Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Zeki ORDU


ORŞAYAD


Günümüzde en garip kalan şeylerin başında kültür-sanat- edebiyat gelmektedir. Çünkü maddi olarak bir getirisi yoktur.

Madem maddi bir değeri yok, o zaman kıymet-i harbiyesi de yok demektir.

Bir gün bir gönül meclisinde şiir ve edebiyatta konuşurken sıra bu faaliyetlerin herkes tarafından duyulması için yerel yönetimler neden bir adım atmıyor diye fikir ortaya atıldı. Herkes bu hususta fikrini beyan etti. Oradakiler ?Yerel
yönetimler böyle işler için kaynak ayırmaz? gibi bir söz söyledi.


Kısa bir duraklamanın ardından ben ?Efendim ben maddi hiçbir ´götürüsü´ olamayan bir şeyler düşündüm, onu da bazı yerel yönetimlere sundum. Hiçbir gideri olmayacak olmasına rağmen yine kabul görmedi? demiştim. Bunun üzerine başka bir arkadaşım bana ? Bedava olduğu için olmuş olabilir? dedi. O zaman anladım ki bir proje yaptığınız zaman herkesin menfaati olması gerekiyormuş. Yoksa kimin umurunda kültür ve edebiyat.


Bir hocamız bir gün ?Edebiyat karın doyurmaz ancak bol çay içirir? demişti. Artık çayın da tadı kaçtı.


Biz gelelim asıl konumuza. Kısa adı ORŞAYAD olan Ordu Şairler Yazarlar ve Sanatseverler Birliği Kültür Derneği son zamanlarda sanatseverlerin dikkatini çekecek çalışmalara imza atıyor. Daha önce Ordulu Şairler ve Yazarlar

Antolojisini çıkaran dernek HEYBE adlı kültürel bir derginin de okuyucularla buluşmasını sağladı. Ayrıca yılın muayyen zamanlarında bir araya gelerek hem sohbet hem de bazı hususlarda istişare yapmaktadır.


An itibariyle Ordu´da düzenlenen ?Sanatçı ve Sanatseverleri Ordu Üniversitesinde Buluşuyor? adlı bir programa katılacağım. Yani programdan üç saat önce yazılmış bir yazı. Bakalım programın kendisinde neler olacak.


Bu tür faaliyetlerin ülkenin her tarafında yapılması gerekiyor. Okullarımızda test çözmekten okuduğu dersin mahiyetini kavrayamayan nesiller yetiştiriyoruz. Ne edebiyat zevkini tadıyor nesil, ne coğrafya bilgisine sahip. Artık sorulan sorulardan sonra ?şıkları? görelim diye bir soruyla karşı karşıyayız. Bilgisayar bile yeni nesilden daha ?duygusal? durumda.


Biz bedii zevkleri nasıl öğreteceğiz. Bunun için gayret sarf eden yok. ORŞAYAD ve benzeri bazı sivil toplum kuruluşları bunun için gayret sarf ediyor. Maksat her yönüyle yetişmiş nesiller için.


ORŞAYAD´a sadece kuru bir teşekkür edebiliyoruz ancak. Ülkede 81 vilayet yüzlerce ilçe var. Bu tür faaliyetlerin her il ve ilçede olduğunu düşünürsek nasıl bir tabloyla karşı karşıya geleceğimiz ortada. Ancak bunun için ?güç? sahiplerinin katkıda bulunması veya en azından ?güç?lük çıkartmaması lazım.


En yakın zamanda Terme´de de böyle faaliyetler görmeyi umut ediyoruz.


Her ne kadar edebiyat karın doyurmasa da ruhu doyurur. En azından bu da bir şeydir.


Boğazdan geçen kadar, gönülden geçen de mühimdir.


Boğazınızdan ?temiz? gönlünüzden ?güzel? şeyler geçsin efendim.