Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

MİSAFİR KALEMLER


POSANIN SAĞLIĞA FAYDALARI

POSANIN SAĞLIĞA FAYDALARI


Faydalarını saya saya bitiremediğimiz, her fırsatta sağlıklı beslenmeye ekleyip durduğumuz meşhur posa nedir ve vücudumuzda ne fayda sağlar?

1.Diyabet
Posa vücuttaki şeker emilimini ve karbonhidrat yıkımını azaltarak kan şekerinin kontrolünü sağlar.

2.Kilo kontrolü
Yüksek miktarda posa içeren besinler daha çabuk tokluk hissi oluşturduğundan daha az besinle doyma sağlar ve kalori alımını azaltır. Araştırmalar da yüksek lif takviyesiyle beslenme sonucu obezlerin daha fazla kilo kaybettiklerini göstermektedir.

3.Kalp hastalıkları
Posalı besinler kandaki kolesterol seviyesini düşürerek kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Posalı beslenen bireylerde kalp krizine yakalanma riski %40 daha az görülmektedir.

4.Sindirim sistemi
Günlük yeterli miktarda posa alınırsa kabızlık ve hemoroid gibi problemlerin oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Ayrıca kolorektal kansere yakalanma riskini azaltır.

5.Divertikül
Divertikül bağırsaklardaki poliplerin deforme olarak bağırsaklarda küçük cepler oluşmasıdır. Posanın yeterli alımı divertikül oluşum riskini yaklaşık %40 oranında azaltmaktadır.

6.Safra ve böbrek taşı
Yüksek posa kan şekerinin düzenlemeye yardımcı olarak safra ve böbrek taşı oluşumunu riskini azaltmaktadır.

7.Cilt sağlığı
Günlük posa ihtiyacımızı tüketerek akne ve ciltte oluşan döküntüleri azaltabiliriz.
Peki, günlük posa ihtiyacımızı nasıl karşılayabiliriz? Her gün 2 porsiyon meyve, 3 porsiyon meyvenin yanında tam tahıllı ürünler ve kurubaklagiller yönünden desteklenmiş bir beslenme programı oluşturarak yeterince posa tüketmiş oluruz.

Sağlıklı günler