Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Seyfi GÜNAÇTI


Oruç ve Ramazan


Onbir ay boyunca özlenen, yolu hasretle gözlenen Ramazan ayı geldi.

Ramazan, onbir ayın sultanıdır.

Ramazan, rahmet ve bereket ayıdır.

Ramazan, müminlere binbir fırsatın sunulduğu bir aydır.

Ramazanın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluşa vesiledir.

Ramazan, oruç ayıdır.

Oruç; imsak vaktinden akşam güneş batıncaya kadar bir şey yememek, içmemek ve cinsel ilişkiden uzak durularak yerine getirilen bir ibadettir.

Biz müslümanlara oruç farz olduğu gibi geçmiş ümmetlere de farz kılınmıştı. Bakara Suresi 183. ayeti buna işaret etmektedir:

?Ey iman edenler! Sizden öncekilere yazıldığı (farz kılındığı) gibi oruç size de farz kılındı. Umulur ki (fenalıklardan) sakınırsınız.?

Ramazan, kamerî aylardan biridir. Ayın hareketlerine göre bazı yıllar 29, bazı yıllar 30 gün çeker. Bu sene Ramazan ayı 30 gündür. Gazetemizin yayınlandığı bu gün (Çarşamba) itibariyle Ramazan´ın 8 günü geride kalmış olacak. ?Sayılı günler çabuk geçer? demişler. Önümüzde fırsat varken onu gereğince değerlendirmeli, Ramazanın feyzinden ve bereketinden nasibimizi almaya bakmalıyız.

Ramazanla ilgili güzel müjdeler vardır. Resulullah (sas) buyuruyor ki;

?Ramazan ayı geldiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır. Şeytan zincire vurulur.? (Buhari ve Müslim)

Yani insana bağlı suçlar ve günahlar en az seviyeye iner. Şeytanın şerri de biter. Ancak nefsin şerrine karşı dikkatli ve uyanık olmak gerekir. Gerçek oruç, sadece yiyip içmeyi terk etmekle olmaz. Boş ve hayasızca sözleri de terk ederek tutulan oruç makbuldür.

Peygamber efendimiz oruç tutanları şöyle müjdelemiştir:

?Allah rızası için bir gün oruç tutan kimsenin yüzünü, Allahu Tealâ yetmiş yıl ateşten uzak tutar.? (Müslim)

?Cennet´te Reyyan adında bir kapı vardır. Kıyamet gününde oradan yalnız oruçlular girer. Melekler, ´Nerede oruç tutanlar´ diye çağırırlar ve oruçlular da o kapıdan girerler.?

Ramazan ayında herkes için bir sevap vesilesi vardır. Bu ayda, emri altındakilerin işlerini hafifleten ve onların ibadet etmelerine kolaylık sağlayan amirler de affa mazhar olur. Peygamberimiz de Ramazan ayında esirleri affeder ve kendisinden istenilen şeyi (onda varsa) verirdi.

Oruç, Allah´ın emri ve İslâm´ın 5 şartından biridir. Ramazan ayında orucunu tutan kimse Allah´ın emrini yerine getirmiş ve vaat edilen sevaba ulaşmış olur. Bunun yanı sıra orucun sağlık yönünden de faydaları vardır.

Allah(CC) insanlara zararlı hiçbir şeyi emretmez. Tıp uzmanları diyor ki; ?Oruçlu kimselerde adrenalin ve kortizon hormonları kana daha kolaylıkla karışır. Bu hormonlar tesirlerini kanser hücrelerini yok etme üzerinde de göstermekte ve kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemektedir.

Oruç tutan bünye adeta bakıma girer. İç organları saran yağlar erir. Vücudun zindeliği artar, vücut direnme gücü kazanır. Vücudun; mide, böbrek, karaciğer, kalp ve şeker hastalıklarına karşı mukavemet gücü artar. Hadisi Şerifte, ?Oruç tutan, sıhhatli olur? buyurulması buna bir örnektir.

Hastalıkların bir bölümü çok yemekten ileri gelir. Bir hadisi şerife göre, ?Çok yiyip içmek, hastalıkların başıdır? (Dâre Kutni.) Çok yiyende acıma hissi azalır. Arzular artar. Kişi harama daha çok dalma eğilimi gösterir.

Rabbim tuttuğunuz oruçları kabul, ibadetlerinizi makbul eylesin.

Bizleri Ramazan´ın feyzinden ve bereketinden nasibini alanlardan eylesin.

Ramazan-ı Şerifiniz mübarek olsun.