Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Oruç Sağlıktır

Oruç, Ramazan ayına mahsus bir ibadettir. Kuran-ı Kerim´de, ?Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, oruç size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz? âyetiyle farz kılınmıştır. (Bakara Suresi, 183)


Oruç, Ramazan ayına mahsus bir ibadettir. Kuran-ı Kerim´de, ?Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, oruç size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz? âyetiyle farz kılınmıştır. (Bakara Suresi, 183)
Müslüman, Allah´ın emri olduğu için oruç tutar. Oruç tutmamızın ana gayesi, Allah´ın rızasını kazanmaktır. Müslüman orucunu tutarak, oruç tutanlara vaat edilen sevaba ulaşacağına inanır. İbadet olması dışında orucun sağlık açısından faydaları olduğu, uzmanları tarafından ifade edilmektedir.
Ramazan ayında minarelerde sıkça gördüğümüz ?Oruç Tut Sıhhat Bul? mahyası, Peygamberimizin ?Oruç tutunuz ki, sıhhat bulasınız? hadisine dayanmaktadır. (Heysemi III, 179) Demek ki, oruçta sağlık vardır.
Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAS)´in tıpla ilgili sözleri ve uygulamalarına Tıbb-ı Nebevi denir. O, tıpla ilgili öğütleri ile asırlar öncesinden günümüz tıbbına ışık tutmuştur.
Peygamber Efendimiz´in bu öğütlerinden hareketle araştırmalar yapan Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Yiğitoğlu, ilginç sonuçlara ulaştı. Oruncun kalp yağlanması için şifa olduğunu belirten Yiğitoğlu, vücutta birçok hastalık yapan toksik etkili kimyasalların da oruçla uzaklaştırıldığını söyledi. Yiğitoğlu, "Oruç gibi açlık durumlarında bacak ülserlerinin iyileşmesi, bronşital astım, romatoid artrit, ekzema, sedef hastalığının iyileşme eğilimine girmesi toksit maddelerin vücuttan atılmasıyla ilgilidir" dedi. Ramazan ve Oruçla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yiğitoğlu, "Asırlar öncesinden ´Her şeyin bir temizleyeni (zekatı) vardır, bedenin temizleyeni de (zekatı) oruçtur´ buyuran Sevgili Peygamberimizi (s.a.v) zaman ve bilim doğruluyor" diye konuştu. (Milli Gazete, 24.08.2009)
Oruç tutmayan bazı Müslümanlar buna gerekçe olarak mide hastalığı, tansiyon, şeker, üre vb rahatsızlıkları gerekçe göstermektedirler. Oruca engel bir hastalığı olanlara diyeceğimiz yoktur. Zaten dinimiz de bu gibi hastalıkları olanlara izin veriyor. Allah (CC) hastalarımıza şifa versin.
Oruç tutmamak için ufak rahatsızlıklarını ileri sürenler bilmiyorlar ki, belki de oruç onların bu hastalıklarına bir son verecek, oruç tutarak şifa bulacaklardır.
Bunun örneği var mıdır?
Vardır. Yaşanmış bir olayı anlatarak örnek vermek istiyorum.
Geçmişte yurt dışında görev yapmış olan bir öğretmen arkadaş (C.A.) bu konuda yaşadığı olayı şöyle anlattı:
?Yurt dışında görev yapıyorum ve mide rahatsızlığı çekiyorum. Çok şiddetli değil, devamlı da değil. Ama geldiğinde beni rahatsız ediyor. Çok doktora gittim. Hemen hepsi ilaçlar verdi, önerilerde bulundu ama hastalığım geçmedi. Türkiye´ye geldiğimde Türk doktorlara da gittim, onlar da çare bulamadılar.
Almanya´da son olarak gittiğim doktor, ´Ben de size ilaçlar verebilir, tavsiyelerde bulunabilirim. Ancak bu konuda size benim de hocam olan doktor Gerhard´ı öneriyorum´ dedi.
Doktor Gerhard bana hayli uzak bir şehirde yaşıyordu. Gidip gitmemekte tereddüt ediyordum. Çünkü bu hastalık için şimdiye kadar pek çok doktora gitmiş ve hiç birinden şifa bulamamıştım. Bunun da garantisi yoktu. Sonra o doktora gitmeye karar verdim.
Doktor şikâyetimi dinledi, beni muayene etti. Sonra bana bir şeyler anlatmaya çalıştı. Almancam, tıbbi terimleri anlamaya yeterli değildi. Doktor da pek Türkçe bilmiyordu. Benim anlamadığımı görünce elini ağzına götürerek işaretlerle anlatmaya çalıştı ama ben bundan da bir şey anlamadım. Sonra eliyle ağzını kapatması ve midesini bastırmasından aklıma oruç geldi. Heyecanla, ´oruç mu?´ dedim. Doktor da ´sizin oruç´ diyebildi.
Doktor bana her ay en az bir gün oruç tutmamı öneriyordu. Dediğini yaptım. İlk aylar pek bir değişiklik hissetmedim. Ancak aylar geçtikçe midemdeki o rahatsızlığı yaşamadığımı fark ettim. Şimdi o konuda bir rahatsızlık yaşamıyorum.?
Bunu anlatmakla, orucun her türlü mide hastalığını iyileştirdiğini söylemiyorum. Orucun, her hastalığa şifa olduğunu da söylemiyorum. Müslüman tedbirlere başvurandır. Bir hastalığı varsa tıbbın gerektirdiği tedavileri uygular. Şifayı da Allah´tan bekler.
Allah ibadetlerinizi kabul eylesin. Oruçlarınızı hakkınızda hayırlara vesile kılsın.