Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Pazaralçağı


Temmuz 1981´de Terme´ye ilk geldiğimde 7 yıl süre ile oturduğum semtin adıdır, Pazaralçağı. Kim bilir ne kadar zamandır burada pazar kuruluyor olmalı ki, semte adını vermiş.


Eşimle veya tek başıma buradaki pazardan hayli alış veriş yapmışlığım vardır. Yağmurlu günlerde beton blokların altında satış yapan pazarcılardan bazılarının bulunduğu yere, çatının sularını yere indirmek için açılan fakat boru takılmadığı için açık kalan deliklerden şarıl şarıl su akardı. Ben de Pazar yerinin iyileştirilmesi konusunda kendi kafamda planlar yapar, projeler geliştirirdim!


Mesela; su akan delikleri betonla kapatmak o kadar zor muydu? Mesela; müşterilerin dolaştığı 2-3 metre genişliğindeki bölümün üzerini şeffaf ondülinle kapatmak çok mu masraflıydı?


?Benim projelerimden(!) hiç kimsenin haberi olmadı? diye düşünüyordum ki, Kasım 2014´de Pazar yerindeki beton gölgeliklerin yıkılmaya başlandığını duydum ve hayli sevindim. Demek pazaryerini güzelleştirmek için yıllardır kafamda yaptığım projeyi(!) birileri görmüş ve hayata geçirmek üzere ilk adım atılmıştı. Fakat sevincim kısa sürdü. Buranın, Büyük Şehir Belediyesi hizmet binası yapılmak üzere yıkıldığını öğrenince hayal kırıklığına uğradım.


Birkaç yönden üzüldüm.


Bir kere, yılların Pazar yeri iptal ediliyordu. Yakınlarda Pazar yeri yapılacak uygun bir alan yoktu. Pazarı caddelere kurmak, aynı tadı, aynı kolaylığı vermeyecekti.


İkincisi; SASKİ hizmet binası yapmak için başka alan mı yok? Bunun için bizi pazar yerimizden niçin mahrum ediyorsunuz?


Eski pazar yeri inşaat kazısı uzun süre öylece durdu. Nihayet Şubat´ın ilk günlerinde bir hareket görüldü. İnşaatın başlayacağını duyan vatandaş, basın ve sosyal medya aracılığıyla buraya hizmet binası yapılmasına karşı olduğunu duyurdu. Karşı olanlar çözüm önerileri de getirmişlerdi:


?Terme´de SASKİ hizmet binası yapılacak başka alan yok mu? Terme´nin etrafı dağlarla kayalarla mı çevrili? Burasının bina yapılarak şehrin nefes yolunun tıkanmasını istemiyoruz. Burası yeşil alan olarak ayrılmalı, park yapılmalı. Ya da spor alanı olarak düzenlenmeli??


Ben de buradan, BŞB hizmet binası için en az şimdiki pazar yeri büyüklüğünde 4-5 uygun yer gösterebilirim. Tabii bedava değil, ücretini ödeyerek.


Pazarcı esnafı da, mahalleli de bu uygulamaya karşı görüş bildirdiler. Bu durum Terme Bilgi Gazetesi´nde ?Vatandaş tepkili: Eziyete Dönüştü? başlığı ile duyuruldu. Terme Haber´in internet sitesindeki 25.02.2016 tarihli, ?Büyükşehirin atı, Üsküdar´ı çoktan geçmiş? haberi konuya tuz biber ekti. Demek vatandaşın ve pazarcıların istekleri dikkate alınmamış.


Ben Beşikdüzü´nde doğdum, yüksek okulu bitirene kadar orada yaşadım. O zamanlar şehrin merkezinde geniş bir alan, alanın ortasında da asırlık bir çınar ağacı vardı. Ara sokaklardan bu meydana çıkınca kendimi ferahlamış hissederdim. İnsanlar bu çınarın altında oturur, bir yandan çaylarını yudumlarken diğer taraftan sohbetin tadını çıkarırlardı. Hafta günleri de bu meydanda pazar kurulur, vatandaş manifaturadan tuhafiyeye, sebzeden meyveye kadar her ihtiyacını buradan karşılayabilirdi.


Derken, bundan 20 sene kadar önce bir belediye başkanı geldi ve hemen herkesin karşı çıkmasına rağmen o güzelim çınarı yıktı. Meydanın ortasına da bir beton yığını oturttu. Binanın adını da ´Belediye Hizmet Binası´ koydu. İlçeye bu kötülüğü yapan başkanı ilçe halkı gibi ben de unutamıyorum.


Zararın neresinden dönülürse kârdır.


Büyükşehir Belediyesi yetkililerine sesleniyorum. Bu konuyu enine boyuna düşünün. Vatandaşların görüşünü alın, pazarcılara sorun ve doğru çözüme ulaşın. Terme´de hizmet binası yapacak başka yer mi yok?


Sayın Başkanım bana gönül koyabilir. ?Bunu gazetede yazmadan önce görüşlerini niçin benimle paylaşmadın? diyebilir. Böyle söylerse ona hak veririm. ?Bu da benim ihmalkârlığım? derim.


İlçemiz için en doğru kararın alınması dileğiyle.