Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

MİSAFİR KALEMLER


ÖZEL EĞİTİMDE AİLE KATILIMININ ÖNEMİ

ÖZEL EĞİTİMDE AİLE KATILIMININ ÖNEMİ


    Aileye engelli bir bireyin katılmasıyla ailenin var olan düzeni önemli ölçüde değişebilmektedir. Aile bu durumda şok, şaşkınlık, tedirginlik, korku, kaygı gibi birçok duyguyu birara da yaşamaktadır.
Eğitimin bütün alanlarında olduğu gibi özel eğitimde de aile katılımının çok önemli olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Bundan dolayı ailenin yaşamış olduğu bu karmaşalı süreçte aileye destek olmak, onların yanında olduğunu hissettirebilmek çok önemlidir. Bunu başarabildiğimiz ölçüde, çocuğun eğitim sürecinde aileyi görmemiz mümkündür. Anne-baba faktörü çocuğun hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Çocuğunu herkesten çok daha iyi tanırlar. Bundan dolayı çocuğunun eğitimde etkin role sahip olmaları çocuklarının gelişimi açısından önemlidir.
Çocuğun eğitim gördüğü süreçteki gelişimi, değişimi, ilerlemesi, yeni bir bilgi öğrenmesi aileye çok büyük bir haz vermektedir. Ailenin eğitim sürecine dahil olması ile birlikte bu haz katlanmakta ve çocuk kendini daha değerli hissetmektedir. Bu da çocuğun hayata daha fazla tutunma, daha fazla mücadele etme bilincini olumlu yönde etkilemektedir.
Ayrıca aile açısından düşündüğümüz takdirde ise, aile eğitimi toplantıları aracılığıyla aile kendisinin yalnız olmadığını, yaşadığı durumun sadece kendilerinin yaşamadığını ve yalnız olmadıklarını görmelerini sağlar. Ayrıca eğitimciler ile birebir görüşme fırsatını yakalayıp, bilge alışverişinde bulunmaları da çocuğun ilerlemesi ve gelişmesi açısından önemli bir yere sahiptir. Çünkü eğitimci okulda çocuk ile geçirdiği süreyi aile ile paylaşarak aileye evde yapılması ya da yapılmaması gereken şeylerin neler olduğu konusunda ipuçları verebilmektedir. Bu da eğitimin sürekliliği ve kalıcılığı açısından önemli bir yere sahiptir.

 

Melek KAYA
Özel Tuğra Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Rehberlik Öğretmeni