Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Ramazan-ı şerifiniz mübarek olsun


Onbir ayın sultanı bir ramazan daha geldi. Allah (CC) bizleri bu ayın feyzinden ve bereketinden nasibini alan kullarından eylesin.

Her mevsimin kendine has özelliği ve güzelliği vardır. Soğuk olduğu için kış mevsimi pek sevilmez. Fakat kış aylarında ramazanın daha iyi yaşandığını düşünüyorum. Ramazan ayı gelmeden günler öncesinden gelişi hissedilir, hazırlıklar yapılırdı. Mahallede uygun yerlere ateşler yakılır, yufkalar açılır, makarnalar kesilirdi. Bunlar yapıldı da ben mi görmedim, bilmiyorum.

Elbette yaz aylarında da ramazana mahsus yapılacak farklı etkinlikler vardır. Akşamları açık havada sofralar kurulur, oruçlar açılır. İftar davetleri verilir. Camilere sığmayan cemaat, yıldızların altında farklı bir atmosferde teravih namazlarını kılarlar. Teravihten sonra çay bahçeleri dolup taşar, sohbetler yapılır. Nihat Hatipoğlu Hoca bile yaz aylarındaki ramazan konuşmalarını

Sultanahmet meydanında açık havada yapıyor.

18 Haziran Perşembe günü Ramazan başlıyor. O gün oruca niyet ederek ilk sahura kalkacağız. Çarşamba akşamı da ilk teravih kılınacak.

Ramazan ayı çok mübarek bir aydır. İnsana doğru yolu gösteren, insanı karanlıktan aydınlığa çıkaran Kuran-ı Kerim bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi de bu aydadır.

Ramazan, oruç ayıdır. Oruç tutmak, İslam dininin 5 temel şartından biridir. Oruç; ?imsak vaktinden akşam güneç batıncaya kadar bir şey yememek, içmemek ve cinsel ilişkiden uzak durarak yapılan bir ibadettir? şeklinde tanımlanmıştır. Oruç, nefsi ıslah eden, kalbi kötülüklerden koruyan bir ibadettir. İnsanlar bu ayda her zamankinden daha fazla kavga ve nizadan uzak
durmaya çalışırlar. Bu konu ile ilgili olarak Peygamber Efendimiz (SAS), ?Oruçluya bir kimse sataşırsa, ´Ben oruçluyum, ben oruçluyum´ desin? buyurmuştur.

Oruç, ibadetlerin en zahmetlisi olarak bilinir. Bunun içindir ki Yüce Allah (CC), ?Oruç benim içindir ve onun sevabını ancak ben takdir ederim? buyurmaktadır. Orucun fazileti konusunda Peygamberimiz de, ?Bir kimse inanarak ve sevabını Allah´tan bekleyerek oruç tutarsa, geçmiş günahları affolunur? buyurmuştur. Bununla birlikte bazılarının orucunun, o kimseye aç ve
susuz kalmaktan öte bir fayda sağlamayacağı da bilinmektedir. Oruçlu olduğu halde önüne gelenle niza eden, gıybet yapan, başkalarını çekiştiren, iki lafından biri küfürlü olan kimselere orucun ne faydası olabilir ki?

Ramazan, bereket ayıdır. Bu ay yaklaşırken, ?İşte ramazan ayı da geliyor. Ne pişireceğimi bilemiyorum? diyenlerin sofrasında, bir bakarsınız kendilerinin bile şaşıracağı kadar çok çeşitli yemek vardır.

Ramazan ayı, aynı zamanda bir yardımlaşma ayıdır. Bu ayda maddi durumu iyi olmayanlar gözetilir. Çoğu Müslüman zekatını bu ayda verir. Fıtır Sadakası da bu aya mahsus bir ibadet ve bir yardımlaşma vesilesidir. Durumu iyi olan esnaf iftar verir. Bu iftara herkes katılabilir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, temel gıda maddelerinden oluşan ´Ramazan Paketi´ dağıtır.

Oruç, insana sabrı öğretir ve zorluklara dayanma gücü verir. Diğer zamanlarda sigara içmeden bir saat duramayan tiryakiler bu ayda gün boyu bu zehiri tatmadan durabilirler. Oruç bir ibadet olmakla birlikte bu görevi yapanlara sağlık açısından da pek çok faydalar sağlar. .

Ramazan-ı Şerifiniz mübarek olsun. Allah (CC) hepimizi bu aydan yeterince nasibini alan kullarından eylesin.
* * *
Düzeltme

Geçen haftaki ?Bir seçimin ardından? başlıklı yazımda bir imla hatası anlam değişikliğine sebep olmuştur. ?Adalet dağıtan bir kurumdaki işletme bunu yaparsa?? cümlesi sehven ?Adalet dağıtan bir kurum bunu yaparsa?? şeklinde çıkmıştır. Burada kast edilen, adalet kurumu değil, adliyede hizmet veren çay ocağı işletmesidir. Düzeltir, özür dilerim.