Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Nazmi KILIÇ


PANDEMİNİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ ( 2 )

PANDEMİNİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ ( 2 )


    Çocuklarınızla açık yüreklilikle konuşun.     Çocuklarınızı soru sormaya ve duygularını ifade etmeye teşvik edin. Çocuğunuzun stres karşısında farklı tepkiler verebileceğini unutmayın, sabırlı ve anlayışlı olun. Çocuğunuzu stresli hissettiği bu tür konular hakkında konuşmaya teşvik ederek işe başlayın. Hali hazırda konuşulan konu hakkında ne kadar bilgi sahibi olduklarını anlayın, konuşmaya onların bildikleri üzerinden devam edin. İyi hijyen alışkanlıkları üzerine konuşun. Düzenli ve birlikte bir rutin planlayın. Açık yüreklilikle konuşun. Özenli bir şekilde el yıkamak gibi alışkanlıkların önemini kavratmak için gündelik yaşamdan istifade edebilirsiniz. Güvenli bir ortam sağlayın ve çocuğunuzun serbestçe kendini ifade etmesine izin verin. Resim yapmak, hikâyeler okumak gibi etkinlikler onlarla diyalog kurmanıza yardımcı olabilir.
    Çocukların endişelerini hafife almamaya veya göz ardı etmemeye çalışın. Onların duygularını anladığınızı hissettirin, bu gibi durumlarda korkmanın doğal olduğunu ifade edin. Dikkatinizi tamamen onlara vererek onları dinlediğinizi gösterin, istedikleri zaman sizinle ve öğretmenleriyle konuşabileceklerini anlamalarını sağlayın. Çocuklarınızı yalan haberlere karşı uyarın ve UNICEF rehberleri gibi güvenilir bilgi kaynaklarını kullanmaya teşvik edin; ayrıca kendinize de bunu hatırlatın.
    Acele etmeyin. Aceleye ve telâşeyse eğitimde yer yoktur. Öğrenme oturumlarınızı kısa tutarak başlayın ve oturumların süresini kademeli olarak uzatabilirsiniz. Eğer hedefiniz 30 veya 45 dakikalık bir oturuma ulaşmak ise 10 dakikayla işe koyulup süreyi zaman içinde uzatın. Bir oturum içinde, internette veya ekran karşısında geçirilen süreyle çevrim dışı etkinlikleri veya egzersizleri birleştirin.
    İnternette çocukları koruyun. Dijital platformlar çocukların öğrenmeye devam etmesi, oyunlara katılması ve arkadaşlarıyla iletişimi sürdürmesi için fırsatlar yaratır. Fakat çok fazla internet erişimi çocukların güvenliği, korunması ve özel hayatıyla ilgili riskleri de arttırır. Çocuklarınızla internet hakkında konuşunki, internetin nasıl çalıştığını, internette nelerin farkına varmaları gerektiğini ve internette görüntülü arama gibi uygulamaları kullanırken uygun davranışların neler olması gerektiğini bilebilsinler. 
    Çocuklarınızla internetin nasıl, ne zaman ve nerede kullanılabileceğiyle ilgili kuralları birlikte belirleyin. Özellikle de küçük yaştaki çocuklar için, çevrimiçi riskleri azaltmak adına kullandıkları cihazlarda ebeveyn denetimleri kurun. Eğlence amaçlı uygun çevrimiçi araçları birlikte belirleyin:     Common Sense Media gibi kuruluşlar yaşa uygun uygulamalar, oyunlar ve diğer çevrimiçi eğlence seçenekleriyle ilgili tavsiyeler sunuyor. Siber zorbalıkla karşılaşıldığında veya internet üzerinde uygunsuz içerik bulunması durumunda, bildirimde bulunabileceğiniz okul ve diğer yerel başvuru mekanizmalarını bilin, destek ve yardım hatlarının numaralarını elinizin altında bulundurun. Çocukların veya gençlerin dijital eğitim içeriklerine erişmek için fotoğraflarını veya başka kişisel bilgilerini paylaşmalarına hiçbir surette gerek olmadığını onlara hatırlatmayı unutmayın.
    Çocuğunuzun eğitim kurumuyla sürekli iletişim hâlinde olun.  Güncel gelişmelerden haberdar olmak, soru sormak ve rehberlik desteği almak için çocuğunuzun öğretmeniyle veya okuluyla nasıl irtibat hâlinde kalacağınızı öğrenin. Evde eğitim çabaları açısından, veli grupları veya toplum gruplarına katılım velilerin birbirlerini desteklemelerinin iyi bir yolu olabilir. COVID-19 ile ilgili ve bu zor günlerde kendinizi ve çocuklarınızı nasıl koruyacağınıza dair en güncel bilgilere ulaşmak için size yardımcı siteleri ziyaret edin.
    Uzmanların görüşlerine ve tavsiyelerine kulak verin. Elbette bu pandemi bir gün sona erecek. Bunun arkasından gelecek sıkıntılara karşı refleks gösterecek nesiller bırakmayı hedefleyelim.         Sorumluluk sahibi olan herkes bu mücadeleye omuz vermeli. Gerekirse performansının üzerinde çaba göstererek geleceğe sahip çıkmalıdır. Artık zaman çelik çomak oynama zamanı değildir. Durum taşın altına elini koymaktan geçmiş gövdeyi siper etme aşamasına gelinmiştir. Gelecek için mücadeleniz geleceğin mimarlarına sahip çıkarak mümkün olabilir. Herkese kolay gelsin. Sağlıcakla kalın.