Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


PADİŞAHLARIMIZDAN MUHTEŞEM SÖZLER


1-?Bizim mesleğimiz ve maksadımız, Allah´ın dinini yaymaktır! Yoksa kuru kavga ve cihangirlik dâvası değildir.? (Osman Gazi)


2-"İmparatorunuza söyleyin, şimdiki Osmanlı padişahı öncekilere benzemez. Bizim gücümüzün ulaştığı yerlere, sizin imparatorunuzun hayalleri bile ulaşamaz." (Fatih Sultan Mehmet)


3-"Zevk, sefa ve rahatı kendimize haram eylemişizdir." (II. Mustafa)


4-"Gidin, daha çok müttefik ve daha büyük ordularla karşıma çıkın ki, kazanacağım şan ve zafer de daha büyük olsun!" (Yıldırım I. Bayezit)


5-"Kılıç kınından çıkmadıkça it sürüsü dağılmaz." (Sultan IV. Murad)


6-"Kılıcımız parladıkça düşmanın gözü ondan ayrılıp bizi göremez. Ama Allah esirgesin, bir gün paslanır da yaltırıklanmazsa düşman bizi görmek değil, bir de tepeden bakar." (Yavuz Sultan Selim)


7-"Adaletin en kötüsü geç tecelli edenidir. Sonunda hüküm isabetli olsa da, geciken adalet zulümdür." (Orhan Gazi)


8-"Bir yeri elde tutmak, o yeri fethetmekten daha zordur." (Osman Gazi)


9-"Bak Paşa, sana devlet işlerini doğrulukla yapasın, harbe gidesin, dedim. Gitmedin. Hizmetinde bulunan çalışkan kulları yakasından tutup zorla dışarı atmak cesaretini gösterdin." (II. Ahmed)


10-"Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi."(Kanuni Sultan Süleyman)


11-"Bana ağırlık ve hazine lazım değil. Yerinde kuru ekmek yerim. Vücudumu din uğruna esirgemem. Her ne denli zahmet arzulanırsa, sabr-ü tahammül eylerim. Halka hizmet tamama ermeyince seferden dönmem. Elbette kendim giderim!" (II. Mustafa)


12-"Valide, biz Sultan oğlu sultanız. Kullanmayacaksak Eyüp Sultan Camii´nde bu kılıcı niçin kuşandık? Kararımız karardır, sefere çıkacağız. Taht uğruna devleti feda etmeyiz." (III. Mehmed)


13-"İ´la-yı kelimetullah (Allahü Teala´nın ismişerifini yüceltmek, İslamiyet´i yaymak) azmi iki kıtaya sığmayacak yüce bir azimdir." (Orhan Gazi)


14-"Yenileceğinden korkan, daima yenilir." (Yıldırım Bayezid)


15-"Cevizin kabuğunu kırıp özüne inmeyen, cevizin hepsini kabuk zanneder." (Sultan II. Abdülhamid Han)


16-"Eğer yapmak istediğimi sakalımın bir teli bile bilseydi, sakalımın o telini hemen koparır ve yakardım." (Fatih Sultan Mehmet)


17-"Millet birbirini kırıp geçireceğine bırakın beni öldürsün. İcabı halinde donanmayı kaybetmemek için canımı vermeye hazırım." (Sultan II. Abdülhamid Han)


18-"Dünya devleti ebedi değildir. Fani cihanda hiç kimse de ölümsüz değildir. İnsanların dünyada nefesleri sayılıdır ve ölümsüzlük kapısı kapalıdır." (Fatih Sultan Mehmet)


19-"Cesaret insanı zafere, kararsızlık tehlikeye, korkaklık ise ölüme götürür." (Yavuz Sultan Selim)


20-"Bir karış dahi olsa vatan toprağını satmam, zira bu vatan bana değil milletime aittir. Milletim de bu toprakları ancak aldığı fiyata verir. Çünkü bu topraklar kanla alınmıştır, kanla verilir!" (Sultan II. Abdülhamid Han)


21-"Savaş yalnız sınırlarda olmaz. Savaş bir milletin topyekûn ateşe girmesidir. Eğer bu bütünlük sağlanmamışsa zafer tesadüfî, yenilgi kaderdir." (Sultan II. Abdülhamid Han)


22-"Devletleri yıkan tüm hatanın altında, nice gururun gafleti yatar." (Yavuz Sultan Selim)


23-?Allah, peygamber korkusu bilmez alçaklar! Unutmayın ki, intikam gecikir ama asla yaşlanmaz!? (Sultan IV. Murad)


24-?Düşmanın kurtuluş reçetesi öldürmek içindir. Esaretin bir çeşidi de borçlandırmadır.? (Sultan II. Abdülhamid Han)


25-"Tarih değil, hatalar tekerrür ediyor!" (Sultan II. Abdülhamid Han)