Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Selim EROĞLU


ORUÇ TUT MUTLU OL


Bayram, bir şeyin mükafatı olarak insanlara bahşedilmiş müstesna günler. Bir bakıma ödül.

Bayram mutluluk demek, neşe demek.

Müslümanlar hem bedenen, hem ruhen bir ay boyunca oruç tutuyorlar. Bu zaman zarfında midelerini aç bırakıyorlar ruhlarını doyuruyorlar. Mide aç kalınca demek ki ruh kemale eriyor. Ruhun kemale ermesi insanın asli hürriyetine bürünmesi demek.
Tok açın halinden anlamazın anlamı, tok iken anlamaz demek olmalı. Açın halinden anlamak için aç kalmak lazım. Bu da oruçla mümkün.

Ramazan hariç, bu yaşa geldim, aç kaldığımı hatırlamıyorum. Adeta açlığa hasret kaldım. İnsan aç kalmayınca acıkmıyor da. Bana sorarsanız en büyük nimet ?acıkmak? Acıkmak kadar güzel birşey var mı. Çünkü bütün nimetlerin lezzeti acıkmak nimetinde gizli. Bu biyolojik olarak da böyle psikolojik olarak da böyle.

Kime sorsanız sorun en lezzetli sofra, iftar sofrasıdır. Sımsıcak pidenin sıcaklığını ve lezzetini Ramazandan sonra bulamazsınız. Onun içindir ki Ramazandan sonra pide satılmaz, ekmek satılır.

Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar. Yani açların halinden anlamak için açlığı bilmek yetmez, aç kalmak gerekir. Bu da bir disiplinle mümkün olur. Öyle olmalı ki hem fayda sağlansın hem de ibadet olsun. İşte buna oruç deniyor. Öbürküsüne dense dense diyet yapmak denir.
Ben orucun insanı daha sevecen ve daha munis yaptığına inanıyorum. inanmanın ötesinde böyle olduğunu müşahade ediyorum.

Oruç insanı hırçınlaştırmaz, bilakis sakinleştirir. Birisi bize kötü söz söylediği zaman bile ?ben oruçluyum? deyip pas geçeceğiz. Çünkü böyle emredilmiş.

?Ben oruçluyum? demek, sabır gösterip ?sen çok istesen bile, sana kötü sözle mukabelede bulunmayacağım? demek. Velev ki bizim bu asil duruşumuzu birileri saflık kabul etsin. Ne gam. Oruçluysak güçlüyüz.

Birileri, ?ben nice oruç tutanlar gördüm bizim gibi tutmayanlardan pek farkı yok? diyebilir. Desinler. Kötü örnek, örnek olarak gösterilemez.

Kalem de oruç tutmalı. Bu bakımdan ben bayram günlerinde kaleminden kötü söz sâdır olmamasına dikkat ediyorum.

Kötü söz sahibine aittir. Aslında kötü söz söyleyene zarar verir. Onun için ben oruçluyum demek kötü söz söyleyene de yakışmaz demek.

Çocukların hakiki manada oruç tutanları çok sevdiklerine şahit oldum. Çocuk kimi sever.? Elbette kendine iyi davrananı sever, kendisine kızmayanı, bağırmayanı sever. Yani seveni sever. İşte oruç bunları sağlayan en büyük ibadettir. Çünkü karşılığı belli değildir. Onun mükafatı Allah´ın katında gizlidir, hudutsuzdur.

Ben oruç tutunca mutlu oluyorum. Anlıyorum ki oruç insana mutluluk veriyor. Öneriyorum. Bundan böyle mahyalara ?oruç tut mutlu ol? yazılmalı. Huzursuz olan evlilere oruç tutmaları tavsiye edilmeli. Kötü alışkanlığı olanlara oruç tutturulmalı.

Öyle olmazsa dinimizin beş temel esasından biri oruç olur muydu?

İşte insan, işte toplum işte reçete.

Oruç tut mutlu ol.

Mutluluğumuz bol ve daim olsun.