Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Pazarcı Kimlik Kartları


Çay Mahallesi´nde bulunan ve Cuma Pazarı denilen yerde yapılan kapalı pazar yeri 10 Mayıs 2016 tarihinde hizmete açıldı. İlçemize hayırlı olsun.

Evvelki Cuma günü birkaç şey almak üzere uğramış ve fazla dolaşmadan ayrılmıştım. Acelem olduğu için genel bir gözlem yapamamıştım. Geçen Cuma günü Selim Bey´le daha rahat gezme imkânımız oldu.


Gazetelerde yer alan haberden, belediyenin satıcılara birer Kimlik ve Tanıtım Kartı düzenleyerek dağıttığını okumuştum (12.07.2016). Dikkat ettim, hiçbir satıcının yakasında kimlik kartı göremedim. Sorduğumuzda kimisi cebinden, kimisi tezgâhın bir köşesinden kimlik kartlarını çıkardılar. Neden takmadıklarını sorduğumuzda ise, ?Bunları yakamızda taşımak istemiyoruz? dediler. Bazıları da, ?Kimlik babamın adına ve üzerinde onun fotoğrafı var. Şimdi yakamdaki kartta başkasının fotoğrafı görülürse hoş olmaz? dedi. Anlaşılıyor ki esnafımız henüz kimlik kartı takmaya alışamamışlar.


Konuştuğumuz satıcılara, bu kartların müşteri açısından bir güvence olduğunu ve kartı takmanın kendi lehlerine olacağını anlatmaya çalıştık.


Bir satıcı da, ?Ben buraya para verdim. Haftalık ücret de ödüyorum. Fakat bazıları var ki, hiç ücret ödemeden bu kapalı alanda satış yapıyorlar? diyerek sitemde bulundu. İddia doğru mudur, bunu ancak yetkililer cevaplayabilir.


* * *


Maharetli sürücülerimiz!


Yaklaşık iki aydır Terme Caddelerinde alt yapı kazı çalışmaları devam ediyor. Bununla doğalgaz çalışmalarını kast etmiyorum. Eskisine oranla çok daha geniş ve büyük kanalizasyon ve yağmur suyu boruları döşeniyor. Kanserojen madde içerdiği için asbestli su boruları da, sağlıklı ve yeni borularla değiştiriliyor. Haliyle bir caddede hayli uzun süreli kazı çalışması yapmak gerekiyor.


Bu, gerçekten kapsamlı bir çalışma. Çapı oldukça büyük beton büzlerin döşenmesi için geniş ve derin kanal açılması gerekiyor. Geçenlerde çalışmaları gören bir vatandaş, ?Ne kadar da büyük büz döşeniyor! Bu Terme´nin hiç alt yapısı yok muymuş?? dedi.


Geniş ve derin kanallar açıldığı için haliyle yollar bir süreliğine trafiğe kapatılıyor. Lâkin bizim maharetli(!) ve de anlayışlı(!) sürücülerimizi, ne engeller, ne de uyarı levhaları durdurabiliyor!


Bir süre önce kazı çalışmaları Çarşamba Caddesi´nde devam ediyordu. Çalışmalar sebebiyle yol trafiğe kapatılmış ve yolun Elmalık Caddesi kavşağına uyarı levhaları, yani ?Girmek yasak! Ok yönünde gidiniz? anlamı taşıyan levhalar konulmuştu.


Fakat bir maharetli(!) sürücümüz bu uyarı levhalarını göremedi diyeceğim ama doğru olmayacak. Çünkü levhaları gördü ve onları devirmemek için kenarından kapalı yola girmeyi başardı. Yoldaki uyarı levhalarını aşmıştı ama yoldaki ?toprak yığınını nasıl aşacak?? diyerek aracı takip etmeye başladım. Korna çalarak önce iş makinesi operatörünü uyardı. Bir bakıma, ?Sen çalışıyorsun ama benim işim seninkinden daha önemli. Ben geçene kadar çalışmayı durdur!? demek istiyordu.


İş makinesi yol verince toprak yığınına doğru ilerledi. Aracın bir tekerleği toprak yığınının üzerinde olmak üzere bu engeli de aşmayı başardı! Kim bilir ne kadar önemli(!) bir işi vardı ki, açık olan yolu tercih etmeyerek, yolu 40- 50 metre daha kısaltan yasak yoldan geçip işine gücüne gitti.


O araç bu caddeye Halk Eğitim Müdürlüğü yönünden gelmişti. Oraya varınca gördüm ki, o yolda da, yolun kapalı olduğuna dair uyarı levhaları var. Yani sürücümüzü ne bu uyarı levhaları durdurabilmiş, ne iş makinesinin çalışması, ne de yoldaki toprak yığını engel olabilmişti.


Şimdi siz bu sürücüye madalya vermez de ne yaparsınız?!.


Bu şaşkınlık arasında aracın plâkasını almayı unutmuşum.


Allah(CC) kimseyi şaşırmasın. Allah kimseyi doğru yoldan ayırmasın.