Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Nazmi KILIÇ


ÖĞRETMENİN SUÇU NE?

ÖĞRETMENİN SUÇU NE?


 Son zamanlarda öğretmenlere karşı yapılan saldırılar yazılı ve görsel basında sıkça karşımıza çıkıyor. Bu saldırılar çoğalınca insan “acaba neden” demeden yapamıyor. Öğretmenlerde ister istemez endişeye kapılıyor. Öğretmene veli saldırıyor, öğrenci saldırıyor, öğrenci akrabaları saldırıyor, bu yetmiyor yöneticilerde saldırıyor. Bu haberleri duyuyor ve üzülüyoruz. Yakın zamanda bakalım basına hangi olaylar yansımış.
Kocaeli'de oğluyla kavga eden öğrenci için okula gelip sınıfa giren veli, öğrenciyi korumak isteyen öğretmene saldırdı. Darp raporu alan öğretmen H.Ş.'nin şikayetçi olduğu veli, emniyette ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.
Konya'da ortaokulda görev yapan İngilizce öğretmeni M. Ö, ödevini sorduğu S.G. adlı erkek öğrencinin yumruklu saldırısına uğradı. Öğretmenin şikayeti üzerine gözaltına alınan S.G. ifadesinin ardından serbest bırakıldı. 
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde 3 kişi, gittikleri okulda kamu malına zarar verdikleri için görevli öğretmen tarafından uyarıldı. Yaşanan tartışmanın ardından zanlılar, öğrencilerin gözü önünde öğretmene kesici aletlerle saldırarak darp etti.
Başakşehir'de zorla okul binasına girmeye çalışan veli M. Ö, hamile bir öğretmene saldırdı. Olaya müdahale etmek isteyen güvenlik görevlisini ise dar betti. Gözaltına alınan M.Ö. çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.
Kocaeli'de oğluyla kavga eden öğrenci için okula gelip sınıfa giren veli, öğrenciyi korumak isteyen öğretmene saldırdı. Darp raporu alan öğretmen  H.Ş'nin şikayetçi olduğu veli emniyette ifadesinin alınmasının ardından serbest  bırakıldı.
Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan İsmet İnönü Ortaokulu'nda eğitim gören oğlunun öğretmeni M.S. tarafından şiddet gördüğünü öne süren H.A. dün okula gitti. H.A. ders sırasında sınıfın kapısını açıp konuşmak için okulun koridoruna çağırdığı öğretmen M.A.'yi darp etti. Güvenlik kamerasına yansıyan olayın ardından H.A polis tarafından gözaltına alındı ve emniyetteki işlemlerinin ardından bugün adliyeye sevk edildi.
Tuzlada bir öğrenci velisi, kadın öğretmene tokat attı. Mobil okul timi tarafından gözaltına alınan veli, polis merkezine teslim edildi. Okul öğretmenlerinden Ş.A, daha önce uyarmasına rağmen okula makyajlı gelen öğrencisinin disiplinsiz davranışlarını okul aile birliğine bildirdi. Bunun üzerine öğrencinin abisi F.O. okula geldi. Okulun merdivenlerinde öğretmenle karşılaşılan F.O. öğretmeni darp etti. Okul Timi kısa sürede gelerek ağabey gözaltına aldı. Darp edilen öğretmen Ş.A olay sonrası hastaneden darp raporu aldı. Ş.A. 10 günlük iş göremez raporunu idareye iletti ve saldırgandan şikayetçi olduğunu beyan etti.
Halk Eğitim Merkezi'nde El Sanatları öğretmeni olarak görev yapan Rabia Altıok öğrencilerinin sertifikalarını istemek üzere Karahıdır köy muhtarı S.D'ye gitti. Öğrencilerin belgelerini vermemekte ısrar eden muhtarla halk eğitim merkezi görevlisi arasında sözlü tartışma yaşandı. Tartışmanın büyümesi sonrası iddiaya göre muhtar S.D. öğretmen Rabia Altıok'u darp etti.
İzmir Ödemiş Kaymakçı Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Kökmen'in iki öğrencisi tarafından vurularak öldürülmesi ve Iğdır'da bir müdür yardımcısının darp edilmesinin ardından, eğitim sendikaları öğretmene şiddette ortak tepki göstererek, okullarda gerekli tedbirlerin alınması çağrısında bulundu.
Bu olayların bir benzeri geçtiğimiz hafta bizim ilçemizde yaşandı. Bir köy ortaokulunda yaşanan olayda veli vazifesi başındaki bayan öğretmene saldırı girişiminde bulunmuş.  Bay öğretmenlerin yetişmesi üzerine öğretmenlerimiz fiziki saldırıdan kurtarılmış. Öğretmenimizi ziyarete gittim. Aradan beş gün geçmesine rağmen hala olayın şokunu yaşıyordu. Yazık hem de çok yazık. Hiç yoktan sebep yüzünden öğretmenlere saldırıya kalkışmak, okulun camını çerçevesini kırmanın hiçbir haklı gerekçesi olamaz. 
Bu haberleri çoğaltmak mümkündür. Bu kadarı bile endişe duymaya yetiyor. Şu soruyu da sormadan da edemeyeceğim. Geleceğin Türkiye'sini inşa eden öğretmenlere saldıranlar cesareti nereden alıyorlar? Öğretmenlerin içinde bulunduğu bu durum geleceğimizi nasıl etkiler? En önemlisi öğretmenlerin suçu ne? Bunlar için kafa yormak ve tedbiri almak gerekir. Sağlıcakla kalın.