Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Nazmi KILIÇ


PANDEMİNİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ ( 1 )

PANDEMİNİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ ( 1 )


    Eğitim alanında son iki yılda yaşanılan süreç bütün ezberleri bozdu. Pandeminin eğitime yaptığı etkilerini yakın zamanda görünmeyebilir ama uzun vadede hiçte olumlu yansımaları olduğunu söylemek mümkün değil. Sosyal medyada karşılaştığımız espriler acaba gerçektende mümkün olur mu diye aklımıza takılmıyor değil. 
    Daha önceleri teknolojinin eğitime çağ atlatacağı görüşünü şiddetle savunuyor, her halükarda sahip olunması fikrini benimsiyorduk. Bu süreçte umduğumuzun da ötesinde bir kullanım oranıyla sahip olduğumuz teknolojinin yeterli olmadığını yaşayarak öğrendik. 
    Son zamanlarda teknoloji kullanımı ve bağımlılığı o kadar arttı ki artık bu konuda SOS sinyallerini görmek gerekiyor. Geçtiğimiz pandemi sürecinde yetkililerin ve devletin bin bir güçlükle çocuklarımıza sunduğu teknoloji ürünleri amaç dışı ve bilinçsiz kullanım sonucu faydadan çok zarar vermeye başlamıştır. 
    Daha önceleri aman çocuklarımızı teknolojiden ve onun olumsuz etkilerinden koruyalım diye avaz avaz bağırdığımız olmuştu. Öğretmenler, idareciler anne ve babalar bir zamanlar internet kafelerden topladıkları çocuklarının kucaklarına vermek suretiyle sıkıntıları giderdiğimizi düşündük. Ne yazık ki öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu bu nimeti amacı dışında kullandı. Sonuçta eyvahlar ve ahlar derdimize çare olmadı.
    Pandeminin olumsuz yansımalarına rağmen olumlu yansımalarını da görmek gerekiyor.  Uzun zaman sonra geleceğimiz teknoloji okuryazarlığı seviyemizi kısa sürede arttırdık. Üzülerek söylemek gerekirse Türk Telekomun alt yapısının yetersiz olduğu görüldü. Veri dağıtımının kullanıcıya sağlıklı bir şekilde sunamadılar. Artan taleplere kısa sürede çözüm üretemediler. Birçok öğrencimiz alt yapı eksikliğinden dolayı internet kullanımına gereken zamanda başlayamadılar.
    Bir diğer olumlu yan artık kar, kış tatili tarih oldu. Aşırı kar yağışı tatil yerine uzaktan eğitime hazırlıklı hale getirdi. Bundan sonra kar tatili olmaz uzaktan eğitimle dersler devam eder. Teknolojinin yaygınlaşması sadece eğitimi mi kapsadı. Elbette hayır. Birçok meslek grubu işlerini, ofislerini eve taşıdı ve bu şekilde yeni bir iş anlayışı ortaya çıktı. İşine gidemezsen işini evine getireceksin anlayışı ortaya çıktı.
    Sonuçta ileride daha neleri yaşayacağız, nelerle karşılaşacağız bilemiyoruz. Görünen o ki hepimiz bir telaş içindeyiz. Çabamız bu zarardan en az kayıpla nasıl düzlüğe çıkacağımız üzerinedir. Artık kaybedecek zamanımızın olduğunu görmekteyiz. Velisi, öğretmeni, idarecisi, öğrencisi ile birlikte sarılacağımız çözümleri ortaya koymak durumundayız. Görünen o ki velilere bu konuda büyük sorumluluk düşüyor. Devletin de, okulunda, öğretmeninde en büyük destekçisi velilerdir. Burada velilerimizin uzmanların önerilerine kulak vermesi, sorumluluğunun farkında olması gerekmektedir. Neler yapabileceklerini özet olarak beirtelim.     
Çocuğunuzla birlikte bir rutin planlayın. İnternetten, televizyondan veya radyodan takip edilebilecek çocukların yaşlarına uygun eğitim programlarını da içeren bir rutin oluşturmaya çalışın. Ayrıca, oyun ve kitap okuma saatlerini de rutininize ekleyin. Gündelik etkinliklerinizi çocuklarınız için bir öğrenme fırsatına çevirin. Mümkünse bu rutini çocuklarınızla birlikte planlamayı unutmayın.
Çocuklar ve gençler için bir rutin ve yapılandırılmış bir program oluşturmak kritik önem taşıyor olsa da bu dönemde çocuklarınızın belli bir düzeyde esnekliğe de ihtiyaç duyduklarını da göz ardı etmeyelim. Zaman zaman etkinliklerinizi değiştirebilirsiniz. İnternet üzerinden beraber bir eğitim programını takip etmeye çalıştığınızda çocuğunuz yerinde duramıyor ve huzursuzlaşıyorsa onların daha aktif katılım sağlayabileceği bir seçeneğe geçin. Birlikte planlama yapmanın ve güvenli bir şekilde gündelik ev işleri yapmanın çocukların ince ve kaba motor becerilerinin gelişimi açısından çok faydalı olduğunu unutmayın. Onların ihtiyaçlarını elinizden geldiği kadar fark etmeye ve yerine getirmeye çalışın.
        ( DEVAMI GELECEK HAFTAYA )