Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

MİSAFİR KALEMLER


OKAN ULUIŞIK

Samsun Anadolu İmam Hatip Lisesi 11/F 503


DEDE´ den TORUNUNA MEKTUP
Sevgili torunum Okan, bana mektup yazarak beni çok mutlu ettin. Merak etme ben gayet iyiyim. Sen de iyisindir inşallah. Havaları sormuşsun, güneşli ama soğuk. Sınavlarından umarım iyi notlar alırsın almalısın da. Bu imkanlarla okumak çokta zor değil. Sen benim yaşadığım zorlukları öğrensen inan ki bu hayatı daha çok sever okuma arzunu daha çok arttırırsın. İstersen sana biraz geçmişimden bahsedeyim. En basitinden başlıyayım. Hani şu elektrik var ya bizim zamanımızda bir hayaldi. Merak edeceksin elektrik yerine ne kullandığımızı. Gaz lambası o zamanlar elektrik görevindeydi. Geceleri nereye gitsek bize gaz lambası arkadaş olurdu. Sana okuldan da bahsedeyim. Okula 3. sınıfa kadar gittim. Okula bir gün gitsem iki gün gitmezdim. Okula düzenli gitmediğim için öğretmenden çok dayak yedim. Sakın okula keyif için gitmediğimi zannetme. Ben ta o yaşlarda çalışmaya başladım. Babam yanımızda yoktu.

Anamla beraber tarlada çalışırdım. Çiftte sürerdim orak biçerdim mısır ekerdim çok çalışırdım ama beni en çok yıpratan yokluk ve fakirlik oldu. O zamanlar buğday çok azdı onun yerine arpa ekerdik. Bana arpadan yapılan ekmek daha tatlı gelirdi. Özellikle gömme adı verilen çöreğin tadı çok hoşuma giderdi yanına da acı ayran olduğu zaman keyfime diyecek yoktu. Şimdiki ekmekler sakız gibi hiç tadı tuzu yok. Peki ya kış! bir kar yağardı belimize kadar. Kar bütün yolları kapatırdı o zamanlar okula hiç gidemezdim. Kış marta kadar sürerdi .

Şimdi doğru düzgün kar bile yağmıyor. Sana bir anımdan da bahsedeyim. Bir gün inekleri satmaya Havza´ya gitmiştik ama arabayla veya kamyonla değil. Köyden yürüyerek. O zamanlar doğru düzgün ne araba vardı nede başka bir taşıt. Hepsini de satamazdık satamadıklarımızı yürüyerek geri köye götürürdük. O ineklerin bakımında da etkin rolü ben oynardım.

Kaç kez yalın ayak otlattım kaç kez akşama kadar mısırla idare ederdim. Şimdi bir düşün bu zorlukların hangisi hayatın da var . Bu zorlukların hangisini yaşadın. Sana diyeceğim son şey çalış sabret gayret et ve oku. Allah´a emanet ol.