Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Selim EROĞLU


?OKUMAK HAREKETE GEÇMEKTİR?


Bu haf­ta­ki kö­şe­mi daha önce bir ya­zım­da ismen ken­di­sin­den bah­set­ti­ğim öğ­ren­cim Mah­mut Sami CAN­SIZ´ın bir ya­zı­sı­na ayı­rı­yo­rum.


Bu köşe ya­zı­sın­da oku­lu­muz Sam­sun Ana­do­lu İmam Hatip Li­se­sin­de yap­tı­ğı­mız kitap okuma pro­je­sin­den bah­set­mek is­ti­yo­rum.


Der­si­miz ede­bi­yat­tı. Selim Ho­ca­mız çoğu ders­te yap­tı­ğı gibi bu derse de kitap ta­nı­ta­rak baş­lı­yor­du. Ama bu defa fark­lıy­dı, çünkü ta­nı­tı­lan kitap İsken­der PALA´nın Alem­le­rin Efen­di­si­ne at­fe­de­rek yaz­dı­ğı ?Bül­bü­lün Kırk Şar­kı­sı? ydı. Çok il­gi­mi çekti ve hemen ken­di­me bir adet edin­dim ve beş günde bi­tir­dim. Evet, ki­ta­bı tam beş günde oku­muş ve çok et­ki­len­miş­tim. Çünkü, kitap siyer tar­zın­da ya­zıl­mış bir eser­di. Bu da ki­ta­ba duygu yük­lü­yor­du. Ki­tap­tan çok fazla et­ki­len­miş­tim, tabi alt yapı ola­rak başka kay­nak­la­rı da bi­tir­miş­tim. Bu ki­ta­bı her­ke­sin oku­ma­sı­nı is­te­dim ve sıra ar­ka­da­şım Cihat´a ver­dim. Cihat sa­de­ce üç günde bi­tir­miş­ti. Ben ki­ta­bı bi­ti­rin­ce hocam tah­ta­ya kal­dır­dı ve bazı so­ru­lar sordu. Bu so­ru­lar­dan sonra iler­de eğer imam, vâiz veya müftü olur­sam bu ki­ta­bı ta­nı­ta­ca­ğı­ma,başka ki­tap­lar oku­ya­rak ken­di­ni ge­liş­ti­ren bir gö­rev­li ola­ca­ğı­ma ha­yır­se­ver­ler bulup ce­ma­atin genç­le­ri­ne bu ki­tap­la­rı he­di­ye ede­ce­ği­me dair ben­den söz is­te­di. Ben de bunun üze­ri­ne in­şal­lah hocam ya­pa­rım dedim ve ye­ri­me otur­dum. Oku­du­ğum ki­tap­lar ve ho­cam­la olan di­ya­lo­ğum beni dü­şün­dür­me­ye sevk etti. Bir­kaç gün ne ya­pa­bi­le­ce­ği­mi­zi dü­şün­düm ve Bur­han kar­de­şi­me ?Abi­le­rin­den Kar­deş­le­ri­ne Kitap Tav­si­ye­le­ri ´ adlı bir prog­ram­da oku­du­ğu­muz ki­tap­la­rı do­ku­zun­cu sınıf kar­deş­le­ri­mi­ze ta­nı­ta­lım ki onlar bu kitap okuma ni­me­tiy­le daha erken ta­nış­sın­lar ve ken­di­le­ri­ni ge­liş­tir­sin­ler.? dedim. Bur­han bu işin al­tın­dan be­ra­ber kal­ka­bi­le­ce­ği­mi­zi ifade etti ve ge­re­ken resmi iş­lem­le­ri hal­let­tik.


Çar­şam­ba günü reh­ber­lik der­sin­de bazı do­ku­zun­cu sı­nıf­lar­la kon­fe­rans sa­lo­nun­da bu­luş­tuk. Ön­ce­lik­le on­la­ra neden oku­ma­mız ge­rek­ti­ği­ni an­lat­ma­ya ça­lış­tık. Oku­yan ki­şi­nin ken­di­ni bi­le­ce­ğin­den ken­di­ni bilen ki­şi­nin Rab­bi­ni bi­le­ce­ğin­den ve Rab­bi­ni bi­le­ce­ğin­den ve Rab­bi­ni bilen ki­şi­nin­se hiç­bir şeye zarar ver­me­ye­ce­ğin­den Yunus Emre Haz­ret­le­ri­nin ta­bi­riy­le ya­ra­tı­la­nı Ya­ra­tan´dan ötürü se­ve­ce­ğin­den bah­set­tik. Eğer okur­sak Pey­gam­be­ri­mi­zi daha çok se­vecek ve biz­le­re te­le­viz­yon­lar­da ünlü(!) diye ta­nı­tıl­mış ki­şi­le­re değil de Pey­gam­ber Efen­di­mi­ze ben­ze­me­ye ça­lı­şa­ca­ğı­mı­zı söy­le­dik ; ve yine okur­sak kos­ko­ca Fi­lis­tin´in için­de­ki kü­çü­cük Ya­hu­di dev­le­ti­nin top­rak­la­rı­nın nasıl oldu da Fi­lis­tin top­rak­la­rın­dan büyük hale gel­di­ği­ni an­la­ya­ca­ğı­mı­zın al­tı­nı çiz­dik. Hangi ki­tap­la­rın oku­na­ca­ğı önem­li ol­du­ğu için ön­ce­lik­le ?Alem­le­rin Efen­di­si?ni tav­si­ye ettik. Ben­den sonra Ömür PALA kar­de­şim Ka­nu­ni Sul­tan Sü­ley­man Han Haz­ret­le­ri´nin süt kar­de­şi, büyük bir Allah dostu Yahya Efen­di´nin ha­ya­tı­nı an­la­tan ?Sır Aşık­lar Ölmez? ro­ma­nı­nı ta­nıt­tı ve Necip Fazı KI­SA­KÜ­REK´in ?Utan­sın? şi­iri­nin so­nu­na ?Biz ağa­bey­le­ri ola­rak ki­tap­la­rı ta­nıt­tık oku­ma­yan kar­deş­ler utan­sın? di­ze­si­ni de ek­le­ye­rek okudu. Ar­dın­dan Bur­han AYDIN kar­de­şim sa­de­ce dini alan­da değil tarih,psi­ko­lo­ji ve ede­bi­yat gibi dal­lar­da da oku­ma­mız ge­rek­ti­ği­ni,ta­ri­hi­ni bil­me­ye­nin ge­le­ce­ğe yön ve­re­me­ye­ce­ği­ni vur­gu­la­ya­rak ifade etti. Bur­han kar­de­şim Yavuz BA­HA­DI­ROĞ­LU´nun ?Biz Os­man­lı­yız? adlı ese­ri­ni ta­nıt­tı ve prog­ra­mı bi­tir­di. Selim Ho­ca­mız bizi din­le­miş ve çok be­ğen­miş­ti. Ancak öğ­ren­ci­le­rin ki­tap­la­ra nasıl ula­şa­ca­ğı­nı sordu. Bunun üze­ri­ne Bur­han kar­de­şim­le be­ra­ber spon­sor ara­ma­ya baş­la­dık. Allah razı olsun oku­lu­muz öğ­ret­men­le­rin­den bi­ri­si ne kadar is­ter­se­niz ben ve­ri­rim dedi ve spon­sor oldu. Böy­le­lik­le ta­nıt­tı­ğı­mız her ki­tap­tan beşer adet aldık ve kü­tüp­ha­ne sis­te­mi­ne ben­zer bir sis­tem­le ki­tap­la­rı oku­mak is­te­yen ar­ka­daş­la­ra ki­tap­la­rı ulaş­tı­rı­yo­ruz. Daha bir­çok kitap oku­yup amel edip tav­si­ye ede­bil­me gü­cü­nü ver­me­si­ni Rab­bim­den niyaz edi­yo­rum.