğümüz yağları düşünüyorum. Ormancılar duymasın, yoksa araba da öküzler de gider endişesi vardı içimizde. Bu araba çektiği çileleri anlatmak istiyor ama nafile. Yanındaki stantta bulunan yayık ayranı ve Tarih öğretmeni Nevin Yücesan ve öğrencilerinin hazırladığı gözlemeler harika bir görüntü oluşturuyordu. Elektriğin olmadığı dönemlerde kullanılan 14 numara gaz lambaları, iki kulplu idare lambaları ve kömürlü ütüler maziyi hatırlattı bizlere. Kurtuluş savaşlarında kullanılan dolma tüfekler, el değirmenleri, burgu, rende, salgı hangisini anlatsam. Yok yok bu Tarihi değerlerimiz sergisi mutlaka meydanda açılmalı diyorsun.

Öğrenme şenliklerinde emeği geçen başta İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Özer Ersoy`u; bilim şenliği ve Tarihi değerlerimiz sergisini hazırlayan Müdürümüz Murat Aydın`ı ve öğretmen arkadaşlarımızı ile öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Elinize ve emeğinize sağlık.

Kalın sağlıcakla