Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Rahmet Peygamberi Hz. Muhammed (SAS)


Geçen akşam, iki cihan serveri Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAS) Efendimizin doğum yıldönümü, yani mevlit kandiliydi. Bu münasebetle o akşam Müslümanlar camileri doldurdular. Ben de Garaj Camisi´nin (yeni adı Hz. Hamza Camisi) yolunu tuttum.

Yatsı namazına 20 dakika kala camiye ulaşmama rağmen cami içinde zorlukla yer bulabildim. O gece aynı zamanda bir merhumun ruhu için mevlit okutuluyordu.

Mevlit sona erince caminin hocası Ahmet Albayrak kısa bir konuşma yaptı.


?Büyüklerimizin ifadesine göre İnsanın üç günü vardır; dün, bugün ve yarın. Dün geçmiştir ve geçmiş günler için artık bir şey yapamayız. Yarının da ne olacağını, bizim için ne getirip ne götüreceğini bilemeyiz. Onun için gün, bugündür. Müslüman bu gününü iyi değerlendirmelidir? dedi. Ben bu açıklamayı beğendim. Hocamız buradan sözü, kandil geceleri gibi önemli gün ve geceleri iyi değerlendirmemiz gerektiği sonucuna bağladı.


Hz. Muhammed(SAS) evrensel bir peygamberdir. O, bütün insanlığa rehber ve bütün zamanları aydınlatıcı olarak gönderilmiştir. O, rahmet peygamberidir. Bu durum, Kuran-ı Kerim´in Enbiya Suresi 107. ayetinde şöyle belirtilmektedir:


?(Resulüm!) Biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik.?


O, herkese karşı şefkat ve merhametle davranmıştır. Geçmişte kendisine olmadık zulümleri yapan, onun yurdundan doğduğu topraklardan göç etmesine sebep olanları bile Mekke´nin fethinden sonra affetmiştir. Hoşgörüsünü ve merhametini burada da göstermiştir.


O, bizim için ve tüm insanlık için en güzel örnektir. Bunu yine Ahzap Suresi 21. ayetiyle Kuran-ı Kerim bize haber veriyor:


?Allah resulünde sizin için çok güzel bir örnek vardır.?


O, Allah´ın emir ve yasaklarını insanlara bildirirken, onlardan istediklerini kendisi bizzat yaşayarak ve uygulayarak göstermiş, böylece herkese örnek olmuştur. Onun örnek olduğu kişiler, yani onun arkadaşları da bize örnek olmuşlardır. Peygamberimizin arkadaşlarına ´Sahabe´ diyoruz.


Sahabe kime denir?


?Hz Muhammed (SAS)´i Müslüman olarak gören ve aynı imanla ölenlere sahabe denir.?


Bu tanıma göre, Hz. Muhammed´i görüp de İslâm´ı kabul etmeyenlere sahabe denilemeyeceği gibi, Müslüman olduğu halde daha sonra İslâm´dan dönenler de sahabe olamazlar.


İslâmiyet´ten önceki döneme nasıl ´Cahiliye Devri´ deniliyorsa, Hz. Muhammed´in peygamberliği dönemine de ´Asr-ı Saadet´ yani ´Mutluluk Çağı´ denir.


Bu döneme Asrı Saadet denmesi boşuna değildir. Cahiliye dönemi ne kadar karanlık, ne kadar kasvetli ise; Asrı Saadet de ondan öte aydınlık ve huzur verici idi. Cahiliye döneminde her türlü haksızlıkları, adaletsizlikleri yapmaktan kaçınmayanlar; Müslüman olduktan sonra tam bir değişim yaşamışlar, mümin kardeşi için her türlü fedakârlığı yapmaktan çekinmeyen güzel insanlar olmuşlardır. Bu dönemde insanlık huzur ve güven içinde, adaletli bir ortamda hayatından emin olarak yaşamıştır. İşte bu, âlemlere rahmet olarak gönderilen, örnek insan Hz. Muhammed (SAS) ve getirdiği hükümler sayesinde olmuştur. Çünkü Rahmet Peygamberi (SAS) Müslüman´ı, ?Müslüman, elinden ve dilinden insanların emniyette olduğu kimsedir? diyerek tarif etmiştir.


Salât ve Selâm üzerine olsun, Ey Allah´ın Resulü.


* * *

Ekim 1976´da başladığım 42 yıllık fiili öğretmenlik hayatımı, 16.11.2018 Cuma günü noktaladım ve emekliye ayrıldım. Gazeteden arkadaşlar konuyu haber yaparak bu sayfalara taşımışlar. Bu yüzden ben şimdilik bu konuda ayrıntıya girmeyeceğim.

Meslek hayatımın sonunda beni güzel bir törenle uğurlayan kıymetli yöneticilerime, değerli öğretmen arkadaşlarıma ve sevgilerini esirgemeyen öğrencilerime teşekkür ediyorum.

Herkese güzellikler diliyorum.