Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Oy fındığım fındığım


?Fındığı bitirdin mi?? ?Ne kadar fındığın oldu?? ?Fındık fiyatları açıklandı mı?? ?Fındık kaçtan gidiyor?? ?TMO fındık alıyor mu??

Bugünlerde Karadeniz´in gündemi fındık.

Fındık, Karadeniz Bölgesine has bir ürün. O da hamsi gibi nev´i şahsına münhasır bir yiyecek. ?Fındık meyve midir, değil midir?? tartışmasına girmeden onun bir meyve olduğunu kabul edenlerdeniz. Ancak biz fındığı elma gibi, incir gibi, ceviz gibi meyve olarak yemeyiz. O, Karadenizlinin geçim kaynağıdır. Bir fındık üreticisi olduğumuz halde çocukluğumda doyasıya fındık yediğimi hatırlamıyorum. Çünkü fındık pazarda satılır ve onun parasıyla şeker gibi, gaz gibi, pirinç gibi evin ihtiyaçları karşılanır. Çok az bir kısmı da kışın yenilmek üzere çerezlik olarak saklanır.


Gazetemiz yazarlarından Selim Eroğlu, köşesinde iki defa fındığa yer vermiştir. Onun ifadesiyle Karadeniz´de hayatın her safhası fındık üzerine kurulmuştur. Alışverişler genelde ´fındık veresiye´ yapılır. Gurbetten memlekete ´fındık´ için gidilir. Bugüne kadar ?memlekete çeltiğe gidiyorum? diyene rastlanmamıştır. Düğün tarihleri de fındık sonuna göre ayarlanır.


Benim bu yazıyı yazmamın sebebi, bir araştırma sonucuna itirazımdır. Gazi Üniversitesi araştırma Görevlisi Burçin Uçaner, fındık üzerine bir araştırma yapmış ve ?Fındığın 7(yedi) türküde geçtiğini tespit ettim? demiş (10.09.2009).


Benim buna itirazım var. Ne yedisi de, ne onyedisi! Ben türkücü değilim. İyi türkü de söyleyemem. Fakat ?Fındık üzerine türküleri say? deseler, bir çırpıda 10´dan fazla türkü söyleyebilirim.


İşte size fındık üzerine söylenmiş türkülerden bazıları. Bunlar, birbirinin devamı olan türküler değildir. Her birinin en az 2´şer kıtası daha vardır.


1.Yine yeşerdi fındık dalları
Acep ne olacak yârin halleri?
Dalgalanıyor pembe şalvarı,
Kız allan pullan gel, gel yanıma.

2.Fındık toplayan gelin
Dalda fındık kalmasın.
Gel biraz konuşalım,
Aklım sende kalmasın.

3.Bir fındığın içini
Yar senden ayrı yemem.
Bugün gördüm yarimi,
Öldüğüme gam yemem

4.Karadeniz sahili,
Fındıklar ocak ocak.
Ne türküler söyledi,
Bize Hüseyin Bıçak.

5.Ah fındığım, fındığım
Dallarına konduğum
Vermedi seni bana,
Sakalını yolduğum

6.Eğdim fındık dalını,
Gel devşüre devşüre.
Güzelim koydun beni,
Ölmeden teneşüre.